'Proje bazlı destekler üretimi, istihdamı, ihracatı patlatacak'

Ekonomi Bakanı Zeybekci, "2018'de hayata geçecek özel sektör yatırımlarıyla; cari açığı dengeleyici, ithalatı ikame edici alanlardaki üretimle ilgili üst düzey gelişmeler göreceğiz" dedi

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 17 Aralık 2017 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Proje bazlı destekler üretimi, istihdamı, ihracatı patlatacak'

Hükümetin üzerinde çalıştığı en önemli konulardan biri olan proje bazlı teşvik sisteminde sona gelindi. Yaklaşık 70 milyar TL'lik yatırımı öngören teşvik sistemiyle; üretim, istihdam ve ihracata önemli katkı sunulması hedefleniyor. Konuyla ilgili bilgi veren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci "Cumhurbaşkanımızın şahitliğinde, tüm yatırımcılara 70 milyar liralık yatırım teşvik belgesini bir defada vereceğiz. Bunu açıklamaya hazırlanıyoruz" dedi. Proje bazlı teşvik sisteminde desteklenecek yatırımlara ilişkin çalışmayı ay sonuna kadar tamamlayacaklarını ifade eden Zeybekci, yatırımlara ilişkin Bakanlar Kurulu kararı alınacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

Arkadaşlarla çalışıyoruz, konuyu Bakanlar Kurulu'na sevk edeceğiz. Her bir yatırım, Bakanlar Kurulu kararı haline gelecek. Şu ana kadar netleşmiş 12-13 civarında yatırım söz konusu. Her alanda yatırım başvurusu var. Tıp ve enerji teknolojilerinden petrokimyaya kadar, çok geniş kapsamı bulunuyor. Önümüzdeki dönemde gerek cari açıkla mücadelede, gerek arzı artırmada, gerekse Türkiye olarak seçtiğimiz alanlarda kendi dünya devlerimizi oluşturmak için yaptığımız çalışmalarda önemli sonuçlar elde edeceğiz. Yatırım teşvik belgelerinde bu yıl, geçen yıla göre adet olarak yüzde 50'nin üzerinde, tutar olarak yüzde 80 civarında, istihdam olarak yüzde 60 civarında artış söz konusu. Beklentiler anlamında baktığımızda, bunlar 2018'de hayata geçecek. Özel sektör yatırımları, üretim faaliyetleri, cari açığı dengeleyici, ithalatı ikame edici alanlardaki üretim faaliyetleriyle ilgili çok üst düzeyde gelişmeler göreceğiz.

HİZMET ARACINDA BİRİNCİ THY

Türkiye İhracatçılar Meclisi, 500 Büyük Hizmet İhracatçısını açıkladı. Sıralamanın 2016 rakamlarına göre belirlendiği hizmet ihracatçılarının birincisi THY oldu. THY, 2016'daki 37,3 milyar dolarlık hizmet ihracatının 7 milyar dolarını gerçekleştirdi. İlk 10'da THY'nin ardından sırasıyla Polimeks, Pegasus, Yapı Merkezi, SunExpress, Netlog Lojistik, TAV Havalimanları, Rönesans Holding, Atlasjet ve Gap İnşaat yer aldı. İlk 10 firma ve 17 alt sektörde en çok ihracat yapan ilk 3 firmaya ödülleri Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin katıldığı törenle verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber