PTT'den iptal edilen GYS için açıklama

PTT Genel müdürlüğü mahkeme kararıyla yapılan soru iptalleri nedeniyle, görevde yükselme işlemlerinin nasıl yapılacağını açıklayan bir genelge yayımladı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Aralık 2017 18:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
PTT'den iptal edilen GYS için açıklama

PTT GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN YAPILAN AÇIKLAMA

Şirketimizde münhal bulunan Şef pozisyonlarının doldurulmasını teminen PTT Merkez Müdürlükleri ile Posta-Kargo İşleme ve Dağıtım Merkez Müdürlükleri olmak üzere iki grupta Şef Görevde Yükselme Sınavı yapılması 07/05/2014 tarih ve 6709 sayılı genelge ile ilan edilmiştir. Sınav ilanında PTT Merkez Müdürlükleri Grubu için 191, Posta-Kargo İşleme ve Dağıtım Merkez Müdürlükleri Grubu için 115 olmak üzere toplam 306 pozisyon ilan edilmiştir. 2014 yılı Şef görevde yükselme sınavı 13/09/2014 tarihinde yapılmış ve başarılı olanların atamaları yapılmış ve Şef pozisyonunda göreve başlayışları sağlanmıştır.

Söz konusu sınava Posta-Kargo İşleme ve Dağıtım Merkez Müdürlüğü grubundan katılan bir personel tarafından Şef Görevde Yükselme Sınavında yer alan Türkçe (A kitapçığının 4., B kitapçığının 77.) ve Markanın konumlandırılmasına ilişkin Pazarlama (A kitapçığının 10., B kitapçığının 70.) sorularının hatalı olduğu iddiasıyla soruların ve sınava bağlı atamaların iptali talebiyle açılan dava sonucunda Ankara 15. İdare Mahkemesince verilen 07/09/2015 tarih ve E.2015/388 sayılı kararda; "........Davacının sınav sonucuna bağlı olarak yapılacak olan atamaların iptali istemine gelince; sınav sorularının hatalı olması nedeniyle davalı idarece yeniden sınav puanlarının hesaplanması gerektiğinden, davanın bu işleme yönelik kısmında da hukuka uyarlılık bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle; dava konusu işlemin 13/09/2014 tarihinde gerçekleştirilen Posta- Kargo İşleme ve Dağıtım Müdürlükleri Şef Grubu Görevde Yükselme Sınavının A kitapçığının 4. Türkçe sorusunun ve A kitapçığının pazarlama işlemleri 10. marka sorusuna ilişkin kısmının uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmenin durdurulmasına",

Aynı zamanda anılan sınava katılan başka bir personel tarafından da iki sorunun iptali ve asil listede yer alması gerekirken yedek listede yer almasına ilişkin işlemin iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle Ankara 4. İdare Mahkemesinde açılan dava sonucunda da anılan Mahkemenin 27/10/2015 tarih ve E.2014/2094 sayılı kararında; "Posta ve Kargo İşlemleri kısmından sorulan (A kitapçığı 76., B kitapçığı 48.) sorusuna ilişkin kısmının ve davacının yedek listede yer almasına ilişkin kısmının uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmenin durdurulmasına, diğer soru açısından ise 2577 sayılı idare yargılama usulü kanununun 27. maddesinin 2. fıkrasında öngörülen şartların gerçekleşmediği anlaşıldığından yürütmenin durdurulması isteminin reddine" karar verilmiştir.

Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin Sınav Sonuçlarının Açıklanması ve İtiraz başlıklı 19. maddesinin üçüncü fıkrasında "Yapılan sınavlarda hatalı sorulara tekabül eden puanlar eşit şekilde diğer sorulara dağıtılır" hükmüne istinaden Ankara 4. ve 15. İdare Mahkemelerinin anılan kararları uyarınca PTT Merkez Müdürlükleri ve Posta-Kargo İşleme ve Dağıtım Merkez Müdürlükleri Şef gruplarına müşterek sorulan iki sorunun ve Posta-Kargo İşleme ve Dağıtım Merkez Müdürlükleri Şef grubuna sorulan bir sorunun yürütmelerinin durdurulması nedeniyle sınava giren tüm adayların cevap kağıtları yeniden değerlendirilmiştir.

Buna göre, PTT Merkez Müdürlüğü Grubundan daha önce ataması yapılan ve bir yıla yakın süredir Şef olarak göreve devam eden 23 personel (yedeklerden atananlar da dahil) ile Posta- Kargo İşleme ve Dağıtım Merkez Müdürlükleri Grubundan 10 personel (yedeklerden atananlar da dahil) atanamaz duruma gelmiş ve bir kısım personelin ise başarı sırası değişmiştir. Ferda D. 195. sıradan (4. yedek) 263. sıraya, Hasan K. 225. sıradan (34. Yedek) 295. sıraya gerilemiştir. Hasan K., 11/11/2015 tarihli dilekçesi ile Şeflikten sarfınazar etmiş, Memur olarak nakil talebinde bulunmuş ve ataması yapılarak 28/12/2015 tarihinde Memur olarak göreve başlamıştır.

Diğer taraftan, Sınav Kurulunun 11/11/2015 tarihli kararı ile "... Bu personelin şef olarak atanmaları sonucunda birçoğunun ev ve ailelerini başka illere taşımı ş oldukları gözetildiğinde yeni sıralamaya göre eski unvanlarına atanmaları halinde mağduriyetleri söz konusu olacak ve yeni hukuki sorun ve süreçler ortaya çıkabilecektir. Yeni sıralamaya göre uygulama yapılması sonucunda idare ile personelin ihtilafa düşeceği, tüm bunların şirketimiz ve personel açısından sosyal, maddi ve manevi olumsuzluklara yol açabileceği hususları dikkate alındığında personelin mağdur duruma düşmemesi ve iş barışının devamlılığının sağlanması amacıyla yeniden yapılan puan sıralamasına göre Posta-Kargo grubunda daha önce 116. sırada bulunan Şef Serap G.'ın 75,32 puan ile 142. sıraya, PTT Merkez grubunda 225. sırada olan Şef Hasan K.'nın 80,26 puan ile 295. sıraya gerilediği ancak adı geçen Şefin eski görev yerine Memur olarak nakil talebinde bulunması nedeniyle ondan sonra en son Şef olarak atanmış bulunan Ferda D.'un 195. sıradan 80,26 puan ile 263. sıraya gerilemesi nedeniyle başarı listesinde Serap G. ve Ferda D.'un üzerine çıkan diğer adayların da atanabilmelerini teminen ilgili ihtisas Daire Başkanlıklarınca belirlenecek PTT Merkez Grubu için 72, Posta -Kargo grubu için 27 adet olmak üzere toplam 99 Şef pozisyonunun tercih listesine ilave edilmesi hususunun Hukuk Müşavirliğinden görüş alınmasını müteakip Genel Müdürlük Makamına sunulmasına " karar verilmiştir.

Sınav Kurulunun 11/11/2015 tarihli kararı gereğince 12/11/2015 tarih ve 459 sayılı yazımız ile Hukuk Müşavirliğinden konuya ilişkin görüş sorulmuş ve alınan 12/11/2015 tarih ve 93 sayılı cevabi yazıda; "Ankara 4. İdare Mahkemesi ve Ankara 15. İdare Mahkemesi tarafından verilen kararların uygulanmasıyla sıralamanın değişmiş olması sonucunda pozisyon belirleme yetkisi Şirketimizde olduğundan daha önce ataması yapılan adayların mağdur edilmemeleri ve iş barışının korunmasını teminen Şef pozisyonu ilave edilmesinde hukuken bir sakınca bulunmadığı mütalaa edildiği." bildirilmiştir.

Ancak, 13/11/2015 tarihinde toplanan Sınav Kurulunca da "...14/07/2014 tarihinde ilan edilen boş Şef pozisyon sayısı 306 iken son uygulama ile bu sayının 405'e çıkması, daha önce Şef olarak atanan 306 personelin şeflik unvanları korunmakla birlikte ilave 99 personele daha şeflik hakkı doğması sebebiyle bu atamalarda yedek aday uygulaması yapılmamasına" karar verilmiştir.

Bu doğrultuda; Yeni başarı sırasına göre şef olup anılan Mahkeme kararı üzerine 295. sıraya gerileyen Hasan K., 11/11/2015 tarihli dilekçesi ile Şeflikten sarfınazar etmiş olduğundan adı geçenden önce en son şef olarak atanan personelin Ferda D. olması ve onun da 263. sırada yer alması sebebiyle mağduriyetlerin ortaya çıkmasını önlemek için adı geçen personelin sıralamasına kadar olan (263. sıra dahil) personellerin şef olarak atamasının yapılması Sınav Kurulunca karara bağlanmıştır.

Yukarıda arz ve izah edilen hususlar çerçevesinde Hukuk Müşavirliğinin olumlu görüşü Posta ve Kargo Hizmetleri ve PTT Bank Daire Başkanlıkları ile mutabakat sağlanarak Başmüdürlüklerin norm durumlarına göre 99 pozisyon ilave edilerek ilan edilen pozisyon sayısı toplam 405'e çıkarılmış ve 405 pozisyona göre tercihlerin alınması 19/11/2015 tarih ve 471 sayılı Makam Onayı ile uygun görülmüştür.

Yeni oluşan başarı sıralamasına göre, dağılımları yapılan 99 ilave Şef pozisyonu ile birlikte ilan edilen toplam 405 pozisyona, yerinde kalmak isteyen adayların buna ilişkin talepleri, tercih yapmak isteyen adayların ise tercihleri dikkate alınarak atamaları yapılmıştır.

Diğer taraftan, 99 pozisyonun ilavesinin iptali ve yeniden Şef sınavı yapılması yönünde Ankara 7. İdare Mahkemesine açılan davada anılan Mahkemenin, 28/04/2017 tarih ve E.2016/631, K.2017/1486 sayılı kararında "Uyuşmazlığın yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri ile değerlendirilmesinden, PTT personelinin görevde yükselmesinin ancak yapılacak yazılı sınav ile mümkün olduğu, sınava ilişkin duyurunun yazılı sınavdan en az bir ay önce yapılması ve bu duyuruda asıl aday sayısı ile bu aday sayısını aşmamak kaydıyla tespit edilecek yedek aday sayısının da belirtilmesi gerektiği açık olup, görevde yükselmenin yazılı sınava tabi olmadan veya yedek aday belirlenmeyen bir duyuruda asıl aday sayısından fazla personelin görevde yükselmesinin yapılabileceğine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığı görülmektedir.

Bu durumda, münhal bulunan 306 adet şef pozisyonuna 13/09/2014 tarihinde yapılan Şef Görevde Yükselme Sınav sonucunda başarı sırasına göre yerleştirmelerin yapılması üzerine, sınavda sorulan bazı soruların yargı kararı ile iptal edilmesi nedeniyle yeniden oluşan başarı sırasına göre ilan edilen ve yedek aday belirlenmeyen 306 kişilik şef pozisyonuna yeniden yerleştirme işlemi yapılması gerekirken, soru iptallerine ilişkin yargı kararları üzerine oluşan yeni başarı listesinde, yargı kararları öncesi şef olarak atananların mağduriyet yaşamaması ve iş barışının bozulmaması gerekçesiyle ilk yerleştirme sonuçlarına göre son sırada yerleşen adayın üzerinde puan alan adayların tamamı için olmak üzere, toplam 99 adet ilave şeflik pozisyonunun belirlenmesinin yasal dayanağı olmadı ğ ı gibi, yukarıda belirtilen Yönetmelik hükmüne de açıkça aykırı olduğundan, davacının 99 adet ilave şeflik pozisyonunun kaldırılması ve bu pozisyonlar için şef görevde yükselme sınavı yapılmasına dair başvurusunun reddine ilişkin işlemde hukuka uygunluk bulunmamaktadır." denilerek dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

Söz konusu davaya ilişkin Hukuk Müşavirliğinden alınan 12/07/2017 tarih ve 3931 sayılı cevabi yazıda "...Söz konusu kişiler her ne kadar haklarında uygulanan işlemlerin iptali için dava açarak Mahkemelerce verilen iptal kararlarıyla hak sahibi durumuna gelmiş olsalar da Ankara 7. İdare Mahkemesince verilen 28/04/2017 tarihli ve E.2016/631, K.2017/1486 sayılı kararla "99 adet ilave şeflik pozisyonunun kaldırılması ve bu pozisyonlar için şef görevde yükselme sınavı yapılmasına dair başvurusunun reddine ilişkin işlemde hukuka uygunluk bulunmadığından(...) dava konusu işlemin iptali" yönünde hüküm kurulmuş olup söz konusu bireysel işlemlerin dayanağı mahiyetindeki işlem iptal edilmiştir. Bu durumda ilave 99 kadro ile gerek Mahkeme kararıyla gerekse bireysel işlemlerle hak sahibi konumunda bulunan kişilere uygulanmış olan işlem ortadan kalkmıştır. Bu nedenle 06/07/2017 tarih ve 3808 sayılı yazımızla da belirtiğimiz üzere. 306 şef pozisyonu dışındaki ilave pozisyonların Ankara 7. İdare Mahkemesinin 28/04/2017 tarih ve E.2016/631, K.2017/1486 sayılı gerekçeli kararı gereğince kaldırılması gerektiği mütalaa edilmektedir" denilmiştir.

Ankara 7. İdare Mahkemesinin E.2016/631 sayılı dosyasına kayden açılan dava sonucunda anılan Mahkemece "dava konusu işlemin iptaline" dair verilen 28/04/2017 tarihli ve E.2016/631, K.2017/1486 sayılı karara ilişkin olarak Şirketimizce yürütmeyi durdurma talepli olarak istinaf başvurusunda bulunulmuş olup. Ankara Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesinin 01/11/2017 tarih ve E.2017/2355 K.2017/2219 sayılı kararı ile istinaf başvurumuzun kesin olarak reddine karar verildiğinden söz konusu kararın uygulanması gerekmektedir.

Anılan Mahkeme kararı ve Hukuk Müşavirliğinin görüşüne istinaden. PTT Merkez Müdürlükleri grubu için 191, Posta-Kargo İşleme ve Dağıtım Müdürlükleri grubu için ilan edilen 115 pozisyon dahilinde olup şef olarak atanan personeller dışındaki 99 adet Şef pozisyonu ilavesi suretiyle ataması yapılan personellerin halen görev yaptıkları ünite emrine olmak üzere bir önceki unvanlarına globalden birer adet Memur ve Veznedar ile idari hizmet sözleşmesine geçmiş olanlar için Gişe ve Büro Görevlisi pozisyonu ilave edilerek atamalarının yapılması, idari hizmet sözleşmeli statüye geçen personelin talep etmeleri halinde 399 sayılı KHK'ye göre atamalarının yapılması, Şef atamaları iptal edilen personelden nakil talebinde bulunanların taleplerinin alınarak Genel Müdürlüğe gönderilmesi 21/07/2017 tarihinde Makamca onanmış olup, söz konusu personele tebliğ edilmek üzere Ünitelere bildirilmiştir.

Hukuk Müşavirliğince; "İdari işlemin iptali halinde söz konusu işlem baştan itibaren hiç doğmamış gibi işlem tesis edilmesi gerekeceğinden sınav sorularının iptal edilmesi üzerine (soru iptaline ilişkin en son iptal kararı gözetilerek) İnsan Kaynakları Daire Başkanlığınca asil ve yedek adayların belirlendiği bir sıralama yapılması gerekmektedir. (Sıralama yapılırken iptal edilen 99 pozisyonun artık bu sıralama için geçerli olmadığı, yapılacak olan sıralamanın sınav için ilan edilen pozisyonlar için yapılması gerektiği göz ardı edilmemelidir) Söz konusu sıralamada başarı gösteren adaylardan asil olanlar ilan edilen pozisyonlara yerleştirilmeli, geride boş pozisyon bulunması halinde ise yedek olarak belirlenen adaylardan yedek sıralamalarına göre boş pozisyonlara yerleştirme yapılmalıdır." denilmekte olup;

Buna göre.
1-İlave edilen 99 Şef pozisyonu iptal edilmiştir.

2-Sınavda sorulan bazı soruların yargı kararı ile iptal edilmesi nedeniyle yeniden oluşan başarı sırasına göre ilan edilen 306 (PTT Merkez Müdürlükleri grubu 191, Posta-Kargo İşleme ve Dağıtım Merkez Müdürlükleri grubu 115) Şef pozisyonuna yerleştirme yapılması gerekmektedir.
3-İlan edilen pozisyonlardan boş pozisyon kalması halinde yedek adaylardan da başarı sırasına göre tercih alınacaktır.
Her iki grup için sınavı asil ve yedek olarak kazanan adaylara ilişkin başarı sırasına göre oluşturulan liste, boş şef pozisyonlarını gösterir liste ve tercih formu http://ik.ptt.gov.tr internet adresimizde ilan edilmiştir.

Sınavı asil olarak kazananlar sınava girdikleri gruptan, Başkanlığımız internet adresinde yer alan münhal pozisyonlardan en fazla on tercih yapacak şekilde tercih formlarını dolduracaklar ve söz konusu formlar 25/12/2017 tarihine kadar Genel Müdürlüğe gönderilecektir. Bu tebliğin her iki grup için sınavı asil ve yedek olarak kazanan adaylara imza karşılığı tebliğ edilmesi ve konunun önemine binaen gereğinin bizzat ünite amirlerinin gözetiminde yerine getirilmesi hususunda gerekli hassasiyetin gösterilmesini rica ederiz.

Gürbüz AKBULUT
Genel Müdür Yardımcısı
Kenan BOZGEYİK
Yönetim Kurulu Başkanı
Genel Müdür

EKLER :
Ek-1 : Münhal şef pozisyonlarını gösterir liste.
Ek-2 : Tercih formu
Ek-3 : Tercih yapacak personel listesi
DAĞITIM:
Genel 2 Nolu Plan (Ek Konuldu)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber