Genelkurmay bildirisinde eleştirilen illerin valileri konuştu

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 30 Nisan 2007 12:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay'ın "gece yarısı uyarısı"nda geniş yer ayrılan 'Kutlu doğum etkinlikleri'nin yapıldığı Ankara, Şanlıurfa ve Denizli illerinin valileri hurriyet.com.tr'ye konuştu.

GENELKURMAY AÇIKLAMASI:

22 Nisan 2007 tarihinde Şanlıurfa'da; Mardin, Gaziantep ve Diyarbakır illerinden gelen bazı grupların da katılımı ile, o saatte yataklarında olması gereken ve yaşları ile uygun olmayan çağ dışı kıyafetler giydirilmiş küçük kız çocuklarından oluşan bir koroya ilahiler okutulmuş, bu sırada Atatürk resimleri ve Türk bayraklarının indirilmesine teşebbüs edilerek geceyi tertipleyenlerin gerçek amaç ve niyetleri açıkça ortaya konulmuştur.

Ayrıca, Ankara'nın Altındağ ilçesinde ?Kutlu Doğum Şöleni? için ilçede bulunan tüm okul müdürlerine katılım emri verildiği, Denizli'de İl Müftülüğü ile bir siyasi partinin ortaklaşa düzenlediği etkinlikte ilköğretim okulu öğrencilerinin başları kapalı olarak ilahiler söylediği, Denizli'nin Tavas ilçesine bağlı Nikfer beldesinde dört cami bulunmasına rağmen, Atatürk İlköğretim Okulunda kadınlara yönelik vaaz ve dini söyleşi yapıldığı yolunda haberler de kaygıyla izlenmiştir.

Okullarda kutlanacak etkinlikler, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilgili yönergelerinde belirtilmiştir. Ancak, bu tür kutlamaların yönerge dışı talimatlarla yerine getirildiği tespit edilmiş ve Genelkurmay Başkanlığınca yetkili kurumlar bilgilendirilmesine rağmen herhangi bir önleyici tedbir alınmadığı gözlenmiştir.

Anılan faaliyetlerin önemli bir kısmının bu tür olaylara müdahale etmesi ve engel olması gereken mülki makamların müsaadesi ile ve bilgisi dahilinde yapılmış olması meseleyi daha da vahim hale getirmektedir. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür.

Cumhuriyet karşıtı olan ve devletimizin temel niteliklerini aşındırmaktan başka amaç taşımayan bu irticai anlayış, son günlerdeki bazı gelişmeler ve söylemlerden de cesaret almakta ve faaliyetlerinin kapsamını genişletmektedir.

Hizbullah örgütünün "legal kolu" olarak nitelendirilen bir derneğin Şanlıurfa'da düzenlediği geceye, çağdışı kıyafet giydirilmiş ilköğretim öğrencilerinin katıldığı, Atatürk resimleri ve Türk Bayrağı'nın indirilme girişimleri olduğu belirtildi. Şanlıurfa Valisi Yusuf Yavaşcan iddialarla ilgili şunları söyledi:

İLAHİ EKİBİ

Dernekler Kanunu hükümlerine uygun olarak kurulmuş Müstehzaflarla Dayanışma Derneği'nin, Şanlıurfa Şubesi, Kutlu doğum haftası düzenlemek amacıyla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nden kapalı spor salonunu kiralamış. Kiralamadan benim haberim olmadı. Haberim olsa izin vermezdim. Orada yapılan etkinliğe, Kızıltepe ilçesinden getirilen kızlara ilahi okuttukları doğru. Salona gelenlerin Atatürk posterini, bayrağımızı indirme yönelik bir teşebbüs olmamış. Eğer böyle bir şey olsaydı hemen yasal işlem yapardık. Küçük kızlarımızın orada ilahi okumasının suç oluşturup oluşturulmadığını belirlemek de Cumhuriyet Savcılığının görevi. Cumhuriyet Savcılığı'nın bir işlem yapıp yapmadığını bilmiyorum. Bizim, resmi anlamda müftülük tarafından düzenlediğimiz sempozyuma Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu geldi, konuşma yaptı. Derneğin, nasıl bir etkinlik yapacağını bilemeyiz.

GEREĞİNİ YAPARDIK

Orada çok daha vahim bir etkinlik de yapabilirlerdi. Ama bayrağa, Atatürk'ün fotoğrafına bir saygısızlık olduğuna kesinlikle inanmıyorum. Böyle bir şey olsa mutlaka gereğini yapardık. Daha önce de Şuurlu Öğretmenler Derneği de alternatif öğretmenler günü kutlamışlardı. Oradaki nahoş sözler nedeniyle öğretmenler hakkında işlem başlatmıştık. O olay da basına sanki Milli Eğitim Müdürlüğü organize etmiş gibi yansıtılmıştı.

DEVRİMLERİN BEKÇİSİYİZ

Biz de her şeyden önce Atatürk ilke ve devrimlerine gönülden bağlı, bu noktada Cumhuriyetin bekçisi insanlarız. Devletin temsilcisi olarak burada böyle bir olumsuzluğa göz yummam asla söz konusu olamaz. Asayiş toplantılarında Tugay komutanımız ve Emniyet yetkilileriyle de tüm konuları değerlendiriyoruz. Bir şey olursa hemen üzerine gidiyoruz.

MÜDÜRLERE "KATILIN" YAZISI

Genelkurmay uyarısında, Ankara'da okul müdürlerine gönderilen yazıda, imam hatip lisesinin düzenlediği geceye katılmasının istendiği belirtildi. Bu konuda yetkililer şunları söyledi:

BİLGİ İÇİN

Ankara-Altındağ Hacı Bayram İmam Hatip Lisesi Müdürlüğü Kutlu doğum günü düzenlenmiş ve bilgi amacıyla davetiyesini Altındağ İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne göndermiş. İlçede görevli şube müdürü de imam hatip müdürlüğünün davetiyesini ilçedeki okul müdürlüklerine ulaştırmış. Ancak, bu davete okul müdürlerinin ancak yüzde 5-6'sı katılmış. Bu programın da kaymakam tarafından onaylanması gerekir. Müdürlüğe verilen bilgiye göre kaymakam da onaylamış.

DENİZLİ'DE İKİ OLAY

Genelkurmay bildirisinde Denizli İl Müftülüğü ile bir siyasi partinin ortaklaşa düzenlediği etkinlikte ilköğretim okulu öğrencilerinin başları kapalı olarak ilahi söylediği, Tavas ilçesine bağlı Nikfer beldesinde 4 cami bulunmasına rağmen Atatürk İlköğretim Okulu'da vaaz ve dini söyleşi yapıldığı belirtilmişti.

Denizli Valisi Hasan Canpolat, Genelkurmay bildirisinde yer alan konularla ilgili olarak şunları söyledi:

Tavas'ın Nikfer beldesinde Kutludoğum haftası vaaz programı çerçevesinde gönderilen görevliler, bayanları okulda toplamışlar. Diğer olay da Denizli müftülüğü ve Denizli Belediyesi'nin birlikte yaptığı bir etkinlik. Ancak etkinlikler çerçevesinde daha önce öğrencilerden oluşturulan bir koro programa katılmış, ilahi söylemiş ve başlarını örtmüş. Vali yardımcımız da o etkinlikte konuşmuş. Oraya görevli olarak değil, kendisi adına katılmış ve bir konuşma yapmış.

AÇIKLAMADAN ÖNCE

Bu etkinliklerle ilgili olarak, Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasından önce inceleme başlattık. Gerek valilik olarak, gerek şahsen Anayasamızda belirtilen devletimizin temel nitelikleriyle ilgili en üst düzeyde hassasiyetimiz var. Bu doğrultuda incelemimizi yapıyoruz. Yasaya aykırı bir işlem yapılmışsa onun gereğini yapacağız. Şu an incelememiz devam ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber