Gelir Uzman Yardımcılarının Gelir İdaresi Başkanlığı içerisindeki konumlarına ilişkin görüşleri

Haber Giriş : 09 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C MALİYE BAKANLIĞIGELİRLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
GELİR UZMANLARI VE YARDIMCILARI

SAYIN BAKANIM;

Bilindiği üzere Gelir Uzmanlığı, Gelirler Genel Müdürlüğüne bağlı olarak çalışan ve Devlet Gelir Uzmanlığı, Vergi Denetmenliği ile aynı şartlarda ve aynı yazılı ve sözlü sınavla mesleğe alınmakta, özlük hakları olarak da 657sayılı DMK da A grubu olarak adlandırılan kariyer mesleklerin tabii olduğu haklara haiz bir ünvandır.

Gelir uzmanları yönetmeliği ilk olarak 1993 yılında düzenlenmiş, ancak bu kadroya ilk personel alımı 1997 yılında olmuştur. Bu ünvana 1997 yılında 125 Gelir Uzman Yardımcısı alınmıştır. Ancak bunlardan sadece 25 Gelir Uzmanı teşkilatta kalmıştır. 100 Gelir Uzman Yardımcısı yönetmelik sıkıntısı nedeniyle bu meslekten başka yerlere geçmişlerdir. Ve 2003 yılında 500 Gelir Uzman Yardımcısı alınmış,ancak söz konusu yönetmelik sorunu nedeniyle bunlardan 40 kadarı daha mesleğe adım atmadan bu haklarından vazgeçmişlerdir.

Sayın Bakanım; Gelir Uzmanlarının yönetmelik sorunları kısaca şöyledir.

1- Söz konusu yönetmelik hiçbir kariyer meslekte görülmeyen bir durumla, Gelir Uzman Yardımcılarını Servis Şefine, Yeterliliğini almış Gelir Uzmanını ise Müdür Yardımcısına karşı sorumlu tutmuştur.

2- Görev tanımı olarak ise sadece, "uygulamaya ilişkin görüş ve önerilerde bulunur." şeklinde tanımlanmıştır.

Bu söz konusu maddeler nedeniyle meslek mensupları akıl almaz sıkıntılar ile karşı karşıya kalmışlardır. Bu durum 1997 yılından bu yana defalarca üst yönetime anlatılmış, her defasında "halinizi biliyoruz,düzelteceğiz" karşılığı alınmıştır. Ancak herhangi bir adım atılmamıştır.

Biz Gelir Uzman Yardımcılarının, kurulması öngörülen Gelir İdaresi Başkanlığı içerisindeki konumumuz hakkında kısaca düşüncelerimiz;

> - Gelir Uzmanları görev, atama ve çalışma yönetmeliğinin kariyer mesleklere yakışır şekilde yeniden düzenlenmesi.

> - Müdür-Müdür Yrd-Şef ve memur hiyerarşik silsilesinden ayrı bir çalışma şartları oluşturulmalı ve görev tanımı kesin olarak yapılmalı.

> - Gelir Uzman Yardımcılarının Gelir Uzmanlarına bağlı olarak çalışmaları ve yetişmeleri sağlanmalıdır.

> - Gelir Uzman ve Yardımcılarının ,Gelir İdaresi Başkanlığı kurulması hakkındaki Yasa Taslağında bahsi geçen Bölge Vergi Dairesi Başkanlıklarında,doğrudan Bölge Vergi Dairesi Başkan Yardımcısına bağlı olarak,Bölge Vergi Dairesi Başkanlığının yetki dahilideki Vergi dairelerindeki tahakkuk-tahsilat artış ve azalışlarının bizzat Müdür-Müdür Yrd.-şef memur nezdinde araştırma analiz yaparak, bir rapor şeklinde üst yönetime sunma işlerinin verilmesi.

> - Yetki bölgesi dahilinde, Gelir Uzman ve Yardımcılarına belli bir matrahın üstündeki Özel mükelleflerin matrah artış ve azalışlarının analizini yaparak sonuçların bir rapor şeklinde ilgili yerlerin kullanımına sunma görevinde yetişmeleri sağlanmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber