İşsizliğe 'işbaşı' formülü

Önemli bir ortaklık yapan İŞKUR ile TİSK, işverenlerin aradıkları nitelikli elemanı bulabilmesi için iş arayanlara eğitim verecek. 'İşbaşı Eğitim Programı' ile işverenler istihdam etmeyi planladıkları kişileri iş başında tanıyacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Şubat 2018 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İşsizliğe 'işbaşı' formülü

'İstihdam seferberliği' kapsamında önemli adımlar atan kamu ve özel şirketler, iş arayanlar için önemli bir projede buluştu. Bir süredir ortaklıklar yaparak, işsizlere beceri kazandırarak iş bulmayı amaçlayan Türkiye İş kurumu (İŞKUR) ile Küresel İş Başında Eğitim Ağı (GAN Türkiye) adına Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) 'İşbaşı Eğitim Programı İşbirliği Protokolü'nü imzaladı. Bu protokol ile işbaşında eğitim yoluyla işsizlere ve öğrencilere beceri kazandırarak istihdamın artırılmasına katkı sağlanacak.

Bu kapsamda İŞKUR, işverenin aradığı nitelikleri iş arayanlara kazandırmak için eğitimler verecek. İş arayanlar ise GAN Türkiye ağına katılan Türkiye'nin önde gelen 35 üye şirketinde iş başı yaparak 8 ay çalışacak. Aynı zamanda işverenler istihdam etmeyi planladıkları kişileri işbaşında tanıma ve eğitme fırsatı bulacak.

GSS primi ödenecek

Bu sayede gençler meslek kazanırken, işverenlerin nitelikli eleman ihtiyacı karşılanmış olacak. Protokol kapsamında şirketler katılımcılara verecekleri eğitimleri planlayıp, uygulamayı üstlenecek. İŞKUR ise katılımcıların zorunlu giderlerinin yanı sıra, iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primlerini ödeyecek.

Kamu-özel işbirliklerinin güzel bir örneğine imza attıklarını belirten TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, GAN Türkiye'nin kuruluşu ardından hükümet tarafından başlatılan 'istihdam seferberliği'yle de önemli bir temel kazandığını söyledi. Önen, "İmzaladığımız protokol sayesinde, işbaşında eğitim konusuna daha fazla şirketin dikkati çekildi. Özellikle şirketlerimizde, gençlerimizde ve diğer paydaşlarda daha fazla farkındalık yaratılması sağlandı" dedi.

500 bin kişilik eğitim

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, kurumda 2017 yılında 508 bin 851 kişinin eğitimlerden istifade ettiğini anlatırken, "Biz burada bugüne kadar TİSK'le çok önemli çalışmaları ve programları öncesinde de yürüttük. Biz işbaşı eğitimi programı olarak da geçen yıl 300 bin kişinin eğitimini gerçekleştirdik. Bu sayının ve oranın, niteliğin bu dönemde daha fazla artmasını arzu ediyoruz" dedi. İşverenlerin çoğu zaman aradığı nitelikte elemanı bulamadığını aktaran Uzunkaya, sanayide ve geleceğin meslekleri denilen meslekleri ihtiva eden Sanayi 4.0'ı içeren iş kollarına ilgiyi artırmak için eğitim programlarını ve teşvikleri bu kanala yönelttiklerini kaydetti.

Uzunkaya, işsizliğin yüzde 1.8 azaldığını hatırlatırken, Türkiye'nin pek çok sorun atlatmasına rağmen işsizlikle mücadele anlamında önemli başarılar kazandığını söyledi. Uzunkaya, "Bir önceki yıla oranla iş gücü piyasamıza 1 milyon 9 bin insan ilave oluyor ve biz 1 milyon 448 bin insanın istihdamını gerçekleştiriyoruz... İŞKUR'un 70 yıllık tarihinde ilk defa 2017'de bir milyonun üzerinde istihdama ulaştık. Bu başarıyı işverenlerle birlikte yakaladık" diye konuştu.

Teşvikler şaşırtacak

Bu süreçte Mecliste yeni teşviklerin görüşüldüğünü hatırlatan Cafer Uzunkaya, "Yeni teşviklerimiz gerçekten bugüne kadar özellikle işverenlerimiz açısından benzeri görülmeyecek kadar farklı alanlarda ve niteliklerde teşvikleri içeriyor. Başta imalat ve bilişim yüksek teşvikler var" ifadesini kullandı.

35 büyük şirket üye

İmza törenine GAN Türkiye'ye üye 35 şirketin üst düzey yöneticileri katıldı. GAN Türkiye üyesi şirketler ise; Adecco, Akçansa, Anadolu Isuzu Otomotiv, Anadolu Motor, Arçelik, Aygaz, Bosch Termoteknik, Buga Otis, BriSA, Çimsa, Dedeman Hotels & Resorts International, Doğuş İnşaat, Dörtel Gümrük, EnerjiSA, Eyüp Sabri Tuncer, Ford Otosan, Hilton Wordwide Türkiye, İçdaş Çelik, Liderlik Enstitüsü, Martı Kurumsal Hizmetler, Mercedes Benz Türk, Migros, Nestle, Otokar, Petek Plastik, PharmaVision, Pressmech Progressive, Randstad Türkiye, Rollmech Automotive, Rönesans Holding, Santa Farma İlaç, Söktaş, Telpa, Tofaş, Tüp Merserize Tekstil'den oluşuyor.

Duygu Erdoğan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber