İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Diyarbakır Baro Başkanı: Hükümet Büyükanıt'ı görevden almalıdır

Haber Giriş : 28 Nisan 2007 19:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamaları Diyarbakır'da sivil toplum örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı. Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Sezgin Tanrıkulu, ?Hükümet derhal milletten ve halktan aldığı yetkileri kullanarak gereğini yapmalıdır. Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları görevden el çektirilmelidir? dedi.

Diyarbakır Adliyesi önünde toplanan İHD, Mazlum-Der, Ay-Der ve Özgür-Der ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamada ?Genelkurmay Başkanlığı'nca yapılan açıklamada ortaya konulan yaklaşım, laikliği dogmatikleştirme eğilimini açıkça ortaya koymaktadır? denilirken, toplumsal barışı ve bir arada yaşama iradesini güçlendirmenin yolunun özgürlüklerin tam kullanılmasından geçtiği ifade edildi. Açıklamada, ?Toplumun bir kesiminin inançlarından dolayı tercih ettikleri kıyafetleri çağdışı olarak tanımlamak kamplaştırıcı ve toplumsal çatışmaya ortam oluşturacak bir yaklaşımdır? görüşüne yer verildi. Açıklamada ayrıca, ?Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Anayasa Mahkemesi'ne götürüldüğü bir ortamda Genelkurmay Başkanlığı adına taraf olunduğunun ifade edilmesi yargı üzerine baskı oluşturacaktır. Anayasa'da milletin iradesinin temsil edildiği ve kullanıldığı organ olarak tanımlanan TBMM üzerinde baskı oluşturacak yaklaşımlar Türkiye'yi uluslararası arenada da zayıf düşürecektir? denildi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Sezgin Tanrıkulu ise Genelkurmay Başkanlığı'nca yapılan açıklamayı darbe girişiminde bulunma olarak tanımladı ve ?İç hizmet kanununun Genelkurmay Başkanlığı'na ve askere verdiği böyle bir yetki yoktur. Mevcut Anayasa ve mevcut ceza yasasına da aykırıdır? dedi. Genelkurmayın açıklamasının sorumluluğunun hükümete ait olduğunu söyleyen Tanrıkulu, ?Hükümet derhal milletten ve halktan aldığı yetkileri kullanarak gereğini yapmalıdır. Gereği ise açık ve nettir, derhal Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları görevden el çektirilmelidir. Hükümet ancak bunu yaptığı takdirde meşruluğunu ortaya koyabilecektir? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber