Gündemdeki konu: Kimyasal hadım

Adana'daki vahşet toplumda infial yaratırken, siyasilerden de tepki geldi. Adalet Bakanı Gül "Kimyasal hadım gündeme gelebilir" diyerek rafa kaldırılan düzenlemeyi hatırlatırken, uzmanlar bu seçeneğin çözüm olamayacağını savundu

Kaynak : Karar
Haber Giriş : 21 Şubat 2018 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gündemdeki konu: Kimyasal hadım

Adana'da bir düğün evinde 4,5 yaşındaki kız çocuğunun tecavüze uğramasına tepkiler sürüyor. Toplumda büyük bir infial yaratan olay, cinsel suçlara karşı uygulanan yaptırımları da yeniden tartışmaya açtı. Dün Adalet Bakanı Abdulhamit Gül "Kimyasal hadım 2-3 gün içerisinde gündeme gelebilir" diyerek çok tartışılan kimyasal hadım düzenlemesini hatırlattı. Adalet Bakanlığı tarafından kimyasal kastrasyonla ilgili çıkarılan, Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlarda Hükümlü Olanlara Uygulanacak Tedavi Hakkında Yönetmelik'in yürütmesinin, Danıştay tarafından 'yok edilme' ibaresinden dolayı durdurulduğunu belirten Gül, bu konu üzerinde yeniden çalıştıklarını aktardı. Gül "Mahkeme kararıyla, infaz süresince, kimyasallarla cinsel isteği azaltma ve ortadan kaldırma konusunu birkaç gün içinde yürürlüğe koyma hususunda irademiz var. Bunu da karara bağlayacağız veya kanunla değerlendireceğiz" diye konuştu. Cinsel istismara karşı 6 Bakanlık'tan oluşan bir komisyon kurulduğunu anımsatan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ da "Kurulan komisyon şu anki ceza kanunundaki müeyyideler neyse bunların tamamını ele alacak. Hem çocuklara yönelik yani 18 yaşını doldurmamış hem de 18 yaşını dolduranlara yönelik uygulanan suçlara ilişkin cezalar ne kadar artırılabilir, tek tek ele alınacak. Cezaların şu anki noktadan daha ileriye taşınarak caydırıcılığının artırılması hususu yeniden değerlendirilecek. 12 yaşın altındakilere ceza müeyyidesi daha fazla olacak. Zaten dünyanın her yerinde böyle, bizim mevzuatımızda da böyle. Yoksa 'Onun altındakileri artırılacak, üstündekileri artırılmayacak' diye bir şey söylemedim" ifadelerini kullandı. KARAR'a konuşan uzmanlar ise kimyasal hadımın çözüm olmayacağını belirterek önce eğitim vurgusu yaptı.

CANİYE EN ÜST SINIRDAN HAPİS TALEBİ

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, 4,5 yaşındaki kız çocuğuna tecavüz eden Sedat K. hakkında iki ayrı suçtan en üst sınırdan olmak üzere 66 yıl hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. Şüpheli hakkında 'çocuğun nitelikli cinsel istismarı' suçundan 45 yıl, 'cebir tehdit veya hile kullanarak çocuğu cinsel amaçlı hürriyetinden yoksun kılma' suçundan da 21 yıl olmak üzere toplam 66 yıl hapis cezası istendi. İddianamede, şüphelinin, henüz 4,5 yaşındaki ruhen ve bedenen savunmasız bir yavrucak olan mağdureye bir insanda bulunması beklenen vicdan, merhamet ve haysiyet niteliklerinden kelimenin tam anlamı ile geri dönülmez şekilde ayrılarak gerçekleştirdiği, kamu vicdanını çok derinden yaralayan, toplumda yüksek düzeyde infial uyandıran eylemi nedeniyle talep edilen ceza maddelerinin en üst haddinden uygulama yapılmak suretiyle cezalandırılması istendi. Cani için talep edilen cezanın, Türk Ceza Kanunu'nda bu eylemlere öngörülen en yüksek ceza olduğu öğrenildi.

CEZA VAR UYGULANMIYOR

Çocuk hakları uzmanı Avukat Türkay Asma: "TCK 103'üncü maddeye göre cezalar gayet güzel fakat o artırımlı cezalar hiç uygulanmıyor. Kimyasal hadım ve idam kesinlikle çözüm değil ve birçok uluslararası sözleşmeye de aykırı. Benim vücuduma benim onayım olmadan bir başkasının eylem yapması mümkün değil. Aslında kanunda hiçbir eksik yok. Eksiklik toplumun bakış açısında. Toplum çocuğa olan cinsel zevki yükseltiyor. Biz bunun önüne geçmeli ve yasayı tam olarak uygulamalıyız. Çocuğun korumaya alınması da sağlıklı değil aslında. Hele çocuk tecavüze uğradıysa hiç koruyamazsınız. Medya bu işe çok fazla sahip çıktı ama artık magazin tarafına bırakmalı."

EN BAŞTA EĞİTİM LAZIM

Psikolog Tanju Sürmeli: Bu olayları, çocukluklarında cinsel tacize uğramış kişiler gerçekleştiriyor. Cinsel tacizi beyindeki belli bir hafıza kayıt altına alıyor. Kayıtlı olduğu zaman da kişinin buna karşı koyması mümkün olmuyor. Cinsel istismarın önemli bir kısmı aile içi ya da tanıdıklardan çıkıyor. Tanıdık diye çocuklar korunmuyor. Bu en başta eğitimle engellenebilir. Ki bu en zoru. Kimse eğitmekle ilgili para harcamak istemiyor. Kanunu koyalım milletin ağzı sussun diye bakıyorlar. İdamla ya da hadımla bu engellenecek mi? O beyindeki kayıtlar dururken her an yine fire verebilir. İkisi de buna çözüm değil. Ne kadar ceza verirsen ver beyindeki kayıtlar oldukça yine tekrarlar.

MEDYA DUYARLI OLMALI

Aktivist öğretmen Saadet Özkan: Çocuk istismarında çözüm olması açısından kimyasal hadımdan önce üzerinde durmamız gereken daha önemli şeyler var. Sağlık, eğitim ve emniyet gibi. Bu alanların harekete geçmesi lazım. Hadi hepsini hadım edelim yine de bu işi özemeyiz. Cinsel istismarda yüzde 60 tanıdıklardan geliyor. Eğitim ayağını da geliştirmezsek ve farkındalık yaratmazsak bu işi, bu konunun uzmanı olmayanlarla çözemeyiz. Medyaya yansıyan haberlerde de çok ayrıntı vermek cinsel istismarcılara yol gösteriyor. Haberin verilişi çok önemli. Çocuk kelimesinin yanında tecavüz ve gelin kelimesini kabul etmiyoruz. Söylem dili çok önemli.

IŞIL ÇALIŞKAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber