Dövizde keriz silkeleme operasyonu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Nisan 2007 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Güngör Uras'ın Milliyet'teki yazısı

Eskiden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda sık sık keriz silkelenirdi. Borsanın kurtları, borsaya para yatırma gafletinde bulunan saf ve bakir Türk halkına "gel gel" yapar, fiyatını şişirdikleri belli hisse senetlerini onlara satar, sonra da fiyatı pat diye düşürerek aynı hisse senetlerini ucuz ucuz toplardı.

Şimdilerde borsadaki hisse senetlerinin yüzde 70.15'i yabancıların elinde. Bizim yerli kurtlar eskisi kadar kolaylıkla borsada keriz silkeleyemiyor.

Ama yerli kurtların yerini yabancı kurtlar aldı. Yabancı kurtlar (Londra'da konuşlandırdıkları bizim Türk gençleri aracılığıyla) şimdilerde (borsada değil de) dövizde keriz silkeliyorlar. Döviz fiyatını indire çıkara, dövize meraklı saf ve bakir Türk halkının cebini boşaltıyorlar.

Bunları anlayabilmeniz için (1) Piyasalar denilen şey nedir? (2) Piyasanın oyuncuları (kurtları) kimlerdir? (3) Piyasaların cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleriyle ilgisi nedir? (4) Ne yapmak istiyorlar? gibi konularına bilgi sahibi olmanız gerekir.

Piyasacıların niyeti kötü

(1) Şu anda Türkiye denilince akla "piyasalar" geliyor. Piyasa denilince de döviz fiyatı, borsa endeksi ve Merkez Bankası/Hazine faizi... Bunlar dışındaki şeyler önemsizdir. Ülkede üretim artıyor mu, işsizlik ne durumda, tarım çöktü mü, gelir dağılımı bozuldu mu, sosyal huzursuzluk var mı, anarşi ve terör tırmanıyor mu?

Bunlar sorun değil. Siz piyasalara bakın. Paradan para kazananlar memnun mu? Üst tarafı boş.

(2) Piyasanın baş oyuncuları yabancılardır. Türkiye şimdilerde dünya üzerinde dövize en yüksek reel getiriyi (enflasyondan arındırılmış getiriyi) sağlayan bir ülke... Reel getiri denilen şey faizdir. Kâr payıdır. Ranttır. Onlar da bu halkın cebinden çıkar. Bunları ödeyen halk fakirleşir... Bunlar önemli değil... Önemli olan, yabancı piyasa oyuncularının memnuniyetidir.

(3) Cumhurbaşkanlığına şu gelirse böyle olurmuş, seçim sonuçları böyle olursa öyle olurmuş... Bunlar piyasa kurtları için önemli değil. Onların derdi, Türkiye'deki bu düzenin sürmesi, çarkın dönmesidir. En uygunu da Sayın Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olması ve de seçimde AKP'nin oy çokluğunu sağlayarak tek başına hükümet kurmasıdır. Bunun için çalışıyorlar. Bunu da garanti görüyorlar.

Yazı da, tura da çıksa kazanıyorlar

(4) Bu ahval ve de şerait içinde piyasaların eylem planı şöyledir: Piyasalarda kurt oyuncuların keriz silkeleyebilmesi için piyasaların dalgalanması, fiyatların inip çıkması gerekir.

2006 yılı içinde dolar fiyatı 1.55- 1.46 YTL çizgilerine çıktığında yabancı kurtlar dolar sattı. Bu fiyatta dolar alanlar hapı yuttu. Şimdi dolar fiyatının düşürülmesi aşamasındayız. Dolar fiyatı 1.30 YTL'ye kadar düşürülecek. Kurtlar bu noktada alıma geçecekler. Alımda dolar fiyatı 1.35-1.36'ya yükselinceye kadar devam edecekler. O noktada kurtlar duracaklar ve doların fiyatının (cumhurbaşkanlığı seçimi sonunda) 1.46-1.50 çizgisine kadar yükselmesini bekleyecekler.

Dolar bu fiyata yükselince doları satacaklar. Yüzde 20 faizli bono satın alacaklar. Milletvekilliği seçimi sonucuna kadar da bonoda bekleyecekler. Milletvekilliği seçimi sonuçlarına göre tekrar döviz piyasasına dönerek keriz silkeleme operasyonlarına devam edecekler.

[email protected]

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber