Acilde ücret alan özellere 10 katı para cezası

Sağlık Bakanlığı, acil servislere ilişkin genelgenin ardından Acil Servis Tebliği'ni de yeniledi. Yetkililer acilde ücret alan özel hastanelere, bu ücretin 10 katı kadar ceza uygulanacağını söyledi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 22 Şubat 2018 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Acilde ücret alan özellere 10 katı para cezası

Sağlık Bakanlığı, ilk kez AKŞAM'ın duyurduğu özel hastanelere yönelik genelgenin ardından, tüm hastanelerin acil servislerindeki işleyişe ilişkin tebliği de yeniledi. Resmi Gazete'de yayımlanarak uygulamaya giren acil servislere ilişkin tebliği AKŞAM'a değerlendiren bakanlık yetkilileri, acil servislere başvuran hastaların tümünün, hastanın durumuna göre en geç 30 dakika içinde ön kontrolden geçirilerek acil olan vakaların ayrılacağını vurguladı. Acile başvuran hastalardan ücret alan özel hastanelere, bu ücretin 10 katına kadar ceza uygulanacak. İhlallerin devamı halinde ruhsat iptaline kadar varan yaptırımlara gidilebilecek.

HASTA ACİLDE 4 SAAT KALACAK

Ön muayene neticesinde, acil müdahale gerektiren vakalar 'kırmızı alan' olarak adlandırılan bölümde alınarak tedavi edilecek. Yatarak tedavi gerektiren acil vakalarda hasta en fazla 4 saat acil serviste tutulacak. Acil müdahale gerekmeyen vakalar ise 'yeşil alan'da tedavi edilecek. Bu durumdaki hastalar 'yeşil alan 1' ve 'yeşil alan 2' olmak üzere ayrılacak. Bu durumdaki hastaların tedavileri, acil personeli tarafından değil, branş polikliniklerindeki sağlık personeli tarafından yapılacak.

ÖNCE MÜDAHALE SONRA POLİKLİNİK

Zaman kaybetmeden müdahale gerektiren hastalar ise "sarı alan" olarak adlandırılan bölüme alınacak. Bu hastalara yönelik ilk müdahale acil servislerde yapılacak. Daha sonra bu hastalar, branş polikliniklerine sevk edilecek. Acil servislere ilişkin bu kuralların vakıf üniversitesi hastaneleriyle özel hastanelerin acil servisleri için de geçerli olduğuna dikkat çeken Sağlık Bakanlığı yetkilileri, mevzuata aykırı davranan ve acil servise başvuran hastalardan ücret talep eden özel hastanelere yönelik yaptırımlar uygulanacağını hatırlattılar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber