Çiftlik Bank çatırdıyor

2 bakanlığın suç duyurusu yapıp incelemeye aldığı sanal oyun Çiftlik Bank hakkında SPK, "Getirinin kaynağı gösterilen şirketler zarar ediyor" dedi. Şirketin 25 yaşındaki CEO'su Mehmet Aydın, bütün hisselerini devrederek şirketteki görevinden ayrıldı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Aralık 2017 07:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Çiftlik Bank çatırdıyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın suç duyurusunda bulunmasının ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın incelemeye aldığı sanal oyun Çiftlik Bank hakkında bir suç duyurusu da Sermaye Piyasası Kurulu'ndan (SPK) geldi. SPK'nın "Getirinin kaynağı olarak gösterilen şirketler zarar ediyor" dediği şirketin yöneticisi, 25 yaşındaki Mehmet Aydın, bütün hisselerini devrederek şirketteki görevinden ayrıldı. Şirket yetkililerinden, tüm şirketlerin tek çatıda toplanması için hisselerin KKTC merkezli şirkete devredildiği açıklaması geldi. Şirketin faaliyetleri şimdilik, KKTC merkezli başka bir şirketin kurucusu göründüğü yan kuruluşta devam ediyor. Sanal ortamda para yatırarak hayvan yetiştirmeye dayalı oyuna, 13 yaşındaki çocuklar da para yatırabiliyor.

Çiflik Bank, sanal çiftçilik oyunu üzerinden para yatıran kullanıcılar adına, gerçek hayvan ve hayvansal ürün yetiştirdiğini iddia ederek, yüksek karlar vadediyor. Popüler bir dizinin oyuncusunu danışman yapan Çiftlik Bank, Sanayi Bakanlığı'nın suç duyurusuna rağmen mehteranlı törenle tesis açılışı gerçekleştirdi. Konya'da açılan tesisin ardından bir tesisin de Kırklareli Lüleburgaz'da açılacağı belirtiliyor. Şirketin ayrıca, çiftliklerde üretildiği öne sürülen ürünlerin satıldığı bayileri bulunuyor.

Yüzde 100 kar vaadi

Oyunda, sanal olarak bir angus ineği alan kullanıcı, 204 günde parasını geri alıyor, sonra 28 lira kara geçmeye başlıyor. 350 gün yaşayan Denizli horozu ise siteye göre 227 günde anaparayı geri kazandırıyor ve kara geçmeye başlıyor. Çok hayvan alan çok kazanıyor, belirli bir ömrü olan sanal hayvanlar, belirli periyotlarla bakılmazlarsa erken ölüyorlar.

Sanal para üzerinden ödeme ve tahsilat yapılan sitenin tek güvencesi belli bir meblağın üzerinde para yatıranlara gönderildiği belirtilen sözleşme. Sitenin hesabında, kar miktarı için şu ifadeler kullanılıyor: "Çiftlik Bank'ta vakit geçirdiğiniz de yaptığınız bin TL'lik bir yatırım 1 sene sonra size en az 2 bin 200 TL olarak geri dönüyor. Maksimum seviyede faydalanmanız durumunda ise bin TL başına 2 bin 800 TL'ye kadar kazanabilirsiniz" ifadesi yer alıyor. Siteden yapılan açıklamada, Çiftlik Bank'ın herhangi bir nedenle iflas bildirmesi durumunda, şirketin yatırılan ana parayı geri ödeyeceği öne sürülüyor.

13 yaşında olmak yeterli

Sistem, online ödeme sistemi "Papara" ile çalışıyor. Kullanıcılar para gönderdikleri sistemi telefonlarına indirerek, sanal ortamlarda hayvanlarının bakımını gerçekleştiriyor. "Bankalararası Kart merkezi ve Mastercard üye kuruluşu olduğu" ve 6493 sayılı kanun kapsamında faaliyet gösterdiği belirtilen "Papara" hesabı için 18 yaşında değil, 13 yaşında olmak yeterli. Facebook üzerinden de üye olunabilen sistemle online oyun sitelerine de para yatırılabiliyor. Kullanıcılar sosyal medya üzerinden paralarının bazen hesaplarına zamanında geçmediği yönünde itirazlarda bulunsa da şirket yetkilisi olduğunu belirten kişiler, bunun sistemden kaynaklanan arızalardan kaynaklandığını ifade ediyor.

Saadet zinciri tipi bir yapı olmadığını savunan kuruluşta, fazla kişiyle daha çok kazanmayı sağladığı belirtilen, "klan üyeliği" sistemi bulunuyor.

Hisselerini devretti

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, şirketin yönetiminde de önemli bir gelişme yaşandı. Çiftlik Bank'ın sahibi 25 yaşındaki Mehmet Aydın önceki gün şirketteki hisselerini devretti. Çiftlik Bilgi İşlem'deki 15 milyon TL değerindeki hissesini aynı bünyedeki Fame Game'e devreden Aydın, müdürlüğü de bıraktı. Fame Game ise Savaş Yıkılmaz'ın müdürlüğünde faaliyete devam ediyor. Bu şirketin kurucusu olarak ise KKTC Gazimağusa merkezli Famegame Software görünüyor. Geçtiğimiz günlerde bir çiftliğin açılışını yapan Aydın "Türkiye'de tarım ve hayvancılığın tekrar eski haline gelmesini istemeyen, bizim dışa bağımlı halimizi sürdürmek isteyenler Kudüs'ü başkent ilan eden aynı kişilerdir" demişti.

'Faiz yok sistem caiz'

KKTC merkezli Çiflik Bank, "Sistem caiz mi" sorularına ise şu yanıtı veriyor: "Çiftlik Bank gelirlerini çiftliklerinden sağlamaktadır. Bu gelirler ile size kazanç sağlamaktadır. Herhangi bir faiz işlemi yapılmamaktadır."

Şarküteriler mercek altında

Tartışılan oyunla ilgili çok sayıda şikayet üzerine harekete geçen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Teftiş Kurulu aracılığıyla inceleme başlattı. Bakanlık, şirket ortaklarını ve çiftlikten elde edildiği belirtilen ürünlerin satıldığı şarküterileri de mercek altına aldı.

Bakan dava açtı

Çiftlik Bank, Sanayi Bakanlığı ile Faruk Özlü'den elinden ödül alacaklarını iddia ettikleri Malezya'daki bir tören nedeniyle davalık oldu. Bakan Özlü, davayla ilgili şunları kaydetti:

"Çiftlik Bank CEO'su Mehmet Aydın'a 6. Uluslararası Dünya Kalite Zirvesi'nde ödül vereceğim yönündeki açıklamaları kesinlikle doğru değildir. Bu grubun hakkımda yaydıkları bu iddia bir hayal ürünü olup gerçeği asla yansıtmamaktadır."

Son olarak Sermaye Piyasası Kurulu da (SPK), "Çiftlik Bank" ve bağlantılı olduğu şirketler hakkında suç duyurusunda bulundu. SPK açıklamasında, Çiftlik Bank adlı oyun platformuda vadedilen yüksek oranlı getirinin kaynağı olarak hayvancılık sektöründe yapılan reel yatırımların gösterildiği ancak söz konusu şirketlerin de zarar ettiği görüldüğü belirtildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:

Sayı bilinmiyor

"Mevcut üyelere oyun içerisinde yapılması vadedilen edilen yüksek oranda ödemelerin gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığı, sayısı tam olarak tespit edilemeyen çok sayıda kişiden hayatın olağan akışına uygun olmayacak şekilde yüksek getiri taahhüdü yoluyla para toplanmasının 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 80. maddesi ile kurulması yasaklanmış olan 'piramit satış sisteminin' özelliklerini bünyesinde barındırması ve hileli davranışlar yoluyla sisteme para aktaran şahısların zarara uğratılabileceği ve ileride büyük mağduriyetlere yol açabileceği hususları dikkate alınarak konuyla ilgili olarak 5207 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 157. ve 158. maddeleri kapsamında cumhuriyet başsavcılığına suç ihbarında bulunulmasına ve 6502 sayılı Tüketici Kanunu'nun 6. ve 80. maddeleri kapsamında gereğinin takdir ve ifasını temin etmek üzere Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bilgi verilmesine karar verilmiştir."

'Şarküteriden kazanıyoruz'

Şirket nasıl para kazandığını da şu ifadelerle açıklıyor: "Çiftlik Bank olarak bizler; sizlerin yatırımlarınızla yatırımlar yapıp çiftlikler kurarak, çiftliklere hayvanlar alıp o hayvanların bakım masraflarını karşılayıp, o hayvanlardan ürettiğimiz ürünleri kendi Çiftlik Bank şarküterilerimizde satarak elde ettiğimiz kazançlarla sizlere geri ödeme yapmaktayız. Facebook sayfamızdan çiftliklerin videolarına ve tapularına bakabilir, dilerseniz gidip gezebilirsiniz."

Sosyal medyadan destek!

Çiftlik Bank, son gelişmelerin ardından sosyal medya üzerinden "Birlik Zamanı" sloganıyla bir kampanya başlatarak, kullanıcıların Çiftlik Bank ile ilgili mesajlar içeren videolar paylaşmasını istedi. Sisteme para yatıran kullanıcıların çektiği videolar Çiftlik Bank'ın Twitter hesabından paylaşıldı. Kullanıcılar, videolarda şirkete güvendiklerini iddia ederek, para yatırmaya devam edileceklerini söyledi.

'Banker Kastelli vakasına dönüşecek'

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan da Çiftlik Bank hakkında soru önergesi vermişti. Doğan soru önergesinde, "SPK'ya göre sistem 'Ponzi oyunu' adlı bir işleyişe dayanmaktadır. Yani sistem, son kullanıcı yatırım yapana kadar çalışacak, daha sonra reel para girdisi olmadığı için çökerek patlayacaktır.

Yine bir çok uzman, bu oyunun yeni bir Banker Kastelli vakasına dönüşeceğini ve birçok insanın birikimlerini kaybedeceğini belirtmişlerdir. Ayrıca çok sayıda televizyon kanalında bu dolandırıcılığın reklamı yayımlanmaktadır" bilgilerine yer verdi. Doğan, soru önergesinde oyunla ilgili soruşturmanın kapsamı ve içeriğini, oyunun hesaplarının takip altında olup olmadığını, devlet desteği iddialarının doğruluğunu sordu.

Mithat Yurdakul

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber