Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı için şok karar verecek

Haber Giriş : 19 Nisan 2007 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti MKYK'nın 7.5 saat süren toplantısında üyelerin çoğu Erdoğan'a "Başımızda kalmalısınız" derken, aday belirleme, açıklama ve başvuru konusunda ise yetki verdi..

AK Parti'nin en yetkili organı MKYK Cumhurbaşkanlığı konusunda Başbakan Erdoğan'a gönülsüz destek verdi. Üyelerin yüzde 80'i, "Başımızda kalmalısınız" görüşünü, "Bu partinin size ihtiyacı var. Türkiye'nin istikrarı ve güven ortamının devamı noktasında Başbakan olarak kalmanızda yarar görüyoruz" şeklinde dile getirdi. Cumhurbaşkanlığı konusunda istemeyerek destek veren üyeler süreci yöneterek sonuçlandırma konusunda ise Erdoğan'a tam yetki verdi. Aday belirleme, açıklama ve başvuru tarihi konularında kararı Başbakan Erdoğan verecek. Erdoğan da MKYK üyelerinin taleplerine daha önce olduğu gibi, "Makamlar gelip geçicidir" sözleriyle yanıt verdi. AK Parti'nin günlerdir beklenen MKYK toplantısı dün yapıldı. Yaklaşık 7.5 saat süren toplantıya sadece öğle yemeği nedeniyle ara verildi. Alfabetik sıraya göre söz alan yaklaşık 35 üye Başbakan Erdoğan'a partinin başında kalması için telkinde bulundu.

'KARARINIZA SAYGI DUYARIZ'

Üyeler, "Köşk'e çıkmayın size ihtiyacımız var. Partinin daha da güçlenmesi lazım, başımızda kalın" görüşünü dile getirdiler. MKYK toplantısında ortaya çıkan net görüş şöyle oldu: "Siz bu partinin çimentosusunuz, hamurusunuz. Henüz ikinci seçimi görmedik. Şu anda Cumhurbaşkanı olursanız, erken yaşta siyaseti bırakmış olacaksınız. Bu partinin size ihtiyacı var. Türkiye'nin istikrarı ve güven ortamının devamı noktasında Başbakan olarak kalmanızda yarar görüyoruz." Ancak MYK üyelerinin hepsinin "kararınıza saygı duyarız" dediği belirtiliyor. Erdoğan, "Çıkmayın" diyen üyelerin sözlerini dikkatlice not etti. Erdoğan aday olup olmayacağı konusunda ise renk vermedi.

KİM NE DEDİ?

* Abdullah Gül: Partimizin bir Cumhurbaşkanı seçecek olması, bunu konuşuyor olması bizim için gurur verici, onur verici bir şeydir. Bizim için çok önemli bir andır. İster Başbakan olarak kalın, ister Cumhurbaşkanlığı noktasında karar verin; bu takdir tamamıyla size aittir."

* Mehmet Dengir Fırat: Partinin liderliğini değiştirmek partide zafiyet yaratır. Partimizin başında kalmanız gerekir.

* Tevhid Karakaya: Kesinlikle Çankaya Köşkü'ne çıkmanız lazım.

* Necla Hattapoğlu: Çankaya Köşkü'ne çıkmalı, Cumhurbaşkanı olmalısınız.

* Ömer Çelik: Cumhurbaşkanı olmanız gerektiğini düşünüyorum.

* Murat Mercan: Tarihi bir süreç yaşanıyor. Çankaya'ya çıkacak kişi güçlü bir isim olmalı.

* Nihat Ergün: Grubumuzda Köşk'e çıkabilecek çok sayıda isim var. Ancak karizmatik liderler kolay yetişmiyor. Eğer çıkarsanız, Türk siyaseti ve partimiz karizmatik bir lideri kaybeder.

* Çiğdem Özkal: Gençler sizi partimizin başında görmek istiyor.

* Salih Kapusuz: Cumhurbaşkanlığı sizin en doğal hakkınız. Gözünüz arkada kalmasın.

* Muzaffer Gülyurt: Vatandaşlar sizi Başbakan görmek istiyor. 4.5 yılda bu ülkeye güven ve istikrar geldi. Halkımız bunun devamından yana.

* Cemal Yılmaz Demir: Cumhurbaşkanlığı makamı size dar gelir. Partinin başında olmalısınız.

Başbakan Erdoğan, MKYK toplantısından sonra gazetecilere yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı adayını gelecek haftaki AK Parti Grup toplantısında açıklayacağını söyledi. Erdoğan, grup toplantısının hangi gün olacağı yönündeki soruya karşılık, "24 mü olur, 25 mi olur orasını bilemem" diye karşılık verdi. Erdoğan dün gece Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile yaklaşık iki saat görüştü.

Toplantıya, Kanaltürk muhabiri Mesut Hasan Benli, kameraman Caner Dalgıç, Kanal B muhabiri İhsan Can ile ART muhabiri Ünal Kaya ve kameraman Barış Tan, akreditasyonları olmadığı gerekçesiyle alınmadı. Bahçede durmalarına izin verilmeyen muhabirler binadan uzaklaştırıldılar.

SABAH

MKYK'dan tam yetki

Cumhurbaşkanlığı seçimi dün AK Parti MKYK'da ele alındı Partinin en üst organı, Başbakan Erdoğan'a tam yetki verdi

BİLAL ÇETİN-ERHAN SEVEN/ANKARA

Cumhurbaşkanlığı seçimi dün AK Parti'nin en yetkili organı olan Merkez Karar Yönetim Kurulu'nda (MKYK) ele alındı. Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanan 50 kişilik MKYK, gün boyu Cumhurbaşkanlığı konusunu görüştü. Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen, toplantı sonunda yaptığı açıklamada, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı süreci konusunda son günlerde yaptığı temasları aktardığını belirtti. MKYK'nın aday üzerinde durmadığını söyleyen Sözen, bu süreçte Başbakan Erdoğan'a tam yetki verildiğini kaydetti.

ŞOK KARAR ALACAĞIZ

Toplantıda, Erdoğan'ın, ?Makamlar gelip geçicidir. Biz, bu ülkeye hizmet için varız. Öyle bir tavır almalıyız ki millet; 'bunlar hizmet için varmış' demeli. Alışılagelmişin dışında şok bir karar alacağız, herkes şaşıracak? dediği öğrenildi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de Erdoğan'a bu süreçteki başarısından dolayı teşekkür etti, ?Önümüzde iki seçim var. Cumhurbaşkanlığı da 4 Kasım seçimi de önemli. İkisinden de alnımızın akıyla çıkmalıyız? dedi.

MKYK'da üyelerden bir bölümü ise 5+5 önerisi getirdi. Köşk'e başka bir ismin çıkmasını öneren bazı MKYK üyeleri, daha sonra yapılacak Anayasa değişikliği ile 5 yıllık Cumhurbaşkanlığı süresinin ardından Erdoğan'ın halkın oylarıyla 5 yıl sonra Köşk'e çıkması görüşünü dile getirdiler.

?Açıklama 24 veya 25 Nisan'da?

Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı adayını 24 Nisan veya 25 Nisan'da AK Parti'nin TBMM Grup Toplantısı'nda açıklayacağını söyledi. Erdoğan, MKYK'dan sonra parti gazetecilerin sorularını cevapladı, ?25 Nisan saat 24.00'e kadar vakit var. Bu süreci son ana kadar sürdüreceğiz. Onun için bu kararımızı da milletimize ulaştıracağız? dedi. Gazetecilerin net bir tarih istemesi üzerine Başbakan Erdoğan, ?Grup toplantımızda olacak. Grup toplantısının olduğu gün açıklayacağız ama bu 24 mü olur, 25 mi olur, o belli değil? diye konuştu.

Basın ordusu izledi

Cumhurbaşkanlığı seçimini görüşmek üzere AK Parti Genel Merkezi'ne gelen Başbakan Erdoğan'ı her zamankinden daha yoğun bir basın ordusu takip etti. Erdoğan'ı Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda soru yağmuruna tutan gazeteciler cevap alamadı. Basın mensupları 7 saat süren toplantıdan bilgi almak için bina önünde bekledi.

YENİ ŞAFAK

AK Parti yönetimi, Köşk için son kararı Erdoğan'a bıraktı

Başbakan Tayyip Erdoğan, Köşk adayını belirleme konusunda partisinin en üst karar organından tam yetki aldı. Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nu toplayan Erdoğan, AK Parti yöneticilerinin görüşlerini dinledi. 'İsim belirleme' kararı ise Erdoğan'a bırakıldı.

Görüşleri tek tek not alan Başbakan, DYP ve Anavatan'a yaptığı ziyaretler hakkında üyeleri bilgilendirirken, aday konusunda herhangi bir ipucu vermedi.

Yaklaşık 7 saat süren MKYK toplantısıyla ilgili basın açıklamasını AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen yaptı. İsim üzerinde durulmadığını bildiren Sözen, toplantıdan çıkan üç önemli sonucu şöyle aktardı: "Birincisi Genel Başkan'ımızın tam yetkiyle yetkilendirilmesi. İkincisi ilkeler. Üçüncüsü de sivil toplum kuruluşlarıyla görüşülmeye devam edilmesi." Çıkışta soruları cevaplayan Başbakan Tayyip Erdoğan ise adayın partinin 24 veya 25 Nisan'da yapılacak grup toplantısında açıklanacağına işaret etti.

AK Parti MKYK'sı dün en uzun toplantılarından birini yaptı. 11.50'de başlayan 50 kişilik MKYK'ya gelenleri 100'ü aşkın basın mensubu karşıladı. BBC ve Reuters gibi birçok uluslararası medya kuruluşu da parti binası önündeki yerini aldı. Yaklaşık 13 canlı yayın aracıyla gün boyu bağlantı yapıldı.

Edinilen bilgilere göre toplantıda üyelerin önemli bir bölümü başbakanlıkla cumhurbaşkanlığı arasında kıyaslama yaparak başbakanlığın daha önemli bir hizmet makamı olduğu üzerinde durdu. Üyelerden Ayşe Böhürler, "Hizipleşme ve rövanş alma duygusu varmış gibi bir izlenim verilmesinden rahatsız oluyoruz. Yeni cumhurbaşkanı ülkeyi normalleştirmeli. Hukuki anlamda donanımlı olmalı." diye konuştu. Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, cumhurbaşkanlığı seçiminin hemen ardından 5+5 düzenlemesiyle ilgili bir değişiklik yapılmasını teklif etti. Uğur, yeni cumhurbaşkanının da uygun görmesi durumunda 330 kişinin oyuyla söz konusu düzenlemeyi yapabileceklerini vurguladı.

Toplantıda üyelerin görüşlerini alan Erdoğan, toplantının sonunda kısa bir değerlendirme yaptı. Erdoğan, "Güçlü cumhurbaşkanı, güçlü başbakan, güçlü hükümet, güçlü bakanlar lazım. Makam kavgası yapmadığımızı millete göstermeliyiz." ifadelerini kullandı. Başbakan Erdoğan, ismin açıklanmasının ardından aday teklif önerisine bütün vekillerin imza atmasını istedi. Turgut Özal'ın 130 vekilin imzasıyla Köşk'e önerildiğini hatırlatan Erdoğan, "Biz bütün arkadaşlarımızın imzasını alalım. Grup toplantısında ismi açıkladığım zaman hemen vekillerin arasında liste dolaştırılarak 353 arkadaşımızın imzası olsun." talimatını verdi.

Bu arada Başbakan Erdoğan'ın yarın TBMM Başkanı Bülent Arınç'la bir araya geleceği belirtiliyor. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün de katılacağı kaydediliyor.

Son günde açıklayacak

Tayyip Erdoğan, MKYK üyelerine Köşk'e çıkacak ismi son gün açıklayacağını söylerken, aday olup olmayacağına ilişkin ipucu vermedi. Toplantı çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Erdoğan, ismi AK Parti grup toplantısında açıklayacağını belirtti. Başbakan, "Ancak 25 Nisan saat 24.00'e kadar zaman var. Grup toplantısında açıklayacağız, toplantı 24'ünde mi olur 25'inde mi olur bakacağız." dedi.

ZAMAN

Çankaya için tek yetki Erdoğan'da

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili partisinin son değerlendirme toplantısını Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nda yaptı. MKYK üyeleri ?Kararın kararımızdır? diyerek son sözü lidere bıraktı. Ancak MKYK üyelerinin yarıdan fazlası Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına aday olmamasını, partinin liderliğinde devam etmesini istedi. Erdoğan, ?Öyle bir karar almalıyız ki millet ?Bunlar gerçekten hizmet için varmış' demeli? sözleriyle, kurmaylarında ?aday olmayacak? izlenimi bıraktı.

Erdoğan toplantının açılışında kendi adını telaffuz etmeden ?Bu süreçle ilgili görüşlerinizi almak istiyorum? diyerek alfabetik sırayla MKYK üyelerine söz verdi.

Toplantıda, MKYK üyelerin yarıdan fazlası Erdoğan'ın adaylığıyla ilgili değerlendirme yaptı. Bu üyelerin neredeyse tamamına yakınının ?Cumhurbaşkanlığına aday olmayın? yönünde görüş belirtmesi dikkati çekti. Bu üyelerin değerlendirmesi şöyle oldu: ?Başbakanlık daha önemli bir makam. Biz, başarılı bir hükümetiz. Cumhurbaşkanı hükümet icraatında o kadar da etkili değil, bu görüldü. Asıl olan Başbakanlıktır, partidir. Özal da Çankaya'ya çıktı, ama sonradan sıkıldı. Liderliğe dönmenin yollarını aradı.?

İlginç bir çıkış da türbanlı üye Ayşe Böhürler'den geldi. Böhürler, ?Rövanş alma, intikam alma duygusundan rahatsızlık duyuyoruz. Duygusallık olmaz. Ben başrörtüsünü problem etmiyorum. Bu hesaplaşma havası rahatsızlık veriyor? diye konuştu.

ÇELİK VE ÇİÇEK'TEN DESTEK

12 genel başkan yardımcısının tamamının ?Erdoğan'ın partide kalması? yönünde görüş belirttiği öğrenildi. Dengir Mir Mehmet Fırat, Hayati Yazıcı, İdris Naim Şahin ve Nihat Ergün, Erdoğan'ın partinin başında kalmasını istedi. Erdoğan'ın danışmanı Ömer Çelik, Bakanlar Beşir Atalay ve Cemil Çiçek ise Erdoğan'ın aday olması yönünde görüş belirtti. Bazı üyeler ise Erdoğan'ın aday olmaması durumunda Abdullah Gül'ün aday gösterilmesini istedi.

?SON GÜNE KADAR DEĞERLENDİRECEĞİZ'

BAŞBAKAN Erdoğan, MKYK toplantısında, cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından gelecek dönem için ?5+5? modeline dönük çalışma başlatacaklarını açıkladı.

Erdoğan, partisinin adayını grup toplantısının olduğu gün açıklayacağını, bunun 24 Nisan veya 25 Nisan'da olacağını söyledi. Toplantının ardından soruları yanıtlayan Erdoğan, ?25'i, saat 24, oraya kadar önümüzde süreç var. Biz de bu süreci, MKYK'da görüştük, son ana kadar değerlendireceğiz? dedi.

Erdoğan'ın son danışma yeri ?AKP Troykası? olacak. Erdoğan'la birlikte partinin üçlü sacayağını oluşturan Gül ve Arınç, önemli kararlar öncesi daima bir araya geliyor. Erdoğan bu hafta Arınç'la görüşecek.

AKŞAM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber