Liseli mucitlerden enkaz arama robotu

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 20 Nisan 2007 08:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Konya'da iki lise öğrencisi, deprem gibi afetlerde enkaz altında kalanların tespit edilebilmesi için tank şeklinde araştırma robotu geliştirdi

Konya iki liseli mucitin geliştirdiği enkaz altında arama yapan robotu konuşuyor. Endüstri Meslek Lisesi'nde okuyan iki öğrenci, deprem veya benzeri afetlerde enkaz altında kalanların tespit edilebilmesi için tank şeklinde araştırma robotu geliştirdi.

Konya'da eğitim veren Meram Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi Selman Eldem, okula başladıklarında aynı sınıftaki arkadaşı Ali Tipi ile sık sık depremlerin yaşandığı Türkiye'de enkazların altındaki yaralılara kolay ulaşabilmeyi sağlamak için bir robot geliştirmeye karar verdiklerini belirtti. Bunun üzerine ilk olarak, geliştirecekleri robotta enkaz altındaki yaralıların tespiti için olması gereken özellikleri tek tek belirlediklerini ifade eden Eldem, "Deprem veya benzeri afetlerde enkaz altında kalanların tespit edilebilmesi için geliştirdiğimiz araştırma robotunu tank şeklinde tasarladık. Sert plastikten yaptığımız tank şeklindeki robotun güçlendirilmiş 2 motoru, 10 pille çalışıyor. Uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen araştırma robotu, gece görüşlü mini kamera ve projektöre sahip" dedi.Kendilerine yaklaşık 500 YTL'ye mal olan robotun, gece görüşlü kamerası sayesinde enkaz altındakilerini görüntüleyebildiğini dile getiren Eldem, uzaktan kontrol sistemi sayesinde de görüntülerin kablosuz olarak 100 metreye kadar mesafedeki bir monitörden izlenebildiğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber