Banka, çalınmaya karşı sigortaladığı kredi kartının ücretini müşteriden habersiz kesmiş

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Nisan 2007 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir bankanın, çalınmalara karşı sigortaladığı kredi kartının sigorta parasını, talebi olmadığı halde müşteriden tahsil ettiği ortaya çıktı.

Konya'da bölgesel yayınlanan bir gazetenin yazı işleri müdürü Çetin Oranlı, hesap ekstresini incelerken bankanın karttan 8'er YTL'lik kesintiler yaptığını gördü. Toplamda 48 yeni lirayı bulan kesintinin sebebini araştırınca kendisine, "Kartınızı çalınmalara karşı sigortaladık." cevabı verildi. Oranlı'nın kendisine neden sorulmadığı yönündeki itirazları ise havada kaldı. Sigorta parasının 8 YTL olarak bir kereye mahsus kesildiğini belirten banka yetkilileri ise bunun yasal olup olmadığı konusunda bilgi vermedi.

Bankacılık Üst Kurulu BDDK, mart ayında yayınladığı bir yönetmelikle kayıp ve çalıntı kartlarla ilgili düzenlemeler getirdi. Artık, Avrupa Birliği müktesebatı ve ülke uygulamalarına paralel olarak, kart hamili, yapacağı kayıp veya çalıntı bildiriminden önceki 24 saat içinde gerçekleşen hukuka aykırı kullanımdan doğan zararların sadece 150 yeni liralık kısmından sorumlu tutuluyor. Ancak bildirimin yapılmaması halinde bu sınır uygulanmıyor. Yönetmelik, kart hamilinin 150 YTL tutarındaki sorumluluğunun sigortalanmasına ilişkin usul ve esasları da belirliyor. Kredi kartını yaklaşık 3 yıldır kullandığını ve bankaların borç ödenmediği zaman müşterisine neler yaptığını iyi bildiği için çok dikkatli davrandığını ifade eden Oranlı, başından geçen hadiseyi şöyle anlatıyor:

"Yıllık 30 YTL kredi kartı aidatı ödüyorum. Bir de yıllık 48 YTL sigorta parası tahsil etmeye başladılar. Kredi kartımı çalınmalara karşı sigortalamışlar ve benim talebim olmadan bunun parasını benden kesiyorlar. Hesap ekstrelerinden geriye dönük detaylı bir inceleme yaptığımda kesintilerin 2006 yılı aralık ayından itibaren (8'er YTL, toplamda 48) olarak yapıldığını ve Mayıs 2007'ye kadar da devam edeceğini öğrendim. Ancak ben hiçbir sigorta poliçesine imza atmadım ve bu konuda bir onay vermedim. İtiraz ettiğimde iptal de etmediler. Bankalar Birliği'nin müşterinin başvurusu olmadan, gıyabında sigorta ücreti adı altında kesinti yapılamayacağını belirtmesine karşın bankanın bu yolda kesinti yapması nedeniyle suç duyurusunda bulundum."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber