CHP-ANAP-DYP: 3'lü ittifak için anlaştılar

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 29 Nisan 2007 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanlığı seçiminin 1. turunda ortak hareket eden CHP, DYP ve Anavatan partisi liderleri, işbirliğinin geliştirilerek devam etmesi konusunda uzlaşma sağladı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda ortak mücadele eden CHP, DYP ve Anavatan Partileri sonraki adımlarda da işbirliğine devam etme kararı aldı. Adnan Menderes'in mirasını sahiplenen DYP ile Özal ruhunun devamı niteliğinde olduklarını iddia eden Anavatan Partisi artık stratejisini CHP ile birlikte belirleyecek. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ortak hareket eden, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ve ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu Genelkurmay'ın açıklamalarından sonrada ortak bir strateji geliştirmek amacıyla telefon görüşmesi yaptıkları öğrenildi. Genelkurmay Başkanlığı tarafından yayımlanan 'gece yarısı uyarısı' , başta siyasi partilerin liderleri olmak üzere siyasetçileri uykusuz bıraktı. Bildirinin ne anlama geldiği konusunda yoğun bir telefon trafiği yaşandı. Bugün sabah da CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anavatan Genel Başkanı Erkan Mumcu, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar arasında telefon konuşmaları yapıldı. Üç lider, bundan sonraki süreçte daha sık görüşülmesi gerektiği temennisinde bulundular.

CHP lideri Baykal, Mumcu ve Ağar'ın 'muhtıra' olarak niteledikleri Genelkurmay açıklamasının ardından, hükümetin bakışını öğrendikten sonra ilerleyen günlerde ayrıntılı değerlendirmeler yapacakları öğrenildi.

CHP'YE KATILDILAR

CHP lideri Deniz Baykal'ın cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde izlediği kriz politikasına, oylamaya katılmayarak uyum sağlayan DYP lideri Ağar ile Anavatan partisi lideri Mumcu, ilk tur sonunda Baykal'ın umduğu sonucu sağladılar. Mumcu, teşkilatından gelen yoğun tepkilere rağmen, daha önce Anavatan partisinin kurucusu olan Turgut Özal'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı sırasında Meclis'i boykot eden CHP ile bu kez ortak hareket etti.

28 ŞUBAT'TA DA YAPTI

28 Şubat sürecinde Refahyol hükümeti içinde İçişleri Bakanı olarak görev alan, ancak dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'le yaptığı işbirliği sonucu DYP'nin bölünüp, 28 Şubat sürecinin güç kazanmasında önemli rol oynayan DYP lideri Mehmet Ağar'ın, Cumhurbaşkanlığı seçiminde takındığı genel kurula gitmeme kararını ANAVATAN'a da benimseterek, 28 Şubat'taki benzer rolünü yeniden oynamaya çalıştığı kaydediliyor. Ağar, Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklama üzerine ise dün 'sivil siyaset' savunusu yaptı. Ağar, 28 Şubat öncesi İçişleri Bakanı olduğu hükümete karşı Süleyman Demirel ile işbirliği yapmıştı.

ÖZDE DEMOKRATLARA PARTİDEN İHRAÇ İSTEMİ

DYP'li bazı il başkanları, DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan ve Hatay Milletvekili Mehmet Eraslan'ın partiden ihracını istedi. DYP Kayseri İl Başkanı Mustafa Eraslan tarafından hazırlanan ve DYP Genel İdare Kurulu (GİK) üyelerine verilen metinde, 'Ülkenin son şansı olan DYP iktidarını engellemek üzere bünyemize giren Brütüslere 'Hayır' diyoruz' denildi. Kandoğan ve Eraslan'ın 'Mehmet Ağar'ın iyi niyetini ve insani duygularını istismar ettiği' savunulan metinde 'Partiye zarar veren 'el adamlarının' ve yandaşlarının partiden uzaklaştırılması istendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber