Nema tasarısında ikinci adım: Plan ve Bütçe Komisyonunda tasarı kabul edildi

Haber Giriş : 22 Nisan 2003 20:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Nema tasarısında ikinci adım: Plan ve Bütçe Komisyonunda tasarı kabul edildi

Çalisanlarin Tasarrufa Tesvik Hesabi'ndaki ana paranin bu ay, kalan nemanin da önümüzdeki yildan itibaren taksitler halinde ödenmesine iliskin tasari, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

Tasari, 1.4 katrilyon lira tutarindaki ana paranin bu ay içinde, nemanin da 10 taksit halinde 2004, 2005 ve 2006 yilinda hak sahiplerine ödenmesini düzenliyor. Ayrica, taksitler halinde ödenecek nemanin aylik olarak TÜFE'deki degisim oraninda ve ilaveten yillik yüzde 5 oraninda degerlendirilerek ödenmesi de hükme baglaniyor.

Devlet Bakani Ali Babacan, kamuoyunda ''zorunlu tasarruf'' olarak bilinen, Çalisanlarin Tasarrufa Tesvik Hesabi'ndaki yaklasik 1.4 katrilyon lira ana paranin bu ay hak sahiplerine ödenmesi için gerekli nakit planlamasinin yapildigini söyledi.

Ziraat Bankasi Genel Müdürü Can Akin Çaglar, özel sektör çalisanlarinin nema ödemelerinde gecikmeler olabilecegini belirtti.

Bakan Babacan, tasari hakkinda bilgi verirken, Nisan 1988'de yürürlüge giren düzenlemenin, issizlik sigortasinin uygulamaya konulmasiyla 1 Haziran 2000 tarihinde durduruldugunu hatirlatti.

Ziraat Bankasi'nda açilan Tasarrufu Tesvik Hesabi sayisinin 15 milyon oldugunu belirten Babacan, emeklilik, sahis kesintisi ödemesi ve mükerrerlik çerçevesinde bugüne kadar kapatilan hesap sayisinin 2.4 milyon oldugunu söyledi.

Babacan, söyle konustu:''Çalisanlarin önemli bir kesimini ilgilendiren bu uygulama, belirli bir plan çerçevesinde yapilacak nakit ödemelerle kalici bir çözüme kavusturularak sona erdirilmis olacaktir. 2003 Subat sonu itibariyle kümülatif bazda 1.6 katrilyon lira anapara girisi ve 14.4 katrilyon lira nema olmak üzere 16 katrilyon liraya ulasan hesaptan hak sahiplerine tasarruf kesintisi ve aylik katki payi olarak 241.8 trilyon, nema olarak da 3.3 katrilyon lira olmak üzere 3.5 katrilyon lira ödeme yapilmistir. Hesabin bakiyesinin tamami olan 12.5 katrilyon lira ise çesitli tahvil ile devlet iç borçlanma senetleri alimi suretiyle nemalandirilmistir. Çalisanlarin Tasarruflarini Tesvik Hesabi'nin tasfiyesini içeren bu tasariyla Nisan ayinda yapilmasi öngörülen ve 1.4 katrilyon lira civarindaki anapara ödemeleri için gerekli nakit planlamasi yapilmistir.''

ÖDEME PLANI

Babacan, tasariyla getirilen ödeme plani konusuna iliskin bilgi verirken de ana paranin bu ay, kalan tutarin ise 2004 ve 2005 yillarinin Mart, Haziran, Eylül ve Aralik aylari ile 2006 yilinin Mart ve Haziran aylarinda olmak üzere 10 taksitte ödenmesinin planlandigini kaydetti.

Ödemeler yapildiktan sonra hesapta kalan paranin aylik bazda TÜFE'deki degisim oraninda ve ilaven yillik yüzde 5 degerlendirilerek ödenecegini belirten Babacan, ''Hak sahiplerinin magduriyetini önlemek üzere kanun hükümleri uyarinca, süresinde yatirilmayan tasarruf kesintileri ve katki paylarinin resen veya ilgililerin basvurusu halinde yasal faiziyle birlikte yatirilmasi öngörülmüstür'' diye konustu.
Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber