Köprü ve otoyol özelleştirmesinde model arayışı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Nisan 2007 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özelleştirme İdaresi, ABD, Kanada, İtalya ve Fransa'nın köprü-otoyol özelleştirmelerini büyüteç altına aldı.

Bu arada köprü ve otoyol özelleştirmesine ilişkin danışman firmanın önümüzdeki hafta belirlenmesi bekleniyor.

Özelleştirme Yüksek Kurulunun kararının ardından özelleştirme programına alınan 6 otoyol ve 2 boğaz köprüsünün işletme hakkı devri yöntemiyle özelleştirilmesinde, dünya modelleri inceleniyor. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri ile Edirne-Ankara, Pozantı-Tarsus, Tarsus-Gaziantep, Toprakkale-İskenderun, İzmir-Çeşme ve İzmir-Aydın otoyollarının özelleştirilmesi için incelenen modeller arasında, en başarılı ülke olarak İtalya gösteriliyor.

İncelenen ülkeler arasında, bazılarında yapılacak otoyolun uzunluğu ve maliyetine göre özelleştirme yapıldığı, bazılarında ise gelir hesabına göre özelleştirmenin gerçekleştirildiği gözleniyor. Bazı ülkelerde ise tüketiciyi korumak için fiyat fikslendiği için, daha düşük bedelle özelleştirilmenin gerçekleştirildiği belirtiliyor.

DANIŞMAN FİRMA BELİRLENECEK

Öte yandan bundan sonraki aşamada 6 otoyol ve 2 köprünün işletme hakkı devri ile yapılacak özelleştirmesi için, danışman firma tutulacak. Köprü ve otoyol özelleştirmesine ilişkin danışman firmanın önümüzdeki hafta belirlenmesi bekleniyor. Danışman firma, her bir otoyol için fizibilite, rantabilite ve maliyet hesaplarını yapacak. Dünya örneklerini de inceleyecek olan danışman firma, hangi örneğin Türkiye için uygun olduğunu belirleyip, İdare'ye öneride bulunacak.

Daha sonra ÖİB ve danışman firma, özelleştirme stratejisini ortaya koyacak. Otoyolların tek tek mi yoksa paket şeklinde mi özelleştirileceğine karar verilecek. Model belirlendikten sonra o modele ilişkin değerlendirme çalışmalarına geçilecek. Fiyatın, yükümlülüklerin ve mücbir sebebinin ne olacağı belirlenecek.

TEKNİK ÇALIŞMALARIN, 2007 SONUNDA BİTMESİ HEDEFLENİYOR

Yetkililer, teknik çalışmaların 2007 sonunda biteceğini, 2008 yılı başında ilana çıkılabileceğini belirtiyorlar.

Ayrıca özelleştirmeden elde edilecek gelirin, yeni otoyolların yapımında mı, yoksa farklı şekilde mi değerlendirileceğine, siyasi otorite karar verecek. Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, daha önce, otoyolların işletme hakkının özelleştirilmesinden elde edilecek geliri, yol yapım çalışmalarına aktaracaklarını ifade etmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber