Tüketiciler Birliği, telefon faturalarına itiraz etti

Haber Giriş : 24 Nisan 2007 14:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Telekom ve GSM operatörlerinin, düzenledikleri faturalardan ayrıntı ücreti adı altında alınan ücretlerin yasal olmadığı belirtildi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Şube Başkanı Üstün Bol, yaptığı yazılı açıklamada, Türk Telekom ve GSM operatörlerinin düzenledikleri ayrıntılı faturalardan ücret talep edemeyeceklerini, tüketicilerden haksız olarak yıllardır tahsil edilen bu bedellerin, yasal faizleriyle birlikte tüketicilere iade edilmesi gerektiğini savundu.

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Şube Başkanı Üstün Bol, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

''Türk Telekom ve GSM operatörleri müşterilerine herhangi bir ayrıntı içermeyen ve tüketicilerin talep etmesi halinde ayrıntılı bilgiler içeren iki farklı fatura düzenlemektedir. Ayrıntı içermeyen faturalardan ücret talep edilmezken, ayrıntılı bilgi içeren faturalardan ücret talep edilmektedir.'' Fatura düzenleme ile ilgili hususlar ve düzenlenen faturaların taşıması gereken asli unsurların Vergi Usul Kanunu'nun 230. maddesine göre tarifelendirildiğine işaret eden Bol, ''Vergi usul kanunun 230. maddesi 4. bendinde belirtilen Türk Telekom ve GSM operatörlerinin yasal bir zorunluluk olarak faturalarda hizmet süresini ve bu hizmet süresine göre hesaplanan bedelini belirtmek zorundadır'' dedi.

Bu nedenle ilgili operatörlerin herhangi bir ayrıntı belirtmeksizin tüketicilere toplam görüşme sürelerinden yola çıkarak fatura düzenlemesinin vergi usul kanununa göre yasal olmadığını anlatan Bol, şunları kaydetti:

''İletişim şirketlerinin zaten zorunlu oldukları ayrıntı bilgilerini tüketicilere ücret karşılığında sunmaları kabul edilemez bir durumdur. Türk Telekom ve diğer operatörler yıllardır düzenledikleri her ayrıntılı faturadan ücret alarak haksız kazanç elde etmiştir. Türk Telekom ve diğer iletişim operatörlerinin önümüzdeki aydan itibaren bugüne kadar abonelerinden tahsil ettikleri haksız ayrıntı ücretlerini yasal faizleri ile birlikte faturalardan düşerek iade edilmeli ve tüketicilerden özür dilenmelidir.''


Faturalardan alınan ayrıntı ücretine tepki

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Üstün Bol, Türk Telekom'un ve GSM operatörlerinin düzenledikleri faturalardan ayrıntı ücreti adı altında ücret talep etmelerinin yasal olmadığını belirtti.

Bol,?Tüketiciden haksız olarak yıllardır tahsil edilen bu bedeller, yasal faizleriyle birlikte tüketicilere iade edilmelidir? dedi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Üstün Bol, yaptığı açıklamada, Türk Telekom'un ve GSM operatörlerinin, ayrıntı içeren faturalardan ücret talep ettiklerini belirtti. Bol, Vergi Usul Kanunu'nun 230'uncu maddesine göre Türk Telekom'un ve GSM operatörlerinin, yasal zorunluluk olarak faturalarda hizmetin süresini ve bedelini belirtmek zorunda olduklarını söyledi. Tüketicilerin ayrıntı belirtilmeyen faturalarla operatörlere güvenmek zorunda olmadıklarını kaydeden Bol, tüketicilerin ayrıntılı faturalarda görüşmelerin başlama ve bitiş sürelerini görerek, doğruluğunu kontrol edebilmeleri gerektiğini ifade etti. Bol, iletişim şirketlerinin, ayrıntı bilgilerini zorunlu olarak faturalarda göstermesi gerektiğini vurguladı.

?HAKSIZ KAZANÇ TÜKETİCİYE ÖDENMELİ?

Bol, ?Tüketicilerden elde edilen haksız ayrıntı ücreti bedelleri, yasal faizleriyle faturalardan düşerek iade edilmelidir? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber