Harcırah Ödemek, Amirlere Zor Geliyor...

Harcıraha ilişkin tüm düzenlemeler 6245 sayılı Harcırah Kanununda yer almış, detaylı açıklamalar ise Harcırah Kanunu Genel Tebliğinde yer almıştır. Ancak söz konusu bu mevzuatta, hak edilen harcırahın peşin olarak verileceği belirtilmiş olmasına rağmen, bu konuda gerekli hassasiyet gösterilmemekte ve memurlar mağdur edilmektedir. Bu konudaki son örnek Sağlık Bakanlığında yaşanmıştır. Bakanlık, 22.03.2007 tarihli genelgede, görevde yükselme eğitimine katılacak personele harcırahlarının avans olarak verilmesini belirtmiş olmasına rağmen, harcırah ödemeleri yine yapılmamış, Bakanlık bunun üzerine ikinci bir genelge yayımlamak zorunda kalmıştır. Bakanlık, uyarılar içeren ikinci genelgesi için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Nisan 2007 20:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü

Sayı: B.10.0.PER.0.10.00.08
Konu: Görevde Yükselme Eğitimine Katılacaklara Harcırah Ödenmesi

12/04/2007/48518

.... VALİLİĞİNE
(İl Sağlık Müdürlüğü)

Sağlık Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği hükümlerine göre Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatı ile döner sermaye teşkilatında 657 sayılı Kanuna tabi olarak görev yapan personel için ihtiyaç duyulan kadro unvanlarına atama yapılması amacıyla görevde yükselme eğitimi yapılması, eğitime katılacak personelin harcırah işlemlerinin İl Sağlık Müdürlüklerince yürütülmesi Bakanlık Makamının 20.12.2006 tarih ve 24742 sayılı onayı ile uygun görülmüş; 22.03.2007 tarih ve 36543 sayılı genelge ile de avans ödenmesi için gerekli kolaylıkların gösterilmesi Valiliklere bildirilmiştir.

İl Sağlık Müdürlüklerinden alınan yazılar ve eğitime katılan personelin Genel Müdürlüğümüze yapmış olduğu şifahi müracaatlarda harcırah ödemeleri kapsamında ödeme yapılacak unsurlar konusunda tereddüde düşüldüğü ve bir çok personele avans ödemesi yapılmasığı tespit edilmiştir.

6245 sayılı Harcırah Kanununun, harcırah verilecek kimseler başlıklı 4. maddesinin 1. fıkrasında "Bu Kanun kapsamına giren kurumlarda çalışan memur ve hizmetliler ile aile fertlerine ve aynı kurumlarda fahri olarak çalışanlara...;" harcırah verilmesi, aynı Kanununun harcırah unsurları başlıklı 5. maddesinde "Harcırah; yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer değiştirme masrafını ihtiva eder. İlgili, bu kanun hükümlerine göre bunlardan birine, birkaçına veya tamamına müstehak olabilir." hükmü ile yol masrafı ve yevmiye başlıklı 14. maddesinde "Aşağıda gösterilen memur ve hizmetlilere muvakkat vazife harcırahı olarak yol masrafı ile yevmiye verilir ve hamal (Cins ve adedi beyannamade gösterilmek suretiyle) bagaj ve ikametgah veya vazife mahalli ile istasyon, iskele veya durak arasındaki nakil vasıtası masrafları da ayrıca tediye olunur." hükümleri yer almaktadır.

Maliye Bakanlığınca 07.01.2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Harcırah Kanunu Genel Tebliğinde: "... Buna göre Harcırah Kanununun 33. maddesinin (b) fıkrasına göre gündelik ödenenler hariç olmak üzere, Harcırah Kanununa göre gündelik ödenenlerden yurt içinde yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri belgelendirenlere, gündeliklerinin tamamına kadar olan kısmı ayrıca ödenecek, ancak bu miktar, belge bedelini aşmayacak ve her görevlendirme için ilk on gün ile sınırlı olacaktır. birden fazla yeri kapsayacak görevlendirmelerde de yatacak yer temini için ödenecek ücret, görevlendirme süresinin ilk on günü ile sınırlı olacaktır." hükümleri yer almaktadır.

Aynı Kanunun 59. maddesinde de harcırahın, memur ve hizmetlinin gidişinde peşin olarak verileceği, harcırahın tam miktarının önceden tayin ve tespitinin mümkün olmadığı hallerde ise yetecek miktarda paranın avans olarak verileceği belirtilmiştir.

Görevde Yükselme Eğitimi ve sınavına katılmaya hak kazanan İliniz personelinin mağdur olmaması ve Görevde Yükselme Eğitiminde herhangi bir aksamaya meydan verilmemesi için 6245 sayılı Harcırah Kanunun, ilgili tebliğler, 2007 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu hükümleri ve 22.03.2007 tarih ve 36543 sayılı genelgemiz doğrultusunda yurtiçi geçici görev yolluklarının ödenmesi hususunda gerekli hassasiyetin gösterilmesini rica ederim.

Prof. Dr. Necdet ÜNÜVAR
Bakan a.
Müsteşar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber