Kulislerde üç yeni isim

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 22 Nisan 2007 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Detaylı Resim için tıklayınız TBMM Başkanı Arınç ve Dışişleri Bakanı Gül'ün yaptığı görüşme hakkında açıklama yapılmaması, spekülatif senaryoları besledi

Başbakan Erdoğan'ın ?şok karar? açıklayacağı beklentisine itilen kulislerde, AKP ve TBMM dışından isimlerin de aday gösterilebileceği tahminleri, eski Genelkurmay Başkanı emekli Org. Hilmi Özkök'den, İKÖ Başkanı Ekmeleddin İhsanoğlu'na, eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut'un emekli Anayasa Mahkemesi üyesi Samia Akbulut'a kadar bir dizi ismi gündeme getirdi. Ancak basına da yansıyan bu isimlere dün yenileri eklendi. TBMM Başkanı Bülent Arınç ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün yaptığı görüşme hakkında açıklama yapılmaması, spekülatif senaryoları besledi ve ?bir başka isim üzerinde anlaşmaya varıldı? söylentilerinin yayılmasına neden oldu. Söylentilerle birlikte ?AKP ve Meclis dışından aday? formülüne yeni isimler eklendi.

?HACI? BAŞKAN

YargItay Başkanı Osman Arslan'ın adı Cumhurbaşkanlığı için ilk kez geçen yıl ortaya atılmıştı. O dönem bu olasılığa yeşil ışık yakan Arslan, Yargıtay içinde ?muhafazakar? olarak tanınıyor. Arslan'ın 1990'da Suudi Arabistan'ın davetlisi olarak ?Yargıtay kontenjanından? daha sonra Başbakanlık Müsteşarlığı yapan eski Yargıtay üyesi Kadri Keskin ile birlikte hacca gitmesi eleştiri konusu olmuştu. Arslan, 2005 yılında seçildiği Yargıtay Başkanlığı görevinde ise AKP'yle yakın ilişkiler içinde oldu. Başbakan Erdoğan'ın Arslan'ın oğlu Orhan Arslan'ın nikah şahidi olması da bu yakınlığı göstermişti. Arslan'ın, geçtiğimiz yılki Adli Yıl açılış konuşmasında ?Laikliğin Anayasa'da tanımı yoktur? sözleri Cumhurbaşkanı Sezer'in yanı sıra Yargıtay'da da tepkiye neden oldu. Yargıtay Başkanlar Kurulu ?Laiklik ilkesi cumhuriyetimizin temel unsurunu oluşturmaktadır. Yargıtay, Anayasa'da, yasalarda, gerek kendi kararlarında gerek diğer yüksek mahkeme kararlarında ifadesini bulan laiklik ilkesini sapma göstermeden uygulamış ve bundan sonra da özenle uygulamaya devam edecektir? açıklaması yaparak bir anlamda Başkan Arslan'ı tekzip etmişti.

?LİBERAL DEMOKRAT?

Yargıtay Başkanı olduğu dönemde yaptığı Adli Yıl açılış konuşmalarında ?demokrasi ve insan haklarına? yaptığı vurgularla büyük yankı uyandıran Doç. Dr. Sami Selçuk ise, özellikle ?laiklik ve laisizm? görüşleriyle tartışma yaratan bir hukukçu. Selçuk, Anayasa Mahkemesi'nin kapattığı Fazilet Partisi'nin ?altına imzamızı atarız? dediği konuşmalarında Türkiye'deki laiklik uygulamalarını eleştirmişti. Selçuk, bir söyleşide ?Türkiye laik bir devlet değil mi?? sorusuna ?Türkiye laik değil, laisist bir devlet. Laik devletin içinde dinsel kurum olmaz. Devlet dinden, irticai faaliyetlerden korktuğu için dini denetim altında tutmak istiyor. Demokrasiye geçinceye dek bu belki olabilirdi. Ama şimdi olmaz. Bunun adı laiklik değil laisizmdir. Laisizm bir ideolojidir ve devlete, rejime göre din ister. Teokrasi ise dine göre devlet ister. Laiklik ne dine göre devlet, ne devlete göre din ister. Devlet dinden, dinsel kurumlar da devletten bağımsızdır? yanıtını vermişti. Selçuk, 2002 seçimlerinden önce ANAP'tan milletvekili adayı olmuş ancak partisi baraja takılınca seçilememişti. Selçuk 2003 yılında da partisinden istifa etmişti. Selçuk iktidara yakınlığıyla bilinen Star Gazetesi'nde köşe yazıları yazıyor.

... VE İHSAN DOĞRAMACI

Başkent kulislerinde dile getirilmeye başlanan sürpriz isimlere son anda İhsan Doğramacı da eklendi. Doğramacı'nın cumhurbaşkanlığına aday gösterilmesinin devlet kurumlarının hassasiyetlerini karşılayacak bir isim olduğuna işaret ediliyor. Nitelikleri itibariyle Türkiye Cumhuriyeti tarafından Doğramacı'nın böyle bir makama çıkarılarak taltif edilmesinin parti tabanında da kamuoyunda da olumlu karşılanacağı yorumları da yapılıyor. 92 yaşına giren Doğramacı'ya bu yıl da Meclis Onur Ödülü verildi. Kulislere göre, hükümet ve AKP adına olmadığı vurgulanarak bazı aracılar tarafından Doğramacı'nın nabzı yoklandı. Doğramacı ise, Sezer'den önce de kendisine bu görevin teklif edildiğini ve kabul etmediğini belirterek, ?Oraya benden daha fazla yakışacak insanlar olduğunu biliyorum. Benim böyle bir görevde bulunmakta gözüm de yok, niyetim de...?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber