Özel emeklilikte işveren payına 5 yıl şartı geliyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Nisan 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis'teki tasarıya göre özel emeklilik sisteminde çalışan adına ödenen işveren katkısı, çalışan işyerinde en az 5 yıl çalışmışsa geri alınmayacak

Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı, Meclis'teki sigorta yasa tasarısında, işverenin ödediği katkı payının, çalışanın emeklilik hesabında kalabilmesi için, işyerinde en az beş yıl çalışmış olma şartının getirildiğini söyledi.

Aynı tasarıya göre, çalışan, 5 yıldan önce işine son verilmesi halinde, kendi adına işveren tarafından ödenen özel emeklilik katkı payının tamamını alabilecek.

Katkı payından yararlanma koşullarının yurtdışında da benzer olduğunu belirten Adalı, Türkiye için düşünülen sürenin 3 ile 5 yıl arasında değiştiğini, sigorta sektörünün genel beklentisinin 5 yıl olduğunu ifade etti.

Adalı, şu anda grup bireysel emeklilik planlarının satışında genel eğilimin çalışanın ayrılması halinde işveren payının ödenmesi yönünde olduğunu belirtti.

Kıdeme göre katkı payı

3.5 yıl önce başlayan özel emeklilik sisteminde kurumsal olarak tanımlanan özel grup emeklilik planları son iki yıl içinde yoğunluk kazanmaya başladı.

İşverenin katkısı nedeniyle çalışanlar açısından bireysel olarak alınan emeklilik planlarından daha avantajlı olan grup poliçelerinde işveren payları kurumdan kuruma farklılık gösteriyor.

Bazı işleri emeklilik sigortalarıyla yaptıkları sözleşmelerde her çalışana belli oranda katkı payı sağlarken bazıları ise kıdeme göre katkı payı veriyor.

Çalışanın işyerine bağımlılığını artırmak isteyen işverenler, 5 yıl kıdemli çalışana yüzde 3, 10 yıl kıdeme sahip çalışana yüzde 4 katkı payı veriyor.

Vergi avantajı var

İşverenlerin çalışanlara sağladığı katkı paylarının oranları birbirinden farklılık gösteriyor. Yüzde 10 ile tamamını karşılayan işveren olduğu gibi sektördeki genel uygulama yüzde 50 - 50 oranında ağırlık gösteriyor.

Özel emeklilik sisteminin çalışanlara sağladığı en büyük avantaj ise üç noktada getirdiği vergi uygulamaları. Özel emeklilik planı alan kişiler ödedikleri her 100 liranın 30'unu vergi aidesi olarak her ay işvereninden geri alıyor.

İkinci avantaj özel emeklilik fonları için alınan tahvil ve bonu gibi yatırım araçlarından alınan stopaj kesintisi alınmıyor. Üçüncü vergi düzenlemesi ise emeklinin 10 yıldan sonra sistemden çıkmayıp 56 yaşını beklemesi halinde kedisinden yapılacak yüzde 15'lik vergi kesintisi yüzde 3.75'e düşüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber