Apple güncelleme krizini nasıl yönetiyor

Teknoloji dünyasında son dönemde öne çıkan başlıklardan birisi de Apple'ın kullanıcılarından habersiz olarak yaptığı güncelleme rezaletiydi. Peki bu süreçte neler yaşandı?

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 31 Aralık 2017 22:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Apple güncelleme krizini nasıl yönetiyor

Genel olarak iPhone kullanıcıları, kullandıkları telefonların zaman geçtikçe yavaşladığını fark etmiştir. Bu durum genel olarak kullanıcılar tarafından telefonun yaşı ile ilişkilendirilirdi. Malum, günümüzde bazı şeylerin modası çabuk geçiyor. Dolayısıyla bu durum akıllı telefonlar için de geçerli.

Fakat durum biraz araştırıldığında, Apple'ın eski iPhone modellerini bilinçli olarak yavaşlattığı ortaya çıktı. Peki Cupertino merkezli şirketin amacı neydi? Kullanıcıları korumak mı, yoksa onları yeni iPhone modellerine yönlendirmek mi?

Herşey iPhone kullanıcıları için

Apple'ın açıklamalarını baz aldığımızda, herşeyin kullanıcıların iyiliği için olduğunu söyleyebiliriz. Peki durum gerçekten böyle mi? Bilindiği üzere kısa süre önce Apple'ın yeni geleceğin iPhone modeli olarak lanse ettiği iPhone X satışa sunulmuştu.

Amerika'da 999 dolardan satışa sunulan cihaz, Avrupa'da 1150 euro, Türkiye'de ise 6099TL'lik etikete sahipti. Dolayısıyla telefon çok pahalı olduğu için tüm pazarlarda öyle yok satmadı. Apple'ın güncelleme skandalı ile iPhone X çıkışının yakın zamana denk gelmiş olması, bazı soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

Geniş bir kitle, Apple'ın eski iPhone modellerini yavaşlatmasının temel nedeni olarak, yeni iPhone modellerini sebep gösterdi. Bu kitle, Apple'ın yeni iPhone modellerinin satışını arttırmak için böyle bir yol seçtiğini savunuyordu.

Apple'a davalar açıldı

Dolayısıyla böyle bir düşünceye sahip olan insanların Apple'a karşı tepkisiz kalması düşünülemez. Apple'ın güncellemeler ile eski iPhone modellerini yavaşlatmasından ötürü, ardı ardına davalar açılmaya başladı.

Cupertino merkezli teknoloji devi ilk etapta kendini savunmakla yetindi. Apple'dan yapılan açıklamada bu durumun teknik nedenlerden ötürü ortaya çıktığı savunuldu. Yetkilileri, eski iPhone modellerinde pilin eskimesiyle telefonun ihtiyacını karşılayamadığını ve bunun sonundan ani kapanmaların ortaya çıkabileceğini belirtti.

Dolayısıyla bu kapanmalara mahal vermemek için, eski iPhone modellerinin işlemci frekansının düşürüldüğü söylendi.

Apple sonradan geri adım attı

İşin ilginç yanı, Apple'ın yaptığı bu yanlış davranış sonrasında bile kendisini savunuyor olmasıydı. Yetkililer, "Evet bu konuda suçluyuz, yapmamamız gerekirdi" diyecekleri yerde, resmen "yine olsa, yine yapardık" demekle yetindiler.

Fakat Apple'ın bu hamlesi kullanıcıları iyice çılgına çevirdi. Açıklamaların akabinde eski iPhone kullanıcılarından gelen tepkiler daha da arttı. Sonuç olarak Apple geri adım atmak zorunda kaldı.

Apple tarafından yapılan resmi açıklamada, yapılan güncellemenin yanlış bir adım olduğu kabul edildi. Dahası batarya kaynaklı sorunun düzeltilmesi adına, iPhone SE, iPhone 6, iPhone 6s ve iPhone 7 bataryalarında önemli indirimlere gidildi.

Normal şartlar altında 79 dolara satılan bir iPhone bataryası, şu anda 29 dolara satılmakta. Yani Apple bataryalarda 50 dolarlık bir indirim yapmış durumda. 999 dolarlık telefonda 1 dolarlık bir indirim bile yapmayan firmanın, 79 dolarlık bataryada 50 dolarlık indirim yapmış olması ciddi anlamda şaşırtıcı. Bakalım Apple bu hamlesiyle eski iPhone kullanıcılarını memnun etmeyi başarabilecek mi? Pek sanmamakla birlikte bekleyip göreceğiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber