367 Baykal tahtaya

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 18 Nisan 2007 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sorumlu muhalefet

Başbakan Erdoğan DYP ve Anavatan liderleriyle biraraya geldi. İki lider de cumhurbaşkanlığı seçiminin mahkemelik olmasına izin verilmeyeceğinin altını çizdi

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimi için dün önce DYP lideri Mehmet Ağar'ı ardından da ANAP lideri Erkan Mumcu'yu ziyaret etti. Başbakan Erdoğan'ın ziyaretine Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün yanı sıra Genel Başkan Yardımcısı Mir Dengir Mehmet Fırat ve Grup Başkanvekili Salih Kapusuz da katıldı. Erdoğan görüşmelerde AK Parti'nin Cumhurbaşkanı adayının henüz belirlenmediğini ifade etti.

AĞAR: 184 YETERLİ

DYP lideri Mehmet Ağar görüşmede, cumhurbaşkanlığı seçimleri konusunda 367 toplantı yeter sayısı konusundaki tartışmaya değinerek ?Biz 184'ü yeterli görüyoruz. Bizim geleneğimizde bu konuları yargıya götürmek gibi bir şey yok. Ama CHP'nin de böyle bir hakkı var. Buna da saygı duyarız' dedi. Ağar, seçimlerde Genel Kurul'a girecekleri mesajını verirken, adayların belli olmasının ardından net tavırlarını daha iyi belirleyeceklerine işaret etti.

MUMCU: 367 GEREKSİZ

ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu, görüşmede ?Halk cumhurbaşkanın seçerse 70 milyonun üzerine işi kurmuş olursunuz' dedi. Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesi fikrinde ısrarcı olan ve bu görüşünü 2 yıldır gündeme getiren Erkan Mumcu, Erdoğan'a, ?Bu konu AK Parti'nin taahhütleri arasında da var' dedi. Mumcu CHP'nin 376 girişimi için, ?367 toplantı yeter sayısının aranması gereksiz' diyerek bu konuda AK Parti'ye destek olacaklarının ilk işareti verdi. Mumcu, grup kararı alınamayacağını ancak milletvekillerini yönlendireceklerini söyledi.

ADAÇAYI VE ÇAY İKRAMI

DYP'Yİ ziyaret sırasında ?adaçayı' ikramı yapıldı. ANAP ziyareti sırasında ise çay ikramı gerçekleşti. Mumcu ?Çay içelim, Rize ekonomisine katkı olsun' diye espri yaparken, Kapusuz ?Bir çayla bizi gönderiyorsunuz' yanıtını verdi. Görüşme sonrası Mumcu, Erdoğan'ı makam aracına kadar uğurladı. Erdoğan, görüşmede TOBB, Hak-İş ve Eğitim-Bir Sen'e giderek STK konusundaki uzlaşma arayışını da sürdüreceğini bildirdi. NEVİN BİLGİN-HASAN ÖYMEZ-NEŞE SARIDOĞAN

BAYKAL KAPIYI KAPADI

GÖRÜŞMEDE Ağar, Erdoğan'dan CHP lideri Baykal'lı da ziyaret etmesini istedi. Erdoğan'ın cevab net oldu: Sayın Baykal şahsımla alakalı olarak kapıları kapamamış olsaydı, ben kesinlikle Sayın Baykal'ı ziyaret ederdim. Önyargım yok ama kapılar yüzüme kapandıktan sonra, bu kadar hakaretleri yedikten sonra, herhalde böyle bir şeyi benim arzu etmem de kolay bir şey olmasa gerek...

?Bir insanın hatırası bu kadar suistimal edilemez'

DYP ve Anavatan'ın birleşme yolunda önemli mesafe aldığı kesinleşti. DYP lideri Mehmet Ağar ile Anavatan lideri Erkan Mumcu'nun birleşme konusunda görüştüğü ve anlaşmak üzere olduğu iddia edildi. Birleşme çatısının Hazine yardımı nedeniyle DYP çatısı altında olacağı da iddialar arasında. Olayın perde arkasında, ANAP eski Genel Başkanı Mesut Yılmaz ile DYP'nin eski lideri Süleyman Demirel'in olduğu öne sürüldü. DYP Genel Başkan Yardımcısı Saffet Arıkan Bedük, ?Nikahtan bahsediliyor ama henüz nişan takmadık' dedi.

Dün Başbakan Erdoğan'la görüşen iki lider olayı doğruladı. Ağar ?Bu başlangıçtan hayırlı sonuç çıkabilir. Anavatan ile Cumhurbaşkanı sürecine ilişkin beraber davranma arzusunda mutabık kaldık. Ancak mesele çok tazedir' dedi.

ARINÇ'A MUMCU TEPKİSİ

ERKAN Mumcu ise ?Mehmet Ağar ile telefon görüşmesi yaptık. Ama bir oldu bittiye getirmek mantıklı olmaz' dedi. Mumcu, Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın yaptığı bir konuşmada Turgut Özal için kullandığı ?Dindar cumhurbaşkanı, sivil cumhurbaşkanı, demokrat cumhurbaşkanı' sözlerine de tepki gösterdi. Mumcu şunları söyledi: Bir insanın hatırası bu kadar suistimal edilemez. Özal sözde değil özde demokrattı. NEŞE SARIDOĞAN

Bu ziyaretler ne anlama geliyor?

BAŞBAKAN Erdoğan'ın dün DYP ve Anavatan liderleriyle yaptığı görüşme Cumhurbaşkanlığı seçimini rejim krizine dönüşmesini engellemek adına önemli adımları oluşturuyor. CHP ?367 bulunmazsa seçimi Anayasa Mahkemesi'ne götürürüz' resti bu üç parti arasında anlaşma sağlandığı takdirde boşa çıkmış olacak. 354 milletvekiline sahip olan AK Parti ile birlikte 20 milletvekilli Anavatan ve 4 milletvekili bulunan DYP Genel Kurul salonuna geldiği takdirde CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne gitmesi engellenmiş olacak.

Merkez sağ: Yeni dengeler kuruluyor...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, dün, merkez sağın iki partisi, DYP ve ANAP'a gerçekleştirdiği ziyaretler, asıl maksadının dışında iki önemli gelişmeyi ortaya çıkardı: 1. ANAP ve DYP, kendi seçmen tabanlarını gözönünde bulundurarak, kamuoyunda asla, sol anamuhalefet CHP'nin ?kuyrukçusu' politikalar izleyen partiler görünümü çizmeyecek... 2- DYP lideri Mehmet Ağar'ın açıkladığı, ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu'nun doğruladığı bir şekilde, cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinden başlayarak sonu birleşmeye kadar uzanabilecek bir işbirliğini geliştirecekler.

Ağar-Mumcu ikilisi birleşme girişiminin kazasız-belasız sürmesi için ?erken açıklamalardan' kaçınmakta kararlı bir tablo çizdiler. Ağar, ısrarlı soruları, ?soracağınız her soru bu süreci baltalamaktan başka bir işe yaramaz' diye yanıtlarken Mumcu da, ?Bu konuda konuşmamakta ve süreci yaşatmakta kararlıyım' demekle yetindi.

Kurmaylar ise ?Bir evlilikte kız ve oğlan kendi evlerinden çıkıp ortak bir ev açarlar, şimdi o evi arıyoruz' noktasına kadar varmışlardı. Mehmet Ağar, ?Bu süreç altı aylık bir süreç midir?' yolundaki sorumu ise, ?İş altı aya uzarsa hiç bir şey olmaz' diyerek, merkez sağdaki gelişmelerin beklenilenden hızlı yaşanabileceğinin işaretlerini veriyordu.

Ankara'nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çevresinde yaşadığı hızlı trafikten geriye kalan görüntü, bir cumhurbaşkanlığı tartışmasında, CHP'nin meclis zemininde yalnız kalacağının işaretinin güçlü alınmasıydı. ARDAN ZENTÜRK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber