Köşk seçimi tartışmaları AK Parti'nin oylarını artırdı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 24 Nisan 2007 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son kamuoyu yoklamaları AK Parti'nin oylarındaki artışın sürdüğünü gösteriyor.

Odak Araştırma Grubu'nun anketine göre partinin oyu yüzde 32.6 11'inci cumhurbaşkanının seçimi için AK Parti yasal süreci kullanırken muhalefetin ve bazı grupların yaptığı sert tepki yüzünden gerilen ortam, AK Parti'nin oylarındaki artışı durduramadı. Odak Araştırma Grubu'nun yaptığı ankete göre AK Parti yüzde 32.6 oy oranıyla açık ara birinci parti durumunda. ?Yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verir siniz?? sorusuna katılımcılar, yüzde 32.6 oranında AK Parti, yüzde 15.1 oranında ise CHP dedi. Ankete göre barajı aşan başka parti bulunmuyor. Yeni seçmenlerin (18-21 yaş grubu) ilk tercihleri de yüzde 27.7 ile AK Parti. Onu, yüzde 17.9 ile CHP, yüzde 12.7 ile de MHP izliyor. Araştırmaya göre, AK Parti yeniden oy kazanmaya başlarken, CHP, MHP ve DTP oyunu koruyor. Genç Parti, DYP ve DSP'nin oyları da kısmen yükselirken, Anavatan Partisi oylarında ise kısmen azalma var.

İLK SIRADA ABDULLAH GÜL

Odak Araştırma ve Danışmanlık Şirketi'nin tamamen bağımsız gerçekleştirdiği çalışma, DİE Eski Başkanı Mehmet Sıddık Ensari, Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cengiz Yılmaz, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. T. Sabri Erdil, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lütfihak Alpkan'ın da içinde yer aldığı 10 kişilik uzman ekip tarafından yapıldı. Araştırmada 26 ilden bin 674 katılımcıya görüşleri soruldu. Ankete katılanların yüzde 40. 3'ü cumhurbaşkanlığı koltuğunda Başbakan Erdoğan'ı görmek istediğini belirtirken, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmaması durumunda ise, halkın yüzde 36.4'ü Abdullah Gül'ü devletin zirvesinde görmek istiyor.

MetroPoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin anketine göre ise AK Parti'nin oy oranı yüzde 31.6... CHP ise yüzde 14.2'yle ikinci parti 13 -19 Nisan tarihleri arasında MetroPoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından yapılan ankete göre de, bu pazar seçim yapılsa, AK Parti yüzde 31.6'yla açık ara birinci, CHP yüzde 14.2'yle ikinci sırada yer alıyor. Baraja en yakın parti ise yüzde 7.5 ile MHP görünüyor. Birleşmek için çalışma yürüten DYP ile Anavatan Partisi'nin toplam oyları ise yüzde 8.3'de kaldı. Anket, AK Parti'nin cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecindeki gelişmelerden olumsuz etkilenmediği ve tüm tartışmalara rağmen oylarını korumakta ve artış yönündeki trendini sürdürdüğü tespit edildi. MetroPoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar tarafından yapılan ?Türkiye'de Siyasal Durum-Nisan 2007? araştırması, 27 ilde 2 bin 401 kişiyle görüşülerek yapıldı. Ankette, ?Bu Pazar seçim olsa kime oy verir siniz?? sorusuna katılımcıların 31.6'sı AK Parti, yüzde 14.2'si CHP, yüzde 7.5'i MHP, yüzde 5.1'i DYP, yüzde 4.7'si GP, yüzde 3.2'si Anavatan ve yüzde 3'ü DSP'ye oy vereceğini söyledi.

ERDOĞAN'IN KRİZ YÖNETİMİ BAŞARILI

AK Parti'nin yaklaşık iki aydır cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin tartışmalardan etkilenmeyerek oylarını koruması, cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde Başbakan Erdoğan'ın iyi bir kriz yönetimi gösterdiğinin teyidi olarak yorumlandı. Erdoğan, muhalefetin sıkıştırmasına rağmen son güne kadar AK Parti'nin cumhurbaşkanı adayını saklı tutmayı başardı. Köşk seçimlerinin kısmen de olsa CHP'nin de işine yaradığı ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde AK Parti'ye sert muhalefet yapan CHP'nin oylarında yüzde 1.3'lük artış tespit edildi. Bu artış araştırmayı yapan Prof. Dr. Özer Sencar tarafından, CHP ve Deniz Baykal'ın, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığına karşı gösterdiği aktif muhalefetten kaynaklandığı vurgulandı.

DYP VE MHP DÜŞTÜ

Cumhurbaşkanlığı tartışmaları sırasında daha farklı bir yöntem izleyen DYP ve MHP oylarında ise az da olsa düşüşler yaşanması dikkat çekti. Araştırma şirketi, bu düşüşü cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde iki partinin aktif muhalefet yapmamasından kaynaklandığı notunu düşmesi dikkat çekti.

SÜRPRİZ PARTİ UZAN'IN

Mart ayına göre Nisan ayında en büyük sürprizi Genç Parti yaptı. Son günlerde reklamlara yine ağırlık veren GP'nin Mart ayında yüzde 2,5 olan oyları Nisan ayında yüzde 4.7'ye yükseldi. GP'deki bu artış 2002 seçimlerindekine benzer bir sonucun ortaya çıkmasına ve 3. sıradaki partilerin seçim barajının altında kalmasına sebep olabileceği belirtiliyor.

EN BEĞENİLEN LİDER ERDOĞAN

?Yaşayan en beğendiğiniz siyasetçi ve devlet adamı kimdir?? sorusuna vatandaşların yüzde 24.7'si Recep Tayyip Erdoğan yanıtını verirken, Ahmet Necdet Sezer yüzde 5.9'le ikinci sırada yer aldı. Abdullah Gül 4.3 ile üçüncü sırada yer alırken, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel yüzde 4'lük oranla dördünce sırada yer aldılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber