367 bıçak sırtında

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Nisan 2007 09:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP'nin, muhalefet partileri ve bağımsızlar içinde adeta adam adama markajla yürüttüğü 367 kişilik desteğe ulaşma arayışı bu sabah saatlerine kadar sürdü. CHP'nin katılmayacağı ilk tura 4 milletvekili bulunan DYP'nin de katılması beklenmiyor. Abdullah Gül, AKP'nin blok oyu ile Genel Kurul'a gelmesi muhtemel bazı ANAP'lı ve bağımsız milletvekillerine güveniyor. AKP'deki alarma karşın, Gül'ün aradığı 367 garantisi dün gece itibariyle sağlanamadı.

Cumhurbaşkanlığı seçimi için ilk turda Anayasa'da öngörülen karar yeter sayısının (367) oylamanın gerçekleştirileceği toplantının başlamasını sağlayacak en az milletvekili sayısını da gösterdiği görüşü, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kilitlendiği ana madde oldu.

Ankara'da dün gece geç saatlerdeki verilere göre birinci tur öncesi tablo şöyle:

* ANAP'ta çatlak

20 sandalyeye sahip olması nedeniyle anahtar parti konumunda olan ANAP'ta MKYK toplantısı sırasında oylamaya girip girmeme konusunda bölünme yaşandı. Genel Başkan Erkan Mumcu, Anayasa'nın "grup kararı alınamayacağı" hükmüne de atıf yaparak "Grubu serbest bıraktık. Arkadaşlar ne yapar bilemem" dedi. Malatya Milletvekili Miraç Akdoğan, Gül'e desteğini açıkça ilan ederken Mumcu bu sabah kurmaylarıyla yapacağı son toplantıda tavrını netleştirecek.

ANAP Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş, Milliyet'e "Yetkiyi Mumcu'ya verdik. Ben AKP'den de 3-5 fire olacağını düşünüyorum. Akdoğan görüşünü açıklayabilir, ama genel başkanın tavrına herkes uyar" dedi. 20 milletvekili bulunan ANAP'ta çok sayıda milletvekilinin Genel Kurul'a katılmama yönünde görüş beyan ettiği, 4-5 vekilin ise katılmaktan yana olduğu öğrenildi.

* Bağımsızlar ikiye bölündü

Dün gece geç saatler itibarıyla 10 bağımsız milletvekilinden Fuat Geçen (Hatay), Ülkü Güney (Bayburt), Süleyman Bölünmez (Mardin), Göksal Küçükali (İstanbul) ve Memduh Hacıoğlu'nun (İstanbul) ilk tura katılarak Gül'ü desteklemelerinin beklendiği belirtildi. Zülfü Livaneli (İstanbul), Hakkı Akalın (İzmir), Mustafa Sayar (Amasya) ve Ersoy Bulut'un (Mersin) ise oylamaya katılmayacağı biliniyor. AKP'den dün istifa eden Amasya Milletvekili Hamza Albayrak'ın oylamaya katılıp katılmayacağı netleşmedi.

* Halkın Yükselişi Partisi Genel Başkanı Yaşar Nuri Öztürk, GP Genel Başkan Yardımcısı Emin Şirin ve SHP Genel Sekreteri Ahmet Güryüz Ketenci de, oylamaya katılmayacaklarını açıkladılar.

* CHP'den istifa eden Hatay Milletvekili İnal Batu oylamaya katılmayacağını açıklarken, kulislerde CHP Hakkari Milletvekili Esat Canan'ın Genel Kurul'a girebileceği iddiası konuşuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber