İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kursiyer Teğmen, uçaklar inip kalkarken ders çalışmış

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Aralık 2017 20:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kursiyer Teğmen, uçaklar inip kalkarken ders çalışmış

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı belirlenen Akıncı Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda yapılan duruşmaya sanıkların yanı sıra taraf avukatları katıldı.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, 15 Temmuz'da yüzbaşı rütbesiyle Akıncı Üssü 141. Filo'da görev yapan tutuksuz sanık pilot binbaşı Zayit Kasabalı savunma yaptı.

Kasabalı, 1 Temmuz'da yıllık izne ayırıldığını, 11 Temmuz'da ailesiyle İzmir Gümüldür'deki askeri kampa tatil için giriş yaptığını, çıkış tarihinin ise 19 Temmuz olarak önceden belirlenmiş olduğunu söyledi.

15 Temmuz'daki darbe girişimini Whatsapp gruplarında arkadaşlarının yazışmalarından öğrendiğini belirten Kasabalı, Ankara'ya gelmediğini, ailesinin de güvenliğini düşünerek kampta kaldığını ifade etti. Zayit Kasabalı, kamptan çıkış tarihinde ayrılıp Ankara'ya geldiğinde de üsse gitmediğini, Whatsapp üzerinden alınan yoklamalara katıldığını kaydetti.

Kasabalı, 27 Temmuz'da savcıya ifade vermek üzere üsse çağrıldığını, gittiğinde ise gözaltına alındığını ancak adli kontrol şartı olmaksızın serbest bırakıldığını bildirdi.

O dönem Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı (EDOK) olarak görev yapan Orgeneral Kamil Başoğlu'nun derdest edildiğinde üzerindeki montta, isminin yazıldığı kalem bulunması hakkında da savunma yapan Kasabalı, öğretmen pilotlara verilen kalemlerin üzerinde isimlerin yazılı olduğunu, onu da montunda taşıdığını belirtti.

Pilotların iki üç montu bulunabileceği ve bu montların da ofisinde ya da dolabında olabileceğini anlatan Kasabalı, ancak ofisini kilitlemediğini, çünkü birlikte çalıştığı arkadaşının ofisi kullandığını söyledi. Ayrıca ofis anahtarlarının ofis sahibinin yanı sıra filo komutanında da bulunduğunu belirten Kasabalı, montunun Başoğlu'na verilmiş olduğunu söyledi.

İzmir'de tatilde olduğuna ilişkin görüntü ve diğer kanıtları mahkemeye sunan Kasabalı, FETÖ/PDY ile bir bağı olmadığını da savundu.

- O da üsse gitmemiş

Tutuksuz sanık pilot yüzbaşı M.Ç.Ş'de, savunmasında 15 Temmuz'da 141. Filo'da öğretmen pilot olarak görev yaptığını belirterek, hava sıcaklığından ötürü mesai erken bittiğinden 15.30'da servise binerek filodan ayrıldığını söyledi.

Üs nizamiyesinden çıkarken aynı bölgede oturan arkadaşının aracına bindiğini belirten M.Ç.Ş, 16.45 civarı da evinin yakınındaki kreşte olan kızını aldığını ve annesinin evine gittiğini ifade etti.

M.Ç.Ş, eşi işten gelince onu da evden alıp tekrar annesinin evine gittiklerini aktararak, 22.30 gibi eve döndüklerini, bu sırada ablasının arayıp uçakların uçtuğunu ve ne olduğunu sorduğunu dile getirdi. Bilmediğini ve evde televizyonu açtığında köprünün kapatıldığını, sonra da Başbakan'ın açıklamalarını gördüğünü anlatan M.Ç.Ş, gelişmeleri Whatsapp'tan da takip ettiğini kaydetti.

İlerleyen günlerde aranıp çağrılması üzerine savcıya ifade verdiğini belirten M.Ç.Ş, silahlı terör örgütü FETÖ/PDY ile bir bağı bulunmadığını savundu.

- Uçaklar inip kalkarken ders çalışmış

Tutuklu sanık eski kursiyer teğmen Süleyman Ekşi de duruşmadaki savunmasında, emniyetteki ifadelerini kabul etmediğini söyledi.

Ekşi, 141. Filo'da görevli olduğunu ve 15 Temmuz akşamı terörle mücadele harekatı yapılacağının söylenmesinin ardından kendisine bir görev verilmediğini iddia ederek, ders çalışma odasına girip çalıştığını, tost ve çay için çardak bölgesine çıktığını anlattı.

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal'ı gördüğünü, Jandarma Genel Komutanı'nın da geldiğini duyduğunu dile getiren Ekşi, komutanların gelmesinin, terörle mücadele harekatının başında onların olduğunu gösterdiğini savundu.

Ekşi, elektrikler kesilince çalışma odasında bir-iki saat uyuduğunu, sabah da izin verilmesinin ardından evine gittiğini, sonrasında ise gözaltına alınıp tutuklandığını bildirdi.

Ekşi'nin de tahliye talep ettiği duruşma, yarına ertelendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber