Müşteriyi koruyanla korumayanlar ayrılsın

Bankacılık işlemlerinde güvenliğin önemi arttı. Bazı bankalar maliyete katlanarak yaptığı büyük yatırımlarla müşterilerini korurken, kimilerinin yeterli yatırımı yapmaması nedeni ile risklere davetiye çıkardığı belirtiliyor

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 20 Ocak 2018 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Müşteriyi koruyanla korumayanlar ayrılsın

Banka hesaplarının sahte imza, kartın kopyalanması, kişisel bilgilerin ele geçirilmesi ve sosyal medyada sahte ilanlar yoluyla boşaltılması güvenliğin önemini her geçen gün artırıyor.

Türkiye'de 10 binlerce kişinin mağduriyetine neden olan güvenlik açığı konusunda bazı bankaların altyapıya ciddi yatırım yaptığı belirtilirken, bazılarının da yatırımları ilgili kanunlarda belirtilen asgari düzeyde tutarak risklere davetiye çı-kardığı belirtiliyor. Bankacılık çevrelerinden edinilen bilgilerde, banka denildiğinde para ve güvenlik konularının gündeme geldiğini, o nedenle bankaların güvenlik altyapısına ciddi yatırımlar yaptığını söyledi. Bu kapsamda bilgi işlem mühendislerinin önemli olduğunu ve her bankada söz konusu mühendislerin ciddi anlamda istihdam edilerek, müşteri bilgi ve finansal kaybın engellenmesine çalışıldığı vurgulandı. Hırsızların açık kapısını sürekli yok etmeye çalıştıklarını ifade eden sektör temsilcileri, yatırımlarla kaybı minimize etmek için büyük çaba verdiklerini belirtti.

Bankacılar, "Bankalar yaptıkları yatırımlarla çok ciddi güvenlik önlemi alıyor aslında. Bizlerin maliyetine katlanarak yaptığı bu güvenliği müşterinin de kullanıyor olması lazım. Örneğin 'ben sadece şu PC'den bankacılık işlemi yapıyorum' dediğiniz zaman, başka bir PC'den girilmeye çalışıldığında siz bile olsanız güvenlik sistemi onu bir saldırı olarak algılıyor" ifadelerini kullandı. Hesap işlerinde dolandırıcılığa karşı her bankanın SMS (kısa mesaj) uygulaması olduğuna işaret eden sektör temsilcileri, "Bazı bankalar bundan ücret almıyor, bazıları alıyorlar. Sonradan sorun yaşamaktansa bu tür önlemleri kullanmakta her zaman fayda var" ifadelerini kullandı. Başkasının imzasını taklit etmek suretiyle yapılan dolandırıcılığın, oradaki personelin anlık zafiyetinden de kaynaklanabileceği iddia edildi.

Güvenliği en üst seviyede tutmak için kart ve müşteri potansiyeli yüksek düzeydeki bankaların, maliyete katlanarak büyük altyapı yatırımları yaptığına işaret eden sek-tör temsilcileri, daha küçük ölçekli bankaların ise vaka durumunda müdahaleyi tercih ettiğini belirtti. Bu kapsamda SMS'le yapılan anlık uyarılarda, müşteri potansiyelinin önemli olduğunu ifade eden sektör temsilcileri, "Sektörde kart sayısı ve potansiyeli çok olan büyük bankalar SMS uygulamasını kullanıyor. Ancak söz konusu uygulamayı büyük bankalar tercih ederken, kart ve müşteri potansiyeli daha düşük hacimli bankalar herhangi bir problem yaşandığında müdahale etmeyi tercih ediyor. Çünkü işin maliyet tarafı da var. Ancak bu maliyet kuruşlar mertebesinde" ifadelerini kullandı. Bankacılıkla iş yapan sektör temsilcileri ise, "Müşterisini koruyan bankalarla korumayan bankalar ayrılsın" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber