Polis Akademisinden 'PKK'nın Bölgesel Terör Ağı Yapılanması' raporu

Raporda, PKK'ya verilen Batı desteği ile onun Suriye'deki uzantısı YPG'ye katılan yabancı terörist savaşçıların, yeni ulus aşırı suç ve terör bağları kurulmasına yol açacağı uyarısında bulunuldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Şubat 2018 15:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Polis Akademisinden 'PKK'nın Bölgesel Terör Ağı Yapılanması' raporu

Polis Akademisi Başkanlığı Uluslararası Terörizm ve Güvenlik Araştırmaları Merkezi (UTGAM) tarafından hazırlanan raporda, PKK'ya verilen Batı desteği ile onun Suriye'deki uzantısı YPG'ye katılan yabancı terörist savaşçıların, yeni ulus aşırı suç ve terör bağları kurulmasına yol açacağı uyarısında bulunuldu.

Polis Akademisi Başkanlığı UTGAM'ın hazırladığı "PKK'nın Bölgesel Terör Ağı Yapılanması" raporuyla terör örgütü DEAŞ'a karşı savaşmaları için özellikle Batı ülkelerinden toplanan yabancı terörist savaşçıların orta ve uzun vadede Avrupa güvenliğini nasıl tehdit edeceği gözler önüne serildi.

Raporda, Enternasyonalist Ozgurluk Taburunun (IFB) PKK'nın Suriye uzantısı YPG ile birlikte DEAS'a karsı savasan Suriyeli olmayan silahlı bir yapı olduğu, bu yapı içerisinde yer alan çok sayıda solcu terör örgütünün, DEAŞ'a karşı savaşmak için Batılı ülkelerden yabancı savaşçı topladıkları belirtildi.

Raporda ayrıca YPG'ye katılan eski bir Amerikan donanması mensubunun, PKK'nın tum enternasyonalist soyleminin altında arkaik bir ulusculugun yattıgına, 13-14 yasındaki cocukların silahlandırılıp savasa gonderildigine ve bu çocuklara zorunlu ideolojik egitim verildigine ilişkin notuna dikkati çekildi.

Suriye'nin kuzeyinde PYD/PKK'nın yanında yer alan Batılı, marksist veya anarko-sosyalist yabancı terorist savascılardan bir kısmının, ulkelerine donmeyerek dogrudan Turkiye'ye karsı savasmalarının ise krize neden olabileceği belirtildi.

Eski ABD Sam Buyukelcisi Robert Ford'un raporda yer verilen düşüncesine göre, onemli bir kısmı NATO uyesi ulkelerden gelen yabancı terorist savascıların, bir baska NATO uyesi ulkeye karsı savasan ulus asırı bir teror orgutunun yanında yer almaları ise NATO ve Batı ittifakı icin kriz anlamı taşıyor.

Yabancı savaşçıların taşıdığı tehlike potansiyeli

Raporda, PKK'nın yanında savasan her cizgiden anarsistin ve marksist devrimcilerin, er ya da gec muhtemel suc baglantılarıyla ve kafalarında tehlikeli fikirleriyle Avrupa'ya donecekleri gercegini unutmamak gerektiğine işaret edildi.

Asırı sol ve sag akımların iktidardaki fikirler haline geldigi ve populizmin guclendigi Avrupa'ya donecek olan Musluman olmayan bu anarsist veya marksist devrimci yabancı savascıların, diger radikal yabancı savascılardan daha az tehlikeli olduğunu dusunmenin buyuk hata olacağı uyarısında bulunulan raporda, DEAS'a karsı savasan Batılı anarko-sosyalist, marksist veya farklı cizgilerden devrimci yabancı savascıların, en az DEAS'a veya El-Kaide'ye katılan yabancı savascılar kadar Batı'ya ve Batı demokrasilerine tehdit olusturduğu kaydedildi.

Terör gruplarına, Suriye'nin kuzeyinde alan ve eylem kabiliyetlerinin artırılması imkanı tanınmasının, orta ve uzun vadede Avrupa güvenliği açısından büyük risk taşıdığına işaret edilen raporda, bu örgüt mensuplarının, Yunanistan'a döndüklerinde şehir savaşı başlatacaklarına ilişkin söylemlerine yer verildi.

Ulus asırı suc ve teror bagları tehlikesi

Turkiye'nin Batılı muttefiklerinin, DEAS teror orgutuyle mucadele ettiği gerekçesiyle bir başka teror orgutu PKK'yı desteklediklerine dikkat çekilen raporda, "Batılı baskentler demokratik ozerklik ve Rojava devrimi adıyla PKK'ya siyasi, askeri, diplomatik, ekonomik ve insani sermaye yardımı yaparken, orgutun bilinen baskıcı, otoriter, tek tipci tarzını Suriye Kurtleri arasında uygulaması ve bunu yaparken de cesitli savas sucları islemesi gozardı edilmektedir. PKK'nın bolgesel teror agı yapılanması stratejisine yonelik Batı destegi YPG'ye katılan marksist, komunist, anarsist ve anarko-sosyalist batılı yabancı savascılar olması vesilesiyle de yeni ulus asırı suc ve teror baglarının kurulmasına yol acmaktadır." ifadelerine yer verildi.

Raporda, ayrıca "PKK'nın Avrupa'daki asırı sol gruplarla tarihsel bagları ve baglantıları oldugu dusunuldugunde, anarsist veya marksist olarak Avrupa'ya donen yabancı savascıların, Batı guvenligi ve uluslararası duzen acısından diger yabancı savascılardan daha az tehlikeli olmayacagı gorulmelidir." tespiti yer aldı.

Orhan Onur Gemici

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber