KEY tasarısı kanunlaşıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Nisan 2007 12:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışanlar adına yapılan kesintilerle oluşturulan Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarında biriken tutarların geri ödenmesini öngören yasa tasarısının TBMM Genel Kurulu'nda önümüzdeki hafta yasalaştırılması hedefleniyor.

AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, dün parlamentoda düzenlediği basınla sohbet toplantısında Genel Kurul'da önümüzdeki hafta da dahil olmak üzere, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin başlayacağı haftaya kadar, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nda değişiklik, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in veto ettiği Enerji Verimliliği Kanunu, Hemşirelik Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifi ile enerji yatırımlarının özel sektör tarafından yapılmasına imkan veren yasa teklifi görüşülecek.

Kurumlara

6 ay süre

Tasarı ile KEY hesaplarının kayda alınması daha önceki tasfiye planı çerçevesinde Emlak Bankası'na bildirimleri yapılmayan hak sahipleri adına ilgili kurum ve kuruluşların 6 aylık süre içinde bildirimde bulunmaları öngörülüyor. Bu süre, Bakanlar Kurulu kararıyla üç ay uzatılabilecek. Sorumluluk ise kurum ve kuruluşlarda olacak. Tasarı, hak sahiplerinin konut edindirme yardımı ana para tutarlarının nemalandırılmasında; 1 Ocak 1987 ile 29 Aralık 1999 arasındaki dönem için Emlak Bankası'nın altı aylık vadeli mevduat faizi, bileşik usulde uygulanmasını öngörüyor. 29 Aralık 1999'dan sonraki dönemin neması ise, Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın (EGYO) net aktif değerinin yüzde 60.96'sının Emlak Bankası A.Ş. tarafından ayni sermaye olarak EGYO'ya devredilen taşınmaz karşılığı 395 milyon 751 bin 717 YTL'ye oranı esas alınarak hesaplanacak. Hak sahiplerine ödemeler nakit yapılacak. Talep halinde EGYO hisseleri de verilebilecek.

Ödeme 9-14 ay içinde

Hak sahiplerine ilişkin olarak ödemeleri yapmakla mükelef tutulan EGYO'ya bildirilen listeler hak sahipliğinin tespiti esas olmak üzere Resmi Gazete'de ilan edilecek. Mevcut kayıtlara göre, 1.5 milyon hak sahibinin ismi biliniyor. Kalan 4.5 milyon kişiden 3 milyonunun bildirimi ise SSK'ya yapılacak. Tasarının yasalaşmasından sonra yaklaşık 6 milyon hak sahibine KEY tutarlarının ödemesi 9-14 ay içinde yapılacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber