Dolar tatile bakmadı, geceyarısı bildirisiyle 1.37 YTL'ye fırladı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 29 Nisan 2007 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Başkanlığı'nın sert açıklamalarının piyasadaki etkisinin ilk işareti, hafta sonu olmasına rağmen döviz piyasalarında kendini gösterdi.

Açıklamanın piyasalara asıl etkisi yarın beklenmekle birlikte, dün serbest piyasada ve bankaların internet sitelerindeki işlemlerde dolar 1.33 YTL'den 1.37 YTL'ye fırladı.

PİYASALAR Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaşan "367 milletvekili" gerginliğinden kurtulamadan, Genelkurmay Başkanlığı'nın önceki gece yaptığı sert açıklamaların yol açacağı yeni bir belirsizlikle karşı karşıya kaldı. Genelkurmay'ın açıklamasının ilk etkisi ise hafta sonu olmasına karşın döviz piyasalarında görüldü. ABD Doları, serbest piyasada ve bankaların internet sitelerinden yapılan işlemlerde yüzde 3'e yakın artarak, 1.37 YTL'nin üzerine çıktı. Dövizdeki artış dolarla da sınırlı kalmadı. Euro ve İngiliz Sterlini'nin de arttığı gözlendi. Genelkurmay'ın açıklamalarının asıl etkisi, yarın piyasalar açıldıktan sonra görülecek.

367 GERGİNLİĞİ ETKİLEMEMİŞTİ: Cumhurbaşkanlığı birinci tur seçimleri sırasında yaşanan 367 gerginliğine rağmen bankalararası döviz piyasasında ve serbest piyasada çok fazla hareket yaşanmamış ve ABD Doları 1.3350 YTL seviyelerinde işlem görmüştü. Ancak önceki gece yarısı Genelkurmay Başkanlığı'nın teknolojiyi de kullanarak, internet üzerinden yaptığı sert açıklamalara döviz piyasası hafta sonu olmasına karşın sert tepki verdi. Dolar, dün serbest piyasada yüzde 2.77 oranında artarak 1.3720 YTL'ye çıktı.

BANKALAR DA İNTERNETTE ARTIRDI: Döviz kurlarındaki artışa, bankalar da hafta sonu olmasına karşın, internet siteleri üzerinden yapılan işlemlerle katıldı. Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamalarının yarattığı tedirginliği gören bazı yatırımcılar, dün sabah erken saatlerde döviz büfelerinden düşük fiyattan döviz almaya çalışırken, bazıları da bankaların internet siteleri üzerinden aynı yönteme başvurdu. Bazı yatırımcılar dün sabah saatlerinde internet üzerinden 1.34 YTL'den dolar almayı başardı. Ancak öğle saatlerine doğru bankaların online satış kurları da 1.36 YTL seviyesine yükseltti.

ÇİÇEK'İN AÇIKLAMALARI: Tatil olmasına rağmen döviz cephesinde, siyasi arenada gün boyu yapılan açıklamalar yakından izlendi. Özellikle Adalet Bakanı ve Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek'in dün saat 15.00'te yaptığı ve TSK'ya karşı oldukça sert ifadeler içeren açıklamaların ardından doların, hem serbest piyasada hem de bankaların internet sitelerindeki oranlarda, 1.3750'ye kadar yükseldiği gözlendi. Önceki gün 1.82 YTL'den işlem gören Euro ise dün serbest piyasada 1.87 YTL'ye fırladı. İngiliz Sterilini de serbest piyasada, 2.68 YTL'den 2.76 YTL'ye yükseldi.

ALIŞ-SATIŞTA BÜYÜK FARK: Dövizde özellikle bankaların internet sitesinden yaptıkları satışlarda alış ve satış fiyatlarında büyük fark olduğu dikkat çekti. Bankalar, web sitesi üzerinden gerçekleştirilen işlemlerde, doları 1.37 YTL seviyelerinden satarken, 1.33 YTL'den alış girmeleri dikkat çekti. Euro işlemlerinde de benzer yöntem izlendi. Bankalar, Euro'yu 1.8230 YTL'den alırken 1.87 YTL'den satış yaptı. Serbest piyasadaki işlemlerde, alış-satış arasında bankalardaki kadar büyük fark gözlenmedi. Dolar, döviz büfelerinde 1.3640 YTL'den alırken 1.3720 YTL'den satıldı. Bankaların döviz kurlarında, alış-satış fiyatları arasındaki fark, önümüzdeki günlerde kurların seyrine ilişkin belirsizliğin ve dolayısıyla riskin büyük olmasına bağlandı.

Her şey bağıra bağıra geldi seçim kararı olumlu yansır

TURKISH Yatırım Genel Müdürü Berra Kılıç, 367 gerginliği ve ardından gelen Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamalarını piyasalara etkisi ile ilgili sorumuzu cevaplarken, "Yaşanlar hiç sürpriz olmadı" dedi. Kılıç, şunları söyledi: "Son gelişmeler kötü. Ancak her şey o kadar bağıra bağıra geldi ki, hiç sürpriz olmadı. 367 sayısı tutmayacağı ve böyle bir risk olacağı belliydi. Yani önceden kestirilebilen bir gelişmeydi. Bunu bile bile, borsada hisse taşımak ancak tercih nedeni olabilirdi. Bu yüzden çıkan çıktı, şu anda hissede kalanlar da, mevcut siyasi riski taşımayı tercih edenlerdir. Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamaları, 367 gerginliği iyice artıran bir gelişme oldu. Son gelişmeler, borsada kısa süreli dalgalanmaya yolaçacaktır. Ancak İMKB'nin yüzde 71'i yabancıların elinde. Ve son gelişmeler çoğunluğu uzun vadeli düşünen yabancı için çok farketmiyor. Türk yatırımcısının da çok büyük pozisyonlar taşıdığı söylenemez. Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Anayasa Mahkemesi'nden iptal kararı çıkabilir ve bu da erken seçimleri getirir. Erken seçim kararı da piyasaya olumlu yansıyalibilir. Zaten Türk Silahlı Kuvvetler de 'ortamı germeyin seçime gidin' diyor."

Krizlik bir durum yok bir süre oynaklık olur

GENELKURMAY Başkanlığı'nın açıklamalarının piyasalardaki asıl etkisinin yarın görülebileceğini belirten uzmanlar, dalgalanmanın kaçınılmaz, büyük bir kaosun söz konusu olmadığı görüşünde. Anadolubank Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Günay, Türk Silahlı Kuvvetleri ve hükümet arasında devam eden açıklamaların şiddetine göre, kurlarda bir miktar daha yükseliş yaşanabileceğini belirtti. Günay şunları söyledi: "Piyasalarda krize dönüşecek bir durum yok. Ama TSK'nın açıklamaları, bir süre oynaklık yaratacak gibi. Bu oynaklığın süresi önemli. Şu anda iki taraf da negatif görünüyor. Hükümetin açıklamalarına TSK da sert karşılık verirse, tırmanış devam edebilir. Hükümet artık bu noktadan sonra aday değiştiremez. Ufukta erken seçim görünüyor. Bu karar alınıncaya kadar yaşanacaklar, piyasanın rotasında etkili olacak. Erken seçim sonrasında nasıl bir hükümetle karşılaşılacağı da önemli."

Yabancılar açık pozisyonda yakalandı

ANADOLUBANK Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Günay, Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamalarının dövizde aşağı yönlü trendi durdurduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: "Dövizi aşağıya götüren yabancılardı. Yerli yatırımcı döviz tutarken bugüne kadar yabancı hep satıştaydı. Yabancılar bu hafta sonuna da açık pozisyonda girdi. Cuma geceyarısı gelişmesi, onlar için biraz zarar yazdı. Son gelişmelerin ardından, onlar da biraz çekinir, izlemede kalabilirler. Ancak uzun vadede Türkiye'den çıkmazlar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber