AKP, B Planını devreye sokar mı?

Haber Giriş : 28 Nisan 2007 13:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Başkanlığı'nın sert açıklamasının ardından gözler hükümete çevrilirken, siyasi kulislerde AKP'nin, Anayasa Mahkemesi'nin olası kararını beklemeden erken seçim kararı alarak, krize dönüşen cumhurbaşkanlığı seçimini bu formülle aşacağı iddia ediliyor.

- Eğer, cumhurbaşkanlığı seçim süreci zamanında tamamlanamaz ya da Anayasa Mahkemesi seçimin iptali yönünde karar verirse Anayasa gereği Parlamento feshedilecek ve üç ay içinde erken seçim yapılacak. Bu durum ise, Türk siyasi tarihinde bir ilke neden olacak. Böylece ilk kez bir cumhurbaşkanı yeni parlamento oluşana ve bu parlamento yeni cumhurbaşkanını seçene kadar görevinde kalacak.

ANKARA(ANKA)-Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci tur oylamasından 5 buçuk saat sonra Genelkurmay Başkanlığı'nın yaptığı ?muhtıra? niteliğindeki açıklama, muhalefetin yanı sıra iktidarın da gündemine ?erken seçimi? almasına neden oldu.

Genelkurmay Başkanlığı'nın dünyada da yankı uyandıran sert açıklamasının ardından gözler hükümete çevrilirken, siyasi kulislerde AKP'nin, Anayasa Mahkemesi'nin olası kararını beklemeden erken seçim kararı alarak, krize dönüşen cumhurbaşkanlığı seçimini bu formülle aşacağı iddia ediliyor. AKP'nin adayı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, bunun sinyallerini ?B planı erken seçim? şeklindeki açıklaması ile daha önce verdiği ifade ediliyor.

SEZER 5 AY DAHA KÖŞK'TE KALABİLİR

Süreçte, Türk siyasi tarihinde art arda ?ilk?ler de yaşanıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk kez Anayasa Mahkemesi'ne götürülürken, Yüksek Mahkeme'nin vereceği olumsuz karar veya seçim sürecinin tamamlanmadan alınacak bir erken seçim kararı Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresinin uzatılmasını da gündeme getirecek.

Bu durumda, cumhurbaşkanlığı seçim süreci zamanında tamamlanmaz veya Anayasa Mahkemesi seçimin iptali yönünde karar verirse Anayasa gereği Parlamento feshedilecek ve üç ay içinde erken seçim yapılacak.

Anayasa hukukçuları bu durumda ilk kez bir cumhurbaşkanının, yeni parlamentonun oluşması ve yeni cumhurbaşkanının seçilmesine kadar görevde kalacağını belirtiyor. Buna göre, 16 Mayıs'ta görev süresi dolacak olan Cumhurbaşkanı Sezer, Anayasa'nın cumhurbaşkanlığı seçimini düzenleyen 102. maddesi kapsamında, görevine devam edecek. Bu durumda Sezer'in görev süresinin yapılan hesaplamalara göre en az 5 ay uzaması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber