24.00- 07.00 saatleri arasında internet bağlantısı ücretsiz olacak

Haber Giriş : 07 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Telekom, internet bağlantısı için ?ölü saatler' diye nitelenen 24.00-07.00 arasında ücretsiz erişim hizmeti vermeye hazırlanıyor.

İnternette müjdeli haber!!!

Türk Telekom, internet bağlantısı için ?ölü saatler' diye nitelenen 24.00-07.00 arasında ücretsiz erişim hizmeti vermeye hazırlanıyor. Aynı süre içinde telefon tarifesinde de indirime gidilecek.

Öte yandan, internet aboneliklerinde de kullanıcıları sevindirecek adımların atılması gündemde. Buna göre aylığı 69 milyon lira olan sınırsız erişim paketine yeni aboneler 49 milyon lira ödeyerek sahip olabilecek. İnternet üzerinden yapılan yurtdışı görüşmeleri ise özel şirketler tarafından Telekom'a göre 10 kata varan ucuzlukla sunulacak. Uzmanlar sektörün rekabete açılmasıyla başlayan indirimlerin internet kullanımını teşvik edeceğini belirtiyor.

Türkiye Bilişim Derneği'nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Girne şehrinde düzenlediği toplantıda konuşan Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan, fiyat ve şebeke ile ilgili eleştiriler doğrultusunda yeni kararlar aldıklarını söyledi. Ekinalan, ?Hem altyapımızda sorun kalmayacak, hem de fiyatlarda indirim yapacağız.? diye konuştu.

Yeni yapılanma çerçevesinde kurum, organize sanayi bölgelerinden üniversitelere ve kamu kurumlarına uzanan bir yelpazede özel çözümler sunmayı hedefliyor. İnternet kullanım ücretlerinde yeni bir model uygulayacak olan Telekom, kullanıcının internette kalma süresini göz önünde bulundurarak zaman tabanlı, indirdiği dosyaları ölçü alarak kullanım hacimli tarifeler uygulayacak.

Türk Telekom Bilişim Ağları Dairesi Başkan Yardımcısı Necati Kara da, önümüzdeki yıllarda rutin yatırımlar yapıldığı takdirde Telekom'da sorun yaşanmayacağını ifade etti. En önemli alanlar olarak eğitim, sağlık ve adaleti seçtiklerini belirten Kara, ?İl merkezlerinde hizmet verdiğimiz ADSL'de şu ana kadar 100 bin port servise başladı. Halen 100 bin kişi ADSL'ye abone olmak için sırada bekliyor. Geçen ay 80 bin port devreye aldık. Bu ay da 120-140 bin yeni port devreye girecek. Önce sıradaki 100 bin aboneyi eriteceğiz. Ardından da her ay 100 bin yeni portu devreye sokup yıl sonunda 1 milyon abone sayısına ulaşmayı hedefliyoruz. Son yatırımlarla ilçelerin büyük bir kısmına da ADSL hizmeti vereceğiz.? dedi.

Kara'nın verdiği bilgilere göre, Telekom'un havaalanları, oteller, alış-veriş merkezleri, fuar, konferans merkezleri, üniversiteler, marinalar ve kafeler gibi yerlerde kullanıcıların taşınabilir dizüstü ve avuç içi bilgisayarlarına geniş band kablosuz internet servisi sunan WLAN sistemi ile ilgili ihale çalışmaları devam ediyor. Türk Telekom, yıl sonuna kadar projenin ilk fazını tamamlamayı hedefliyor.

TT, bir ay sonra vereceği Cache hizmeti ile de sık ziyaret edilen web sayfalarına daha hızlı erişim sağlayacak. Özellikle yurtdışı internet trafiğinden tasarrufun sağlanacağı sistem devreye girdiğinde internet trafiğinin bant genişliğinden yüzde 30 kazanç elde edilecek. Şu an yurtdışında bulunan herhangi bir siteye; uydu üzerinden 600 ms.'lik sürede erişim sağlanırken fiber kablo üzerinden 200 ms.'da erişim sağlanıyor. Cache kullanıldığı zaman erişim 30 ms.'a düşecek.

Hedefi eğitim kurumları olan TT, bütün okulların geniş bant internet erişimlerini sağlayarak e-Learning teknolojisine altyapı oluşturmak istiyor. Milli Eğitim Bakanlığı İnternet Erişim Projesi ile 2005 yılı sonuna kadar 42 bin 534 okulun internet erişiminin sağlanması hedefleniyor. MEB EĞİTEK'e ait sunuculara İnternet Veri Merkezi Projesi (IDC) merkezinde yer tahsis edilerek uzaktan erişime imkan verilecek. Öğretmen ve idarecilere e-posta hizmetinin de verilmesi planlanan çalışmada, web barındırma hizmeti de olacak. Şu ana kadar 4 bin 700 okulun internet bağlantısını tamamlayan TT, yıl sonuna kadar yaklaşık 37 bin 500 okula internet bağlantısı sağlamış olacak

Haberturk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber