Bir yılda 29 milyon TL vurgun yaptılar

Bankaların internet sitelerinin sahtelerini kurarak vatandaşları soyan 13 kişilik şebeke çökertildi. Şüphelilerin bir yıl içinde 29 milyon liralık dolandırıcılık yaptıkları belirlendi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Ocak 2018 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bir yılda 29 milyon TL vurgun yaptılar

İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, 'fishing' (oltalama) adı verilen yöntemle, kişilerin bilgisi dışında banka hesaplarından para çeken şebekeye yönelik düzenlediği operasyonda 13 kişiyi gözaltına aldı. İstanbul İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, bazı banka müşterilerinin hesaplarındaki paraların kendi iradeleri dışında çekilip kullanıldığı şikayetiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcığı'na suç duyurusunda bulunması üzerine soruşturma başlattı. Yapılan araştırmalar neticesinde İstanbul ve Kocaeli Gölcük'te mağdurların banka hesaplarına girerek, başka hesaplara transfer ettiği belirlenen 13 kişi tespit edildi.

8 banka için tuzak

Fiziki ve teknik takip sonuncunda şüphelilerin sekiz ulusal bankaya ait internet sitelerini kopyaladıkları belirlendi. Şüphelilerin ayrıca günde 30-50 bin arasında sahte SMS'leri yollayarak vatandaşları bu sitelere yönlendirdikleri tespit edildi.

Şüphelilerin ayrıca; mağdurların banka hesaplarına erişmek amacıyla Facebook ve Instagram uygulamaları üzerinden reklam yayınladığı, bu reklamların altına kendi yaptıkları sahte banka sitelerine ait linkleri yerleştirerek vatandaşları bu sitelere yönlendirdiği, vatandaşları telefon yoluyla arayarak "Cep telefonunuzu gelen kodu yollayın" diyerek şifrelerini çaldığı anlaşıldı. Şüphelilerin zor durumda olan vatandaşları, Facebook ve Instagram üzerinden reklam yoluyla kredi temin ettikleri algısı oluşturup vatandaşlardan kart ve hesap bilgilerini alıp mağdur hesaplarındaki paraları bu hesaplara transfer ederek nakde çevirdikleri tespit edildi. Mağdurların banka hesaplarına girmelerinin ardından örgüt içerisinde toplayıcı olarak nitelendirilen grup üyelerinin piyasadan ele geçirdikleri farklı şahıslara ait banka ve kredi kartlarına paraları aktardıkları; bu paraların 2 bin TL'ye kadar olanlarını bankamatikler vasıtasıyla daha büyük meblağları ise anlaşmalı kuyumcular vasıtası ile kredi kartı üzerinden komisyon vermek suretiyle çektikleri belirlendi. Şüphelilerin, bir yıl içerisinde 25 milyon TL'lik işlem yaptığı tespit edildi. 4 milyon TL'nin ise bankamatiklerden çekildiği belirlendi.

13 kişi gözaltında

Tespitlerin ardından harekete geçen İstanbul İl Jandarma ekipleri, İstanbul ve Kocaeli Gölcük'te 12 ayrı adrese düzenlediği operasyonda 13 şüpheliyi gözaltına aldı.

Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda beş adet silah ve bu silahlara ait 106 adet mermi, altı adet bilgisayar, 40 adet cep telefonu, 50 adet bankamatik kartı, 10 adet sim kart, dört adet POS cihazı, 7 bin TL, bin 300 Euro, sekiz adet cumhuriyet altını, üç adet modem, bir adet sim kart okuyucu ele geçiren jandarma ekiplerinin konuyla ilgili soruşturması devam ediyor.

Bankalarla toplantı yapıldı

Operasyon sonucunda suçta kullanılan POS cihazları ve bankamatik kartları ele geçirildi. Bu kapsamda bankalarla toplantılar yapıldı. Güvenlik birimleri ile ortak çalışma grubu oluşturuldu. İlgili bankalara ait siber güvenlikten sorumlu birimler, kendi tespit ettikleri şüpheli işlemleri, şahıs ve telefon numaralarını soruşturmayı yürüten birim ile paylaştı.

Ferit Zengin

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber