Gül, 'Köşk' turlarına başladı

Haber Giriş : 24 Nisan 2007 16:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, adaylığının açıklanmasının ardından basın toplantısı düzenledi. Gül, ?367? yi bulmak için, Meclis içinde ve Meclis dışında bulunan siyasi parti liderlerine ?destek? turları düzenliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, görüşmediği CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'la Abdullah Gül ilk görüşmesini gerçekleştirecek.

Gül, ?Meclis uygun görürse, beni cumhurbaşkanlığına layık görürse hiç şüphe olmasın ki Cumhuriyetin ilkelerine ve Anayasa kurallarına bağlı olacağım. Milletimizin farklılıkları Ülkemizin zenginlikleridir. Dolayısıyla asil milletimizi, gerçekten onu temsil etmek büyük bir şeref ve onurdur. Aynı zamanda büyük bir sorumluluktur. Bu bilinç içerisinde hareket edeceğim. Bundan hiç kimsenin şüphe etmemesi gerekir? dedi.

CUMHURİYET İLKELERİNE BAĞLI KALACAĞIM

TBMM'de basın toplantısı düzenleyerek, adaylık başvurusunu Meclis Başkanlığı'na sunduğunu açıklayan Gül, Meclis'in kendisini cumhurbaşkanlığına layık görmesi ve seçmesi durumunda bu görevi büyük bir sorumluluk çerçevesinde yürüteceğini söyledi.

Konuşmasına, Başta Sayın Genel Başkan olma üzere, grubumuz, teşkilatlarımız bana güvenip aday gösterdikleri için teşekkür ederim? diyerek başlayan Gül, ?Uzun süredir Türkiye, 11'inci Cumhurbaşkanı'nı seçmek için bir sürecin içerisindedir. Anayasal kurallar çerçevesinde bu süreç başlamıştır. Takvim başlamıştır. Benim cumhurbaşkanlığına adaylığım Genel Başkanımız tarafından duyurulmuştur. Bana bu güveni gösterdiği için Genel Başkan ve milletvekili arkadaşlarıma teşekkür ederim. Genel başkanım Sayın Tayyip Bey kendi adaylığını geri plana itmiş beni göstermiştir? dedi,

Cumhurbaşkanının, Cumhuriyetin temel ilkelerine, Anayasa'da belirtildiği gibi demokratik sosyal bir hukuk devleti ilkelerine bağlı olması gerektiğine dikkat çeken Gül, aynı şekilde, Cumhurbaşkanının halkı temsil etmesi gerektiğini vurguladı. Gül, ?Meclis uygun görürse beni cumhurbaşkanlığına layık görürse hiç şüphe olmasın ki Cumhuriyetin ilkelerine ve Anayasa kurallarına bağlı olacağım. Milletimizin farklılıkları Ülkemizin zenginlikleridir. Dolayısıyla asil milletimizi, gerçekten onu temsil etmek büyük bir şeref ve onurdur. Aynı zamanda büyük bir sorumluluktur. Bu bilinç içerisinde hareket edeceğim. Bundan hiç kimsenin şüphe etmemesi gerekir. Farklı siyasi partiler, görüşler, bölgeler tabiidir. Ve Türkiye böyle bir ülkedir. Bu da Türkiye'nin zenginliğidir. Milletimizin değerleri bizim değerlerimizdir. Milletimizin değerleriyle çok daha barışık olacağım. Milletimizin, hep içinde olacağım. Makamlar bizi halkımızdan koparmaz aksine bütünleştirir? diye konuştu.

GRUBUMUZ İSTEMESİYDİ ADAY OLAMAZDIM

Gül, ?Parti grubumuzun arzusu genel başkanımıza yansımasaydı. Benim adaylığım söz konusu bile olamazdı? diyerek, ?Onun için başta genel başkana ve milletvekili arkadaşlarıma teşekkür ediyorum? sözlerini yineledi.

DESTEK TURLARI OLACAK

Gül, siyasi nezaket gereği bütün siyasi partilerle görüşeceğini, ancak bu ziyaretlerin de bir anlamda ?destek turları olacağını? ifade etti. ?Bağımsız milletvekilleriyle de görüşeceğim. Bu görüşme sadece bir ziyaret değil aynı zamanda desteklerini isteyeceğim.Diğer siyasi partilere saygının bir gereğidir? şeklinde konuşan Gül, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Gül, ?367 sıkıntısı riski var mı? sorusuna, ?Bütün siyasi partileri ziyaret edeceğim. Bizler birbirimiz bu Meclis çatısı altında tanıyor olsak bile, bu saygının gereğidir, demokrasinin gereğidir. Bu görüşmeler sadece ziyaret kapsamında kalmayacak. Destek de isteyeceğim? cevabını verdi.

Gül başka bir soruya ise, ?Herkesin bir stili vardır. Halkla beraber olmaya gayret edeceğim. Türkiye'nin dışarıyla beraber olması artık kaçınılmazdır. Uygun bir şekilde Türkiye'yi dışarda temsil etmek bir görevdir.?

Tebrik edilip edilmediği sorulan Gül, ?Adaylığımın açıklanmasının ardından kimseyle görüşme fırsatım olmadı, ancak özel kalem ve müşavirim bana yurt dışından ve içinden arayanların olduğunu söyledi? dedi.

TÜRBAN

Eşinin türbanlı olmasının hatırlatılması üzerine Abdullah Gül, ?Bunlar bireysel tercihlerdir. Anayasamızın ilkeleri çok açıktır. Türkiye demokratik laik ve sosyal hukuk devletidir. Anayasada bireysel hak ve özgürlükleri vardır. Bunlar bireysel hak ve özgürlük çerçevesi içerisinde bakarsanız, o zaman ülkenin bir çok problemlerinin çözüldüğünü görürsünüz? diye cevapladı.

Gül, ?Adaylığınızın son güne kadar bekletilmesi bir taktik miydi?? sorusuna ise ?Genel Başkanımız bunu söyledi. Bunun daha önce işaretlerini verdi. İstişareler yapılmıştır. Siyasi tarihimiz bunu en iyi şekilde değerlendirilecektir. Siyasi beraberliklerin, dostlukların çok konuşulacağı bir ortam yaşanmıştır. Şahsi beklentilerimizle hareket etmeyeceğiz. Sayın Genel Başkan bunların ipuçlarını verdi? diye yanıt verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber