Atilla Yayla'nın yargılanmasına başlandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Nisan 2007 14:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Atatürk'e hakaret ettiği iddiasıyla hakkında 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan Prof. Dr. Atilla Yayla'nın yargılanmasına başlandı.

AK Parti İzmir il gençlik kollarının 18 Kasım 2006 tarihinde düzenlediği ''Avrupa Birliği ve Türkiye İlişkilerinin Toplumsal Etkileri'' konulu panelde Atatürk'e ve hatırasına hakaret ettiği ileri sürülen Prof. Dr. Yayla, İzmir 8. Asliye Mahkemesinde hakim karşısına çıktı.

Duruşmaya, Prof. Dr. Atilla Yayla, Yayla'nın avukatları ve müdahil olarak duruşmalara katılma talebiyle İzmir Barosunu temsil eden avukatlar ile müdahil olmak isteyen vatandaşlar katıldı. İzmir Baro Başkanı Nevzat Erdemir de duruşmayı izledi.

Bilim adamı olarak değerlendirme yaptığını öne süren Atilla Yayla, ''Atatürk'e hakaret etmedim. 1925-1945 ile 1950 sonrasının kıyaslamasını yaptım. 1925 ile 1945 arasındaki dönemin ilericilikten çok gericiliğe tekabül ettiğini söyledim. Daha sonra basın organları bunu kamuoyuna linç şeklinde aktardı'' diye konuştu.

-ATATÜRK'LE İLGİLİ KONUŞMAYA TEDBİR TALEBİ-

Duruşmaya müdahil olarak katılmak isteyen avukat Tarcan Übük, sanık Atilla Yayla'nın kişiliği ve suç durumu göz önüne alınarak Atatürk ile ilgili konuşmaktan kaçınması için mahkeme tarafından tedbir kararı verilmesini istedi.

Müdahil olmak isteyen 72 yaşındaki vatandaş Sebahattin Akça da ''Ben 72 yaşındayım. Atatürk olmasa biz sağ olur muyduk acaba'' diye konuştu.

İzmir Barosu Avukatı Atilla Ertekin, Yargıtay tarafından alınan karara dayanarak, ''Her Türk vatandaşı gibi konuşmalardan zarar gördüğü'' gerekçesiyle vatandaşların ve baronun müdahil olma talebinin kabul edilmesini istedi.

Avukatlar arasında yaşanan gerginliğe hakimin sık sık müdahale ettiği duruşmada, Prof. Yayla, ''Müştekileri anlıyorum, üzülmüş olmalarına ben de üzülüyorum. Ancak bu yayını yapan basın kuruluşu, hem yargıçlık hem de infaz yapmaktadır. Ben Atatürk ile ilgili konuşma yapmadım, Kemalizmle ilgili açıklama yaptım'' dedi.

Mahkeme heyeti, Yayla'nın söylediği iddia edilen sözleri yazan Yeni Asır Gazetesi Muhabiri Nuray Kaya'nın tanık olarak bir sonraki duruşmaya katılmasına, AK Parti İl Başkanlığından konuşmaya ilişkin belgelerin istenmesine Prof. Yayla'nın ''Atatürk ile ilgili konuşmasına tedbir konulması'' talebinin reddine karar vererek duruşmayı erteledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber