İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

'İkinci el araç düzenlemesi milat olacak'

MASFED Yönetim Kurulu Başkanı Erkoç, "İkinci el araç ticaretinde yapılan düzenleme sektöre bir standart getirdi. Bu düzenleme sektörümüz için bir milattır." dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Şubat 2018 21:57, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
'İkinci el araç düzenlemesi milat olacak'

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el araç ticaretinde yapılan düzenlemenin sektöre bir standart getirdiğini belirterek, "Bu düzenleme sektörümüz için bir milattır. Bu yönetmelikle ikinci el araç ticareti yapacaklara 'yetki belgesi' ve satılacak araçlara garanti verme zorunluluğu getirilmesi sektör tarafından memnuniyetle karşılandı." dedi.

Erkoç, AA muhabirine Gümrük ve Ticaret Bakanlığının ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmeliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'de ikinci el araç ticareti yapanların önemli çoğunluğunun kayıt dışı olarak faaliyet gösterdiğine işaret eden Erkoç, yapılan düzenlemeyle sektörde kayıt dışılığın sona ereceğini ifade etti.

İkinci el araç ticaretinde yapılan düzenlemenin sektöre bir standart getirdiğini anlatan Erkoç, "Bu düzenleme sektörümüz için bir milattır. Bu yönetmelikle ikinci el araç ticareti yapacaklara 'yetki belgesi' ve satılacak araçlara garanti verme zorunluluğu getirilmesi sektör tarafından memnuniyetle karşılandı." ifadelerini kullandı.

Erkoç, kilometresiyle oynanmış ve hasarlı araçları bilmeden alan vatandaşların mağdur olduğuna dikkati çekerek, "Sektörümüzde çeşitli suistimaller ve güven problemi yaşanıyordu. Getirilen düzenleme, bu olumsuz tabloyu tersine çevirecek." değerlendirmesinde bulundu.

Getirilen standartların etkin bir şekilde uygulanması gerektiğini belirten Erkoç, "Bunda meslek kuruluşlarının rolü çok önemli. Biz MASFED olarak, ülke genelindeki yasal galericilerin üye olduğu motorlu araç satıcıları derneklerinin üst kuruluşuyuz. Bir anlamda sektörün omurgasıyız. Yönetmelikle getirilen düzenlemelerin uygulanma aşamasında da aktif rol almaya talibiz." diye konuştu.

Yönetmelik ne getiriyor

Yönetmeliğe göre, ikinci el motorlu araç ticaretiyle iştigal edecek tacirler ve esnafın, vergi levhası ve oda kaydının yanı sıra her bir işletmesi için ayrı ayrı 'yetki belgesi' alması gerekecek. Belgenin geçerlilik süresi 5 yıl olacak.

İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan işletmede pazarlama ve satış personeli olarak çalıştırılan kişilerin mesleki yeterlilik belgesine sahip olması şartı aranacak.

Yetki belgeli iş yeri tarafından ikinci el taşıt satışı öncesinde ekspertiz raporu alınacak ve bir nüshası alıcıya teslim edilecek. Ekspertiz raporu masrafı işletme tarafından karşılanacak. Ancak 8 yaş ve 160 bin kilometrenin üzerindeki ikinci el motorlu kara taşıtları için bu raporun alınması zorunlu olmayacak.

İkinci el otomobil ve motosikletin motor, şanzıman, tork konvertörü, diferansiyel ve elektrik sistemi, satış tarihinden itibaren 3 ay veya 5 bin kilometre, satışı yapan veya satışa aracılık eden işletmenin garantisi altında olacak. İşletme, garanti kapsamına giren hususları sigorta yaptırarak karşılayabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber