Eski astsubay, yaptığı telsiz konuşmalarını reddetti

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Güvercilik'te hava trafik kontrolörü olarak görev yapan eski Astsubay Ocakcıoğlu, MİT yerleşkesi Ankara Emniyet Müdürlüğü ve Genelkurmay Başkanlığına ateş açan helikopter pilotlarıyla olan telsiz konuşmalarını reddetti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Aralık 2017 21:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Eski astsubay, yaptığı telsiz konuşmalarını reddetti

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Kara Havacılık Komutanlığındaki eylemlere ilişkin 152'si asker, 3'ü sivil 155 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsündeki salonda görülen duruşmaya, sanıklar, müştekiler ve taraf avukatları katıldı.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde savunma yapan eski Pilot Yarbay Hakan Erol, darbe girişiminden birkaç gün önce terörle mücadele operasyonları kapsamında Doğu'da görevde olduğunu ifade etti.

Görev yeri olan Malatya'dan 15 Temmuz'da gelen emir üzerine iki ATAK helikopterini Güvercinlik'e teslim etmek üzere beraberlerinde bir UH-1 model helikopterle Ankara'ya gitmek için yola çıktıklarını söyledi.

Erol, sıralı amirlerinin bilgisi doğrultusunda hareket ettiklerini savunarak, Kayseri'de yakıt ikmali yapıp kalktıklarını aktardı.

Seyir halindeyken önce Kayseri Erkilet Havalimanı'na dönmeleri, ardından da Ankara Temelli'ye devam edebileceklerinin söylendiğini ifade eden Erol, bu doğrultuda akşam saatlerinde Temelli'ye iniş yaptıklarını anlattı.

Kayseri'den havalanırken hava sahasının kapatıldığına dair bir bilgisi olmadığını, sonrasında da bir uyarı yapılmadığını öne süren Erol, Temelli'ye iniş yaptıktan sonra bir helikopterin arızalandığını aktardı.

Erol, kendi helikopterinin arıza yaptığını ve teknisyenin yangın söndürme tüpüyle çıkan dumana müdahale ettiğini anlatarak, bu arızanın ardından bir ATAK helikopterin Temelli de kaldığını, diğeriyle UH-1 helikopteri eşliğinde Güvercinlik'e gittiklerini kaydetti.

Helikopteri park alanında bıraktıktan sonra sabaha kadar burada kaldığını bildiren Erol, dinlendiği bir sırada "silah sesleri geliyor" şeklindeki bağrışmalara uyandığını, çalışır vaziyette gördüğü bir helikoptere bindiğini, bu helikopterin daha sonra Akıncı Üssü'ne indiğini söyledi.

Buradaki kargaşadan ve güvenlik gerekçesinden dolayı tel örgülerden atlayıp çıktığını ileri süren Erol, kaçmadığını, jandarmayı arayıp bulunduğu yeri tarif ederek teslim olduğunu savundu.

FETÖ ile bağlantısı olmadığını savunan Erol, iddianamedeki suçlamaları reddetti. Erol, tahliyesini talep etti.

Sanık eski Astsubay İlhan Ocakcıoğlu da 15 Temmuz'da Kara Havacılık Komutanlığı Güvercinlik Meydanı'nda hava trafik kontrolörü olarak görev yaptığını, bölük komutanın emriyle kuleye gittiğini iddia etti. Saat 22.00 sıralarında kule nobetcisini kontrol amaclı kuleye gittiğini o esnada helikopterlerin havalandığını belirten Ocakcıoğlu, "O sırada Albay Oguz Yalçın ve 1 ustegmen ile 3 tegmen kuleye gelip bize 'Biz buranın emniyetini alıyoruz' dediler." ifadesini kullandı.

Ocakcıoğu, kısa süre sonra Kara Havacılık Okul Komutanı Tuggeneral Unsal Coşkun'un yanlarına gelerek Albay Yalçın'a helikopterlerin kalkıp kalkmadıgını sorduğunu ancak ne amaçla sorduğunu bilmediğini savundu.

Kule frekansından Kara Havacılık Komutanlıgı karargahı veya harekat merkezi tarafından hava araclarının 01 kodu ile yonlendirildigini duyduğunu aktaran Ocakcıoğlu, 01 kodlu istasyonun ulasamadıgı trafiklere de Oguz albayın aracılık ettiğini ileri sürdü.

Ocakcıoğlu, sabaha kadar Güvercinlik'teki kulede oturduğunu gün aydınlanınca bulunduğu yere ateş edildiğini, ardından da pistte bulunan helikoptere binip Akıncı Üssü'ne gittiklerini söyledi.

Ocakcıoğlu, Kara Havacılık Komutanlığı Güvercinlik uçuş kulesindeki sabaha kadar helikopterlere ateş emirlerini ilettiği ses kayıtlarını da reddetti.

Bunun üzerine mahkeme Başkanı Oğuz Dik, "İddianamede ses kayıtların var. Helikopterler kendi kendine mi uçuyordu?" sorusu üzerine Ocakcıoğlu, "Evet başkanım, çoğu kendi kendine uçuyordu." diye yanıt verdi.

- İddianameden

Ocakcıoğlu'nun FETÖ'nün darbe girişimi sırasında helikopter pilotlarıyla arasındaki telsiz konuşmalarından bazları şu şekilde:

Ilhan Ocakcıoğlu: "Kanaldaki trafiklerin dikkatine Guvercinlik kule konusuyor. Akıncı ile temasta 'yurtta sulh' deklare edilecektir."

Pilot Ugur Kapan: Guvercinlik lider tekrar et.

Ilhan Ocakcıoğlu: Akıncıya temasta yurtta sulh deklare edilecek.

Pilot Ugur Kapan: Yurtta sulh yurtta sulh.

Ilhan Ocakcıoğlu: Mutabık.

Pilot İlkay Ateş: Guvercin kobra.

Ilhan Ocakcıoğlu: Devam edin.

Pilot İlkay Ateş: Kuzeyden son yaklasma.

Ilhan Ocakcıoğlu: Serbestsiniz kobralar icin bir talimat geldi, Genelkurmay Karargahı ve TRT uzerinden alcak gecis yapmanız isteniyor.

Pilot Rafet Kalaycı: Guvercinlik Guvercinlik kobra, MIT in uzerindeki kobra, Guvercinlik MİT uzerindeki kobra.

Ilhan Ocakcıoğlu: Guvercin dinliyor, devam edin.

Pilot Rafet Kalaycı: MIT'in uzerindeki kobrayız. Akıncı'ya dogru gidiyoruz, bizden herhangi bir talep var mı?

Ilhan Ocakcıoğlu: Dinlemede kalın."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber