Trabzon'da üç ihtimal

Yürekleri ağıza getiren Trabzon'daki uçak kazasıyla ilgili kaptan pilotun ifadesi ortaya çıktı. Pilot Ender B., uçağın kaymasına mani olamadığını ve birden denize doğru sürüklendiklerini söyledi. Faciaya ramak kalan kazayı değerlendiren tecrübeli pilotlar ise "Üç ihtimal söz konusu: Motor freni arızası, elektronik nedenli sağ motor arızası ve lastiklerden birinin patlaması

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 16 Ocak 2018 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Trabzon'da üç ihtimal

İki gün önce Ankara-Trabzon seferini gerçekleştiren ve havalimanına inişi sonrası pistten çıkan yolcu uçağının kaptan ve yardımcı pilotunun ilk ifadesi ortaya çıktı. Trabzon'da hafif bir yağış olduğunu söyleyen kaptan pilot Ender B. "Bulutlar altında görüntü çok güzeldi.

Normal olarak inişimizi gerçekleştirdik. Uçak piste normal olarak inince uçağın kontrolü bana geçti. Uçak pistte normal olarak giderken sola doğru bir kayma gerçekleşti" dedi. Kaptan pilot, fren yapmasına rağmen uçağın hızında bir azalma olmadığını vurgulayarak, şunları aktardı: "Uçağın kaymasına mani olamadım sola doğru kayarak pistin dışına çıktı. Uçak pistin dışında bulunan toprak zemine gömülerek durdu. Uçağın durduğu anda sağ motor toprağa çarpması ile koparak denize doğru uçtu. Bu esnada kuleden telsizle yardım çağrısı yaptım. İçeride bulunan görevli arkadaşlarıma kurtarma ekibi geldiğinde arka kapıdan tahliye yapmalarını söyledim. Daha sonra acil çıkış kapılarını açtık yolcuların tahliyesini yaptık." Ankara'dan sorunsuz şekilde havalandıklarını anlatan yardımcı pilot İrfan Y. ise ifadesinde şunları söyledi: "Trabzon'da normal bir iniş gerçekleştirdik. Tekerlekler pist zeminine değdi, zeminin ıslak oluşuyla uçak yavaşlamadı. Bunun üzerine uçak, deniz yönüne doğru kaymaya başladı, kontrol kaptan pilota geçti.

Kontrolün benden çıkmasıyla birkaç saniye sonra uçağın sağ motoru koptu. Toprak alanda sürüklendik. Sonra da yardım talebinde bulunduk." İlk ifadelerden yola çıkan tecrübeli pilotlar ise KARAR'a değerlendirmelerden bulundu. Uzmanlar, birinci ihtimalin 'reverse trust' yani ters itiş gücü anlamına gelen motor freninde bir arıza olabileceğini kaydetti. İkinci ve üçüncü ihtimalin ise elektronik nedenli sağ motor arızası ile lastiklerden birinin patlaması olabileceği ifade edildi. Pilotlar, uçağın tüm aksanının bir arada olduğunu, denize düşen motorun olay yerinde olduğunu, karakutu ve pilotların ifadeleriyle de kazanın kesin nedeninin çok kısa sürede ortaya çıkacağını vurguladı.

Bu arada Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Kaza Kırım ekibi de incelemelerini tamamladı. Uçağın kara kutusunu incelemeye alan ekiplerin, ayrıntılı kaza raporu hazırlayacağı öğrenildi.

KENAN BUTAKIN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber