Cumhurbaşkanı Sezer: Meclis Ata'ya bağlılığını kanıtlamalı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Nisan 2007 15:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Meclis, Ata'ya bağlılığını kanıtlamalı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ''Bugün yöneteni ve yönetileniyle herkese düşen görev, 23 Nisan'ın felsefesine sahip çıkmak ve onu yaşatmaktır'' dedi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Sezer, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Sezer, mesajında, Atatürk'ün, Anadolu'ya geçerken yalnızca bağımsızlığı ve yurdun kurtarılmasını değil, aynı zamanda kendine özgü değerleri bulunan, ulusun şanlı tarihine ve yüceliğine yaraşır yeni bir devletin kurulmasını da amaçladığını vurguladı. Sezer, şunları kaydetti:

''Türkiye Büyük Millet Meclisi, Yüce Önder'in düşüncelerinde olgunlaştırdığı yönetim biçiminin yaşama geçirilmesi amacıyla atılan ileri görüşlü adımlardan biridir.

Bu yönüyle 23 Nisan tarihi, Türkiye Cumhuriyeti'nin doğuşunun da habercisidir. 23 Nisan, ulus istencini üstün kılan, laik, demokratik, çağdaş Cumhuriyet rejimini getiren günü simgelemektedir.''

Cumhurbaşkanı Sezer, Yüce Önder'in, ''Bir millet, varlığı ve hukuku için bütün kuvvetiyle, bütün fikri ve maddi güçleriyle alakadar olmazsa, bir millet kendi kuvvetine dayanarak varlığını ve bağımsızlığını temin etmezse şunun, bunun oyuncağı olmaktan kurtulamaz... Milli hayatımız, tarihimiz ve son devirde idare tarzımız, buna pek güzel delildir. Bu sebeple teşkilatımızda milli güçlerin etken ve milli iradenin hakim olması esası kabul edilmiştir. Bugün bütün cihanın milletleri yalnız bir egemenlik tanırlar: Milli egemenlik...'' sözleriyle ulusal egemenlik ilkesinin yaşamsal önemini ortaya koyduğuna işaret etti. Sezer, şöyle devam etti:

''Bugün yöneteni ve yönetileniyle herkese düşen görev, 23 Nisan'ın felsefesine sahip çıkmak ve onu yaşatmaktır.

Laik ve demokratik rejimimizin temel kurumu Türkiye Büyük Millet Meclisi, açıldığı günden bu yana tarihsel sorumluluk üstlenmiş, varlığı ve en güç anlarda aldığı kararlarla umut ve güç kaynağı olmuş, geleceğimizi aydınlatmıştır. Yüce Atatürk'ün anlatımıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi, 'Türk milletinin asırlar süren aramalarının özeti ve onun bizzat kendisini idare etmek şuurunun canlı bir timsali' olmuştur. Ve yine O'nun anlatımıyla, 'Türk milleti mukadderatını Büyük Millet Meclisi'nin kifayetli ve vatanperver eline tevdi ettiği günden itibaren karanlıkları sıyırıp kaldırmış ve ümitle istikbale yönelmiştir.'Bugün de, Türkiye Büyük Millet Meclisi, O'nun yüce kişiliğine ve devrimlerine layık olduğunu kanıtlamak zorundadır.''

Sezer, laik ve demokratik yapısı, ekonomik potansiyeli, zenginlikleri ve kazanımlarıyla, başarılı bir gelişme modeli oluşturan Türkiye'nin, çağdaş dünya ile bütünleşmek amacıyla açılımlarını sürdüreceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''Türkiye Cumhuriyeti, niteliklerini, birliğini, ülkesi ve ulusuyla bölünmez bütünlüğünü koruyacak, Atatürk ilke ve devrimleri ışığında çağdaş bir ülke olmanın gereklerini ödünsüzce yerine getirecek, Cumhuriyet'e inanan kuşakların ve kurumların çabalarıyla, aydınlık yarınlara ulaşacaktır.

Meclisimizin bu süreçte büyük rol üstleneceğine, varlığımızı güçlendiren, geleceğimizi aydınlatan, toplumumuza umut veren çalışmalarını, sorumlu ve duyarlı yaklaşımlarını geçmişte olduğu gibi, bugün ve gelecekte de kararlılıkla sürdüreceğine inanıyoruz.''

Sezer, mesajında, çocuklara da şöyle seslendi:

''Türkiye Cumhuriyeti'ni siz çocuklarımıza ve gençlerimize emanet eden Yüce Atatürk'ün sizlere verdiği değerin bilinciyle, O'nun yolundan ayrılmadan, ülkemize ve Ulusumuza yararlı yurttaşlar olabilmek için çalışmak en önemli görevinizdir.

Bu görevin tarihsel sorumluluğun gereklerini yerine getireceğinize, elde edeceğiniz yeni başarılarla ülkemizin gelişip güçlenmesini sağlayacağınıza inancımız sonsuzdur.Sizleri seviyor ve sizlere güveniyoruz. Ulusu'nu ve yurdunu seven, özgüveni yüksek, katılımcı ve kendi kararlarını verebilen, her koşul ve ortamda sorumluluklarını yerine getirmeye hazır kuşaklar olarak, çabalarınızla yarınlarımızın daha aydınlık olacağından kuşku duymuyoruz.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber