TSK kendini CHP'den ayırmalı...

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 29 Nisan 2007 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ali Atıf BİR

TSK'nın "laiklik" uyarılarına katılmamak mümkün değil. Arınç'ın "dindar Cumhurbaşkanı istemiyorlar" söyleminden sonra "Böyle dini merkeze alan ifadeler kullanılırsa asker darbe de yapar marbe de yapar" yazdığımı dün gibi anımsıyorum.

Gerçekten de "23 Nisan Günü Kuran okuma yarışmasının" sembolik olarak ne demek olduğunu, düzenleyenin de bu anlamı bilmediğini söylüyorsanız kusura bakmayın ama siz aklınızı peynir ekmekle yemişsiniz. Daha önce de yazdığım gibi "rövanş zihniyeti" ile Türkiye hiçbir yere gidemez. Hiçbir sorununu da çözemez.

Laiklik "evrensel, çağdaş" bir değer ve TSK bu "evrensel değere" sahip çıkıyor. Ancak Genelkurmay'ı var eden neden sadece "laiklik" değil. Ordu aynı anda "bölücülüğü" de karşı çıkıyor, "faşizme" de karşı çıkıyor, gerekirse Kıbrıs'a savaşa gidiyor, gerekirse jandarmasıyla trafiği de düzenliyor, gerekirse "uyuşturucu" operasyonuna da katılıyor.

"Ulusalcı" akımlar "faşizan" eğilimler içine girse Türk ordusu onlara da karşı çıkar bu konuda kimsenin şüphesi olmasın. Bu nedenle de Türkiye şartlarında TSK "niye ses veriyor?" diye düşünmeden önce Ordu'yu iyi anlamak gerekiyor.

CHP (Daha doğrusu Baykal) içinse "laiklik" bir var olma nedeni... CHP'nin bir parti olarak çağa ayak uyduran başka hiçbir değeri yok. Bu nedenle de kendini "laiklikle" konumlandırmaya, her fırsatta Ordu'nun açıklamalarını kendine yontarak kendine "resmi" bir tavır atfetmeye, "güç" kazanmaya, sandıktan sağ çıkmaya çalışıyor. "Bakın ben de aynı şeyi söylüyorum" deyip Ordu'ya göndermelerde bulunuyor. Hatta Ordu'nun bildirilerini "çerçevelemeye" sanki "ortak" yapılan bir kampanyanın parçasıymış izlenimini vermeye çalışıyor.

TSK buna izin vermemeli... "Bazı kurumlar bizim adımıza açıklamalarda bulunuyorlar. Hiçbir ilgimiz yoktur" deyip CHP'yi de fırçalamalı (ki isterse TSK bunu yapmanın ince ayarlı bir yolunu mutlaka bulur ve kendini kıvrak bir fırça darbesiyle CHP'den ayrıştırır). TSK böyle yaptığı takdirde "laikliğe evrensel bir değer" olarak önem verdiğinin altını çizer ve partiler üstü konumunu koruyarak gereksiz "ikna" argümanlarına malzeme olmaz, CHP'ye yönelik "olumsuz" duyguları da üstüne almaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber