Bu okul tamamen kontrol altında!

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 17 Nisan 2007 06:46, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Mimar Sinan Anadolu Teknik, Anadolu Meslek, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin, karakola iletilen vukuat listesi de adı gibi uzundu. İzmir'in Altındağ semtindeki okulda, hemen her gün bir gasp ve kapkaç olayı yaşanıyor, yönetim günde en az bir kez karakolu arayıp devriye istiyor, duvardan atlayıp kaçan öğrenciler zapt edilemiyor, bu kaçışlar sırasında trafik kazaları meydana geliyordu.

İçinde dört ayrı ortaöğrenim kurumunu barındıran 1500 kişilik okulda sorunlar, 'Türkiye'de ilk kez uygulanan bir sistem'le bıçak gibi kesildi. Okul, bir firmayla anlaştı, kapıya iki turnike yerleştirildi. Öğrencilere 15 YTL karşılığında, giriş-çıkışlarını kontrol etmek için çipli kartlar dağıtıldı.

Öğrenci dövülüyordu

Müdür Yardımcısı Mahir Uncumusaoğlu' neden böyle bir uygulamaya gerek duyduklarını anlattı: "Eskiden giriş-çıkışın yoğun olduğu saatlerde, kötü niyetli kişiler okula giriyordu. Güvenlik görevlilerimiz var, ama gelenler 'Ben eski öğrenciyim' deyip giriyordu. Kapkaca, gaspa önlem alamıyorduk. Öğrencilerimiz sürekli dövülüyor, paraları alınıyordu. Ayrıca öğrencilerim de kapıdan, duvardan atlayarak okuldan kaçıyordu. Arkadaki internet kafelere gidiyor, uyuşturucu satanların tuzağına düşüyorlardı. Okul duvarının arkası ana cadde olduğu için kazalar da oluyordu. Her gün Altındağ Karakolu'nu arayıp devriye istiyorduk."

Şimdi 15 YTL karşılığında öğrencilere dağıtılan çipli kartlara, öğrencilerin bilgileri, okula saat kaçta girip kaçta çıkacağı yükleniyor. Okulda öğlen yemeği çıkıyor, ama yemeğini dışarıda yemek isteyenlerin kartına, 'velinin izni varsa' öğle yemeği için giriş-çıkış hakkı işleniyor. Sabah okula girip canı sıkılınca eskisi gibi duvardan atlayarak okulu kıranların listesiyse her akşam turnikeden giriş-çıkış raporu alındığında ortaya çıkıyor!

Kontrolün boyutları bunaltıcı görünse de müdür yardımcısı Uncumusaoğlu, 'velilerin de desteğiyle uygulanan' sistemden memnun: "Artık olaylar sıfırlandı, karakola bildirdiğimiz olay yok. Öğrencileri mizi tehlikelerden koruyabildiğimiz için daha huzurluyuz."

Velilere anında SMS

Mimar Sinan Anadolu Teknik, Anadolu Meslek, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde 15 YTL karşılığı, çipli kart alan 1500 öğrenci, ayrıca okul içindeki kazalara karşı da sigortalandı. Okul yönetiminin yeni hedefi, önümüzdeki yıl, okula geç kalan ya da hiç gelmeyen öğrencilerin velilerini, cep telefonlarına kısa mesaj (SMS) göndererek anında bu konuda bilgilendirmek.

Okul yönetimine göre 'Türkiye'de bir ilk olan sistem' okullarda yükselen şiddeti araştırmak üzere kurulan TBMM Çocuk ve Gençlerdeki Şiddeti Araştırma Komisyonu tarafından incelenerek olumlu bulunmuş. Komisyonun hazırladığı rapor doğrultusunda turnikeli, giriş kartlı sistemin beş okulda daha uygulanması düşünülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber