Köşk şifreleri

Haber Giriş : 20 Nisan 2007 08:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdoğan'ın 'şok edici' Cumhurbaşkanı adayı için tahmin yarışları başladı 'Sürpriz' ifadesi Nimet Çubukçu'yu, 'Güçlü' vurgusu ise Gül'ü çağrıştırdı.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın MKYK toplantısında söylediği "Köşk için şok bir karar alacağız, herkes şaşıracak. Güçlü bir Başbakan, güçlü Cumhurbaşkanı olacak" sözleri, ibreyi bir anda Erdoğan'dan başka yönlere çevirdi. Başkent şifreyi çözmeye çalışırken, bu sözler, bir süredir kulislerde dolaşan "Erdoğan'ın adayı Devlet Bakanı Nimet Çubukçu" iddialarını akıllara getirdi. Çubukçu'nun kadın oluşunun herkesi yeterince şaşırtmaya yeteceği görüşü dile getirilirken, hukukçu kimliği ve modern görünümüyle de hiçbir kesimin itiraz edemeyeceği üzerinde duruluyor.

GÜL: ARKASINDAYIZ

Öte yandan "Güçlü" vurgusu ise Abdullah Gül olasılığını güçlendirdi. Erdoğan'dan sonra en iddialı isim olan Gül, itiraz edilmeyecek ve firesiz destek alacak bir aday olarak görülüyor. Gül, dün Belgrad'a gitmeden önce konuya ilişkin soruları, "Nihai kararı Başbakan verecek. AKP de kararın arkasında duracaktır" diye yanıtladı. Adaylık için Abdüllatif Şener, Vecdi Gönül, Beşir Atalay, Mehmet Aydın ve Köksal Toptan da konuşuluyor.

TAKVİM

Şok aday bekleyişi

Erdoğan'ın MKYK'daki ?Türk siyasetinde şok etkisi yapacağız? açıklaması AKP kulislerinde ?Başbakan sürpriz bir aday çıkaracak' yorumuna neden oldu. Kulislerde üç isim öne çıktı: Köksal Toptan, Vecdi Gönül ve Nimet Çubukçu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nda (MKYK) partisinin Cumhurbaşkanı adayı konusunda verdiği farklı mesajlarla parti yöneticilerinin de kafasını karıştırdı. Erdoğan, MKYK toplantısında parti yetkililerinin görüşlerini aldıktan sonra, ?Öyle bir karar almalıyız ki millet ?Bunlar gerçekten hizmet için varmış' demeli. Biz farklılığımızı ortaya koyacağız. Öyle bir süreç yaşanacak ki, hükümetle Çankaya arasında çatışma olmayacak. Farklılığımızla şaşırtacağız, Türk siyasetinde şok etkisi yapacağız? dedi.

Bazı parti yöneticileri bu sözler için ?Başbakan sürpriz yapacak, son ana kadar tartışmaları kendi üzerinde tuttu, ancak 25 Nisan akşamı hiç tartışılmayan bir ismi aday gösterecek? değerlendirmesini yaptı. Ancak MKYK üyeleri arasında, ?Başbakan, Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonraki uyumun herkesi şaşırtacağını söyledi. Kendisinin aday olmayacağı anlamına gelmiyor? görüşünü taşıyanlar da bulunuyor.

ADAY KESİN PARTİ İÇİNDEN

AKP Grup Başkanvekili Faruk Çelik MKYK'dan sonra oluşan havayı şöyle değerlendirdi: Her halükarda partimizin adayı AKP grubundan, milletvekilleri arasından olacak. 354 kişi arasında yaş ve öğrenim şartını taşımayanları çıkarırsak 300 küsur kişiden herhangi biri olabilir.

AKP kulisinde Erdoğan dışındaki seçeneklerde öncelikle teşkilat ve milletvekillerine dağıtılan anketteki isimlere dikkat çekiliyor. Bu ankette eşi türbansız isim olarak Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan, Devlet Bakanları Mehmet Aydın ve Beşir Atalay bulunuyor. Bazı parti yetkilileri, eşi türbanlı biri Çankaya Köşkü'ne çıkacaksa bunun Tayyip Erdoğan olacağına, diğer seçenekte Vecdi Gönül ve Köksal Toptan'ın daha şanslı göründüğüne dikkati çekiyor. Bu isimler dışındaki ?sürpriz? olasılık ise Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun aday gösterilmesi. Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra eşi Emine Erdoğan'ın da Nimet Çubukçu'ya güven beslediğine işaret eden partililer, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez ?kadın Cumhurbaşkanı? seçilmesinden daha büyük sürpriz beklemediklerine işaret ediyor. Erdoğan'ın belediye başkanlığı döneminden beri güven duyarak beraber çalıştığı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in adı da ?sürpriz? beklentileri arasında dile getiriliyor.

Seçimden sonra 5+5

Başbakan Erdoğan, AKP'nin Cumhurbaşkanı adayını belirleme konusunda tam yetki aldığı Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nda (MKYK), 16 Mayıs 2007'den sonraki gündemle ilgili kararları açıkladı. Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı'na aday olmasını istemeyerek, ?Anayasa'yı değiştirip 5 artı 5 modelini getirelim. Bu dönem Başbakanlık'ta kalın. Bir sonraki dönem halk seçsin, siz o zaman aday olun? önerisinde bulundu. Bunun üzerine Erdoğan, şunları söyledi: Mumcu'yla anlaştık. 5 artı 5, YÖK ve dokunulmazlıklar konusunda iki parti bir çalışma yapacak. Ancak bu kısa sürede yapılacak iş değil. Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra olacak.?

AKŞAM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber