Doktoralı temizlik işçisi arayanlar var

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 29 Nisan 2007 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İş Kurumu (İş-Kur), özel sektörün önümüzdeki günlerde istihdam etmek istediği işçi listesini yayınlandı

81 ilden yüzlerce firmanın normal, özürlü, eski hükümlü ve terörden etkilenen kesimler olmak üzere çeşitli alanlarda çalıştırmak üzere İş-Kur'a ilettiği talep listesi, Türkiye'de bir türlü önlenemeyen işsizlik sorununun hangi noktalara ulaştığını bütün açıklığıyla ortaya koydu. Şirketlerin önümüzdeki günlerde sınav veya sözlü mülakat yoluyla alacağını duyurduğu işçi listesi içerisinde ağırlığı ?teknik personel" ile ?beden işçileri" oluşturuyor. İşverenler, tornacı, marangoz, elektrikçi ve aşçı gibi teknik ve mesleki özel bilgi gerektiren meslek dallarında herhangi bir yüksek öğrenim şartı aramazken; temizlikçi, bulaşıkçı ve inşaat işçiliği gibi beden işçiliği alanlarında doktoraya varan düzeyde eğitim almış işsizlere iş kapılarını açıyor.

ÇARESİZLİĞİN SONUCU

Bulaşıkçı, temizlikçi gibi alanlarda işçi çalıştırmak isteyen bir çok işveren okuryazar olmayanlardan, ilkokul, orta ve lise, ön lisans, lisans, yüksek lisans hatta doktora yapmış işsizlere kadar kapılarının açık olduğunu İş-Kur'a iletti. Konuya ilişkin bilgi veren bir İş-Kur yetkilisi, bazı işverenlerin özellikle zorunlu istihdam kapsamında olan özürlü, eski hükümlü ya da terör mağduru kadrolarına yüksek eğitim şartı getirerek bu kadroların dolmasını engelleme yoluna gittiklerini ancak bu tür girişimlerin çok kısıtlı olduğunu söyledi.

ÜLKE GERÇEĞİ ÖNEMLİ

Aynı yetkili, ?Ancak bunun dışında bir de ülke gerçeği var. İnsanlar meslek sahibi değilse ya da sahip oldukları mesleklere yönelik iş bulamıyorlarsa mecburen beden işçiliği gibi hiçbir nitelik gerektirmeyen alanlarda iş aramaya çıkıyor. İşverenler de bu taleplerin önünü kesmemek için eğitim şartının ucunu açık bırakıyor, herkese iş çağrısı yapıyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber