Koridor hamlesi masada

TSK'nın ÖSO ile birlikte Afrin'e yönelik harekatının ilk aşamasında Fırat Kalkanı bölgesinden İdlib'e uzanacak 30 kilometrelik bir koridor açılması ve böylece Afrin'in tamamen kuşatılması planlanıyor. Ancak Afrin'deki gözlemci Rus askerlerinin geri çekilmemesi üzerine Moskova'ya giden Genelkurmay Başkanı Org. Akar ve Mit Müsteşarı Fidan'ın çantasında operasyon detaylarıyla Moskova'ya gittiği belirtiliyor

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 19 Ocak 2018 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Koridor hamlesi masada

Türkiye'nin güney sınırlarındaki YPG/PYD'yi Afrin ve Mümbiç'ten temizleme operasyonu top atışlarıyla "yıpratma" harekatıyla başladı. Daha önce belirlenen hedefler tek tek vuruluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ÖSO ile birlikte yapılacağını açıkladığı kara harekatının "bir kaç gün" içinde başlayacağı öğrenildi. Bu aşamada Rusya'nın Afrin'deki polis gücü üslerini boşaltması bekleniyor. Karar'ın bölgedeki askeri kaynaklardan edindiği bilgilere göre Rusya henüz askerlerini çekmeyeceğini deklare etti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın işte bu konuda ve ağırlıklı olarak hava harekatı başta olmak üzere Afrin operasyonunun detaylarını görüşmek üzere Moskova'ya gittiği belirtildi.

Askeri kaynaklar harekata değişkenli planlarla hazırlanıldığını, bunlardan birinin de 3 tarafından TSK ve ÖSO ile kuşatılmış Afrin'den, rejimle sınırı olan 30 kilometrelik hattın kopartılarak, Tel Rıfat bölgesini ayırmak olduğu bildirildi. Bu bölge ele geçirildikten sonra Afrin dört tarafından kuşatılmış olacak. Dışarı ile teması kesilen YPG/PYD'nin içerde sıkıştırılarak temizlenmesi planlanıyor. Bölgede Rus askerlerinin 4 ayrı üssü olduğu öğrenildi. Gözetim göreviyle bölgede bulunan Rus askerlerinin bulunduğu noktalar dışarda tutularak belirlenen YPG hedefleri top atışlarıyla vuruluyor. Rusya'nın bu bölgeden çekilmesi beklenirken, bu kapsamda yapılan görüşmelerin sürdüğü belirtiliyor. Orgeneral Akar ve Müsteşar Fidan'ın yapacağı görüşmelerde gündemdeki konulardan birinin de bu üsler olduğu belirtiliyor. Ayrıca Afrin'e hava operasyonu planlandığı, hava sahasının kullanılmasının da görüşme konularından olduğu ifade edildi. Türkiye Rusya ve İran arasında kurulan üçlü mekanizma kapsamında Suriye'yle ilgili her konuda müzakere yapıldığı vurgulandı.

Afrin'e yönelik operasyonun ilk sinyali ABD öncülüğündeki IŞİD'e karşı kurulan uluslararası koalisyonun, Suriye Sınır Güvenlik Gücü adı altında 30 bin kişilik bir ordu kuracağı açıklamasından sonra geldi. Bölgeye sevkıyatların hızlanmasının ardından belirlenen YPG hedefleri de obüserle vurulmaya başlandı.

Önceki gün de Pentagon'dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Pentagon, "Afrin'deki PYD unsurları ile hiçbir işimiz yok" diyerek TSK'nın harekatına karşı çıkmayacaklarını açıkladı. Bu açıklamanın ardından Pentagon'dan bir açıklama daha geldi. Bu defa da, "PKK bağlantılı PYD/YPG'nin oluşturduğu SDG güçlerinden yeni bir ordu ya da konvansiyonel anlamda bir sınır muhafız gücü oluşturulmayacağı" duyuruldu. ABD Dışişleri Bakanı Tillerson da, ABD'nin Türkiye'ye bir açıklama borcu olduğunu belirterek, "Suriye'de bir sınır muhafız gücü kurma niyetimiz yok" dedi. Rusya'dan ise resmi bir açıklama yapılmadı. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da dün Rusya'ya gitti. Akar'ın, Rus mevkidaşı Gerasimov'la Suriye'deki son gelişmeleri görüşeceği kaydedildi.

ABD'DEN ÇELİŞKİLİ BİR AÇIKLAMA DAHA

* 'AFRİN'E GİRMEYİN' ÇAĞRISI

Ankara'nın sert tepkisi üzerine geri adım atarak 'Yanlış anlaşıldık. Sınır muhafız gücü kurmayacağız' açıklaması yapan ABD yönetimi, YPG'lilerden kurulacak 30 bin kişilik askeri güce yeni isim buldu! Pentagon Sözcüsü Eric Pahon dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada (PYD/PKK'nın paravanı) SDG'yi "çatışma gücünden" "istikrar sağlama gücüne" veya "alan kontrol gücüne" dönüştürmeye yönelik eğitimden geçirdiklerini söyledi. İsim tartışması sürerken ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Neuert, Türkiye'yi Afrin harekatından vazgeçmeye çağırdı. Neuert, "Türkiye'yi böyle bir adım atmamaya çağırıyoruz. Herkes DEAŞ'a yoğunlaşmalı" dedi.

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM

* ABD KAFA KARIŞIKLIĞINI ORTADAN KALDIRMALI

Ankara'da toplanan 81 ilin Emniyet Müdürleri'ne seslenen Başbakan Yıldırım, "Terörle mücadeledeki kararlılığımızı bütün dünya ülkelerinin açık ve net olarak görmesini istiyoruz" diyerek ABD'ye seslendi: NATO'da müttefikimiz olan Amerika'nın Suriye'deki uygulamaları ne yazık ki bu müttefiklik hukukuna terstir. Amerika, bölgenin geleceği konusundaki kafa karışıklığını ortadan kaldırmalı ve tavrını Türkiye ile hukukunu düzeltmekten yana değiştirmelidir. Amerikalı yetkililerden 3 gün içerisinde birbirini tekzip eden açıklamalar geldi. Türkiye'nin kararlılığı açık ve nettir. Hudutlarımızın hemen güneyinde bir terör ordusu oluşturulmasına asla izin vermemiz söz konusu değildir. Bu konuda uluslararası hukuktan kaynaklanan hudutlarımızın güvenliğini esas alan her türlü tedbir rehavete kapılmadan hemen alınacaktır.

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ İBRAHİM KALIN

* KİMSEDEN İCAZET ALMAYIZ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'nin, ulusal güvenliğine tehdit teşkil edecek her tür gelişmeye karşı, her tür tedbiri aldığını belirterek, "Bundan sonra da almaya devam edecektir. Bu Afrin de, Cerablus da, Münbiç de, ya da Irak sahasında olur. Kimseden icazet almadan, yerini, zamanını ve şeklini kendisi belirlemek suretiyle bu tedbirleri almaya devam edecektir" dedi. Kalın, ABD'nin Kuzey Suriye'de Sınır muhafızları ordusu kuracağı iddiaları için şunları söyledi: "Yapılan açıklamanın tabii eğer bir hakikat payı varsa kabul edilmesi hiçbir şekilde mümkün değil. ABD bunu yalanladı ama biz açıkçası bu süreci takip edeceğiz. Çünkü daha önce de PYD ve YPG'ye verilen desteği SDF, SDG başlığı altında bir meşrulaştırma çabasının olduğunu gördük."

DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU

* ABD BİZİ İKNA EDEMEDİ

Afrin harekatı ve ABD'den yapılan Kuzey Suriye ordusu kurulmayacak açıklamaları Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da gündemindeydi. Çavuşoğlu ABD açıklamalarının Afrin harekatını etkilemeyeceğini Türkiye'nin fikrini değiştiremeyeceğini söyleyerek şu değerlendirmelerde bulundu: "ABD Savunma Bakanı James Mattis ve Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile yapılan görüşmelerimde 'Suriye'de kurulması planlanan Kuzey Suriye Ordusu'nu sordum. Kendileri gazetelerde çıkan bu haberlere inanmamamız gerektiğini söylediler. Sözde bir terör ordusunun kurulması ilişkilerde geri dönülmez hasar açar ve çok farklı bir boyuta gider. ABD'den yapılan açıklamalar bizi tatmin etmedi doğrusu. ABD'nin açıklamalarının ardından Afrin operasyon ertelenmez. ABD'li yetkililere Afrin'e de müdahale edeceğimizi, Fırat'ın doğusunda da Münbiç'te de nerede olursa olsun Türkiye'ye yönelik tehditlere karşı adımların atılacağını söyledik."

ERDOĞAN AB LİDERLERİ İLE BİR ARAYA GELECEK

Türkiye ve AB arasında ilişkileri yumuşatmaya yönelik yeni adımlar atılıyor. Alman Die Welt gazetesinde yer alan habere göre Erdoğan, Mart ayında AB temsilcileri ile bir araya gelecek. Die Welt gazetesinin Brüksel'deki diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre Mart ayı sonlarında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Avrupa Birliği'nin önde gelen temsilcileri arasında zirve buluşması yapılması planlanıyor. Buluşmada AB'nin, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani ve AB Konseyi Dönem Başkanı Bulgaristan'ın başbakanı Boyko Borissov tarafından temsil edileceği haberde yer aldı. Zirvenin Sofya'da mı Brüksel'de mi yapılacağı henüz kesinlik kazanmadı. AB liderleri ile Erdoğan arasındaki son buluşma geçen Mayıs ayında Brüksel'de tertiplenen NATO zirvesi sırasında gerçekleşmişti. Diplomatik çevrelerden sızan haberlere göre zirvede tarafları ayıran unsurlar gibi ortak çıkarlar da ele alınacak. AB'nin terörizm ile mücadele, göç politikası, enerji ve Erasmus programı çerçevesindeki öğrenci değiş tokuşu konularında Türkiye ile işbirliği yapabileceği belirtiliyor.

KÜLLİYE'DE ERKLER BULUŞMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yasama, yürütme ve yargı organlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Yemeğe, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Birinci Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Nuri Necipoğlu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ve Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan katıldı.

Öte yandan Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın Moskova'daki görüşmesine ilişkin fotoğraf paylaştı. TSK'dan yapılan açıklamada " Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi AKAR ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan 18 Ocak 2018 tarihinde Rusya Federasyonu Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valery Gerasimov ile bölgesel güvenlik konuları, Suriye'deki son gelişmeler ve Astana/Cenevre süreci hakkında görüşmelerde bulunmak üzere Moskova'ya gitmişlerdir" denildi.

İLK HEDEF 30 KM'LİK KORİDOR

Terörizm İle Mücadele Strateji Araştırma Birlik ve Dayanışma Derneği de, Afrin'de vurulan alanların haritasını çıkardı. Haritaya göre, Afrin'de 14 alan vuruldu. Bu alanlardan 6'sı Afrin'in güneyinde İdlib'e yakın olan alanlar, 8'i de Fırat Kalkanı bölgesinde Azez'e yakın olan alanlardan oluşuyor. Haritada dikkat çeken diğer ayrıntı da Rus askerlerinin üslerinin sayısı oldu. Buna göre Afrin'de, 4'ü Azez'e yakın biri de İdlib'e yakın 5 Rus üssü bulunuyor. Operasyonlu Fırat Kalkanı bölgesinde İdlib'e açılacak yaklaşık 30 kilometrelik bir koridor açılarak Afrin'in tamamen kuşatılması hedefleniyor.

SURİYE'DEN TÜRKİYE'YE AFRİN TEHDİDİ

Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeybatısındaki Afrin kasabasına yönelik başlatmayı planladığı operasyonda kendilerine yönelik herhangi bir saldırıya karşı Suriye Hava Kuvvetlerinin savunmaya hazır olduğunu söyleyerek tehdit uçakların vurulucağı tehdidinde bulundu. Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'da yer alan habere göre Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakan Yardımcısı Faysal Mikdat, Türkiye'yi Halep kırsalı Afrin Bölgesinde herhangi bir saldırıda bulunması konusunda uyarırken, bunun Suriye'nin egemenliği ve toprak bütünlüğüne yönelik açık bir ihlal ve saldırı niteliği taşıyacağını iddia etti. Mikdat Suriye hava savunma sistemlerinin Türk savaş uçaklarını vuracağı tehdidini savurdu.

HİLAL ÖZTÜRK - KENAN BUTAKIN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber