Mülkiyeliler: 'Erdoğan'ı Köşk'te görmek isteyen AKP'lilerin oranı yüzde 35'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Nisan 2007 07:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mülkiyeliler Birliği Vakfı tarafından Mart ayında 16 ilde yüz yüze görüşme yöntemiyle 1540 kişiyle yapılan anket, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olup olmaması konusunda çarpıcı sonuçlar verdi. AKP'ye oy vereceğini belirten seçmenlerin yüzde 35'i Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olması yönünde görüş bildirdi. AKP seçmeni içinde Erdoğan'ı Cumhurbaşkanı görmek isteyenlerle, ?AKP'den başka biri olmalı? diyenlerin oranı aynı (yüzde 35) çıktı. AKP'lilerin yüzde 13.8'i ?Ahmet Necdet Sezer gibi? bir Cumhurbaşkanı tercihinde bulundu. Ankette katılanlara parti ayrımı yapılmaksızın sorulan ?Cumhurbaşkanı kim olmalı? sorusuna, yüzde 51 ?Ahmet Necdet Sezer gibi biri?, yüzde 13.1 ?Recep Tayyip Erdoğan?, yüzde 12.7 ?AKP-CHP uzlaşması?, yüzde 12.6 ?AKP'den başka biri?, yüzde 10.6 ise ?Modern kimlikli bir kadın? yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı adaylığı için başvurular yarın başlayacak olmasına karşın aday belirsizliği sürerken, Milkiyeliler Birliği tarafından 16 ilde yapılan bir anket, AKP seçmeni içinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmasını isteyenlerin oranının yüzde 35 olduğu sonucunu verdi. Parti ayrımı yapılmaksızın sorulan ?Cumhurbaşkanı kim olmalı? sorusuna ise ankete katılanların yüzde 51'i Ahmet Necdet Sezer gibi biri, yüzde 13.1'i ise Erdoğan yanıtını verdi.

Mülkiyeliler Birliği Vakfı Yönetim Araştırmaları Merkezi(YÖN-ARA) tarafından Mart ayında yapılan ve toplam 48 soru ve 113 değişkenden oluşan ve ?Seçmen Eğilimleri Araştırması? adıyla gerçekleştirilen büyük anket çalışmasının Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin sonuçları açıklandı. Anket, Ankara Üniversitesi SBF öğretim üyesi Doç. DR. Metin Özuğurlu sorumluluğunda 16 devlet üniversitesinde görev yapan öğretim üyelerinin yönetiminde gerçekleştirildi. Anket, 16 ilde( İstanbul, Diyarbakır, Bolu, Hatay, Edirne, Sivas, Mersin, Muğla, Samsun, Bursa, Antalya, Ankara, Van, İzmir, Malatya, Isparta) yüz yüze görüşme yöntemiyle 1540 kişiyle yapıldı.

Anket hakkında bilgi verilirken, seçmen nüfus sayısının Türkiye genelinde 43 milyon civarında olduğu, güvenirlik düzeyinin yüzde 95 olduğu varsayılarak, artı eksi yüzde 2'lik bir örneklem hata payı öngörüldüğü vurgulandı.

Sezer gibi diyenler yüzde 50'yi geçiyor

Ankette yöneltilen ?Seçilecek Cumhurbaşkanı kim olmalıdır? sorusu, ankete katılanların yüzde 51'inin yeni seçilecek Cumhurbaşkanının da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer gibi biri olmasını istediği sonucu verdi. 1516 kişinin görüş bildirdiği ?Cumhurbaşkanı kim olmalı? sorusuna verilen yanıtlar şöyle:

.Ahmet Necdet Sezer gibi biri: yüzde 51

.Recep Tayyip Erdoğan: yüzde 13.1

.AKP-CHP uzlaşması: yüzde 12.7

.AKP'den başka biri: yüzde 12.6

.Modern kimlikli bir kadın: yüzde 10.6

?Erdoğan olsun?la ?başka bir AKP'li olsun? eşit oranda

Ankette parti eğilimlerine göre Cumhurbaşkanı tercihlerine yönelik soruların sonuçları da AKP'li seçmenin gönlündeki Cumhurbaşkanı konusunda ilginç ipuçları verdi. AKP'ye oy verecek seçmenlerin yüzde 35'i Başbakan Erdoğan'ı Cumhurbaşkanı olarak görmek istediğini bildirdi. AKP seçmeni içinde, ?başka biri' diyenlerin oranı da, Erdoğan'ı Köşk'te görmek isteyenlerle aynı(yüzde 35) çıktı. AKP'ye oy vereceğini belirten seçmenin Cumhurbaşkanı tercihleri şöyle:

. Recep Tayyip Erdoğan: yüzde 35

.AKP'den başka biri: yüzde 35

.Ahmet Necdet Sezer gibi biri. Yüzde 13.8

.AKP-CHP uzlaşması: yüzde 13.8

.Modern kimlikli bir kadın: yüzde 2.5

AKP dışı partilerin seçmenleri arasında Erdoğan'a destek yüzde 5

AKP dışı partilere oy vereceklerini ve kararsız olduklarını belirten seçmenler arasında ise Cumhurbaşkanı tercihleri şöyle oluştu:

.Ahmet Necdet Sezer gibi biri: yüzde 64.5

.Recep Tayyip Erdoğan: yüzde 4.8

.AKP-CHP uzlaşması: yüzde 12.6

.AKP'den başka biri: yüzde 4.5

.Modern kimlikli bir kadın: yüzde 13.6.

Erdoğan Köşk'e çıkması partilerin oylarını etkilemiyor

Ankette, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmasının seçmenin oy tercihini değiştirip değiştirmeyeceğine ilişkin bir soru da yöneltildi. Yüzde 74.7 ?değişmez? derken ?değişir? diyenlerin oranı yüzde 9.5 olarak gerçekleşti. Oy tercihiyle ilgili soruya, yüzde 14.1 ise ?beni ilgilendirmez? yanıtını verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber