Yüzme ve yelken, seçmeli ders olacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 20 Nisan 2007 08:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İlköğretim okullarında yüzme, kano, yelken ve rafting sporları seçmeli ders olarak okutulacak. Milli Eğitim Bakanlığı, altyapı ve çevre şartları yeterli olan okullarda bu sporları seçmeli dersler listesine aldı.

Anavatan Partisi Muğla Milletvekili Hasan Özyer'in 'ilköğretim okullarında zorunlu yüzme dersi konulması' yönünde mart ayında verdiği soru önergesini cevaplandıran bakanlık, Talim ve Terbiye Kurulu'nun kararıyla 2006-2007 öğretim yılından itibaren kademeli geçiş ile uygulanmak üzere bazı spor dallarının seçmeli ders olarak uygulanabileceğini bildirdi. Seçmeli spor etkinlikleri dersine ait öğretim programının 'Bireysel ve Mücadele Sporları' öğretim alanı içinde yüzme, doğa sporları öğrenim alanı içinde de kano, yelken, rafting gibi spor dallarının altyapısı ve çevre şartları uygun ve yeterli olan okullarda seçmeli olarak uygulanabileceği kaydedildi. Buna göre şartları uyan okul, gelecek eğitim ve öğretim döneminde bu sporları ders programlarına seçmeli ders olarak koyabilecek. Örneğin yüzme branşı için okul çevresinde bulunan havuz gibi imkanların örtüşmesi durumunda yüzme, doğa sporlarına uygun çevre ortamı varsa rafting, kano ve yelken, seçmeli ders olarak öğrencilere öğretilecek.

Türkiye Yüzme Antrenörleri Derneği Başkanı milli yüzücü Levent Camuşoğlu, yüzme dersinin seçmeli değil zorunlu olmasını istiyor. Halkın yüzde 80'inin yüzme bilmediği için her yıl ortalama bin kişinin boğularak hayatını kaybettiğine dikkat çeken Camuşoğlu, boğulmanın terör olaylarından bile daha çok can kaybına sebep olduğunu belirtiyor. Camuşoğlu, denizi olmayan Avrupa ülkelerinde bile yüzmenin zorunlu ders olarak verildiğine işaret ederken, "Belediye ve valilik, kaynaklarını birleştirip her okula yapamasa bile her ile bir havuz yaptırabilirler. Öğrenciler burada dönüşümlü olarak yüzme öğrenebilir. Bu bir başlangıç olur." diyor.

Sakarya Milli Eğitim Müdürü Murat Yazıcı da yüzme, kano, yelken ve raftingin okullarda seçmeli ders olarak konulmasına olumlu bakıyor. Özellikle yüzme dersinin çok önemli olduğunu vurgulayan Yazıcı, bunun mutlaka ders olarak programa alınması gerektiğini söylüyor. Her yıl çok sayıda öğrencinin boğularak hayatını kaybettiğini dile getiren Yazıcı, "Çocuklarımız yüzme bilmiyor. Bakanlık güzel bir adım attı. Bu uygulamayla ilgili yazı ilerleyen günlerde bize gelebilir. Önünüzdeki eğitim ve öğretim döneminde uygulanması istenebilir." diyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber