SSK'nın vermediği cihazı mahkeme kararıyla alıyorlar

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 17 Nisan 2007 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bedensel engellilerin kullandığı ve ayakta durmalarını sağlayan cihaz, sosyal kurumlar ile engelliler arasında anlaşmazlığa sebep oldu. 'Ayakta pozisyonlandırma cihazının' bedelini karşılamayan Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), açılan davalar sonucunda yüksek bedel ödemek zorunda kalıyor.

Başka bir firmanın 11 bin YTL fiyat verdiği cihazı SSK, mahkeme kararının ardından 14 bin Euro'ya (25 bin YTL) alıyor. Sosyal hak olması nedeniyle bugüne kadar SSK aleyhine dava açanlar arasında kaybeden de bulunmuyor. Kimi firmalar açtıkları internet sitesiyle engellileri haklarını aramaya çağırıyor.

Bedensel engelli S.Ç., firma aracılığıyla açılan davayı ilk kazanan engellilerden biri. Geçirdiği trafik kazası sonrasında omuriliği zedelenen ve tekerlekli sandalyeye mahkum olarak yaşamaya başlayan S.Ç. ayakta dik pozisyonlandırma cihazı için SKK'ya dava açtı. Davayı kazanınca cihaz devlete yasal faizi hariç devlete 30 bin YTL'ye mal oldu. Destek Rehabilitasyon Teknolojileri firması kurduğu "www.ayagakalk.com" isimli sitede cihazın engellilerin en doğal hakkı olduğunu ve dava açarak bu hakkı elde edebileceklerini anlatıyor. Davayı kazanan engellilerin hikâyelerinin de yer aldığı 'ayaktakiler' kısmında ise engellilere sağlık raporu almalarının yeterli olduğu, haklarını savunmaları gerektiği belirtiliyor. Destek Rehabilitasyon Teknolojileri firması kurucusu Dr. Hakan Mutlu, sosyal kurumların her 3 davada bir cihazın parasını fazladan ödediğini kabul ediyor. İnternet sitesinde engellilerin şirketlerine verdiği vekaletnamenin hatırlatılması üzerine ise, "O kişinin davasını, kendisi yorulmadan takip edilsin diye arkadaşımız yardımcı oluyor. Vekaletnamede bize verilen tek yetki bu. Ayrıca bu ayrıntı bizim sitemizde yer almıyor. Yalnızca linki bizim sitede." diyerek kendini savunuyor. AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, engellinin ihtiyacı olan cihazların verilmesi gerektiğini; ancak bunun suistimal edilmemesini istiyor. Takibinin şart olduğunu vurgulayan Ayva, engellileri, 'nasıl olsa SSK karşılıyor, en pahalısı olsun' mantığıyla hareket etmemeleri konusunda uyarıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber