İMKB KİT komisyonu tarafından incelenecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Nisan 2007 12:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), Altın Borsası ve Türk Eximbank'ın, dış denetimleri artık TBMM KİT Komisyonu tarafından yapılacak

Açıklamalarda bulunan TBMM KİT Komisyonu Başkanı ve AK Parti Giresun Milletvekili Nurettin Canikli, Anayasa'nın ilgili maddesinde yapılan değişikliğin ardından kamu kuruluşlarının denetiminin Sayıştay veya KİT Komisyonu arasındaki dağılımı yeniden yaptıklarını ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ek cetvellerinde bir tarama sürecine girdiklerini söyledi.

Söz konusu tarama sürecinde tüm kurumların ele alındığını anlatan Canikli, şunları söyledi:

?Taramalarımız sırasında Türk Eximbank, İMKB, Altın Borsası gibi kuruluşların denetim dışında kaldığını, yani ne Sayıştay tarafından ne de KİT Komisyonu tarafından dış denetimlerinin yapıldığını gördük. Oysa, Anayasa'nın 160 ve 165. maddelerine göre, bütün kamu kuruluşları denetim kapsamındadır. Denetim dışında kalan kamu kuruluşu olamaz.

Bu kurumlarla ilgili bütün kesimlerin görüşünü aldık, sonuç olarak bu kanaate vardık ve Komisyon olarak denetleme yönünde kararımızı aldık. Konuyla ilgili 3 aydan beri çalışıyoruz. En uzun zaman aşımı süresi 10 yıl olduğu için, 10 yıl geriye giderek bu 3 kurumun denetimlerine başlayacağız.?

-TMSF'NİN EL KOYDUĞU ŞİRKETLERİN DENETİMİ-

Konuyla ilgili taramaların devam ettiğini anlatan Canikli, son olarak Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun (TMSF) el koyduğu şirketlerle ilgili bir araştırma yapıldığını, fakat oluşan kanaatin; TMSF tarafından el konulan şirketler kamuya geçmediği için Sayıştay ve Komisyon tarafından denetlemeyeceği yönünde olduğunu söyledi.

Canikli, ?Fon ile ilgili araştırmalarımız devam ediyor, fakat el konulan şirketlerin kamu vasfı kazanmadığı yönünde görüş oluştu? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber