TBMM Başkanlığına başvuran çok sayıda milletvekili maaş zammı istedi

Haber Giriş : 12 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Başkanlığı'nın yaptığı araştırmada Anayasa değişikliği yapılmadan maaş zammının mümkün olmadığı sonucuna varıldı.

Milletvekili maaşları, Anayasa'nın 86. maddesinde en yüksek devlet memuru olan Başbakanlık Müsteşarı'nın maaşı baz alınarak düzenleniyor. Bu maddede aylık maaş tutarının Başbakanlık Müsteşarı'nın maaşını, yolluğun da bu maaşın yarısını geçemeyeceği sınırı bulunuyor. Bu nedenle milletvekillerinin maaş ve ödeneklerine ilişkin her türlü zam ve ilave ödemeye ilişkin yasal düzenlemeler Anayasa Mahkemesi tarafından iptal ediliyor. Buna göre milletvekili maaşlarının yanı sıra standartlarının yeniden belirlenmesi yasa ile düzenlenebilmesi için Anayasa değişikliği ile bu hükmün kaldırılması gerekiyor. Bu yapılabildiği takdirde milletvekillerinin maaş, ve ödenekleri müstakil bir yasayla düzenlenebilecek

AB standartı incelendi
TBMM Genel Sekreterliği, maaş düzenlemesi için Avrupa Birliği üyesi ülkelerin parlamenterlerinin standartlarını inceledi. Bu kapsamda, milletvekillerinin seçim bölgelerinde kuracakları bir büro ve en fazla iki çalışanının giderlerinin ve ayrıca milletvekillerinin seçim bölgelerine yaptıkları seyahatlerin masraflarının da TBMM Başkanlığı'nca karşılanması gibi düzenlemelerin yapılabilmesi mümkün görünüyor.

Formül yolluk artırımı
Yine Anayasa değişikliği ile bu maddedeki "Yolluk maaşın yarısını geçemez" hükmündeki "yarısını" kelimesi kaldırılarak yolluk miktarının yükseltilmesi amaçlanıyor. Aylık yaklaşık 6,5 milyar lira maaş alan milletvekillerinin bu yöntemle maaşlarına 2 milyar liraya yakın zam yapılabilecek.

Neler kaybettiler?
Milletvekilleri özlük haklarıyla ilgili en fazla fedakarlığı bu dönem yaptı. THY ve TCDD bilet fiyatlarındaki indirim geçen dönem kaldırılmıştı. Telefon konuşmalarının yıllık tutarının milletvekilinin bir aylık maaşının üstündeki bölümü milletvekilinden tahsil ediliyor. AKP iktidarının aldığı kararla milletvekili lojmanları geri alındı. Her milletvekili Ankara'da ev kiralamak ya da satın almak zorunda kaldı.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber