Avrupa Konseyi sert çıktı: Asker kışlada kalmalı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Nisan 2007 14:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Konseyi, Genelkurmay Başkanlığı'nın internetten yayınladığı basın açıklamasına tepki gösterdi. AK Genel Sekreteri Terry Davis, açıklamadan büyük kaygı duyduğunu belirterek, ?Bu açıklama, Silahlı Kuvvetlerin seçimi etkilemeye yönelik kasıtlı bir girişimi gibi görünüyor. Kışlalarında kalmalılar ve siyasetten uzak durmalılar? dedi.

Terry Davis, TSK tarafından yapılan basın açıklamasından büyük kaygı duyduğunu belirterek, ?Bu açıklama, silahlı kuvvetlerin Türkiye'deki yeni cumhurbaşkanı seçimini etkilemeye yönelik kasıtlı bir girişimi gibi görünüyor. Kışlalarında kalmalılar ve siyasetten uzak durmalılar? şeklinde konuştu.

Türk halkının insan hakları, demokrasi ve hukuk üstünlüğü konusunda büyük bir ilerleme sağladığını belirten Davis, ?Bu kazanımları riske atılmamalı? ifadesini kullandı.

ASKERLERİN HAREKETİNDEN ŞOKE OLDUM

Davis, demokratik ülkelerde askerlerin demokratik bir biçimde seçilmiş devlet otoritelerinin altında olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:

?Silahlı kuvvetlerin kendilerinden bir demokratik meşruluğu yok, bu nedenle siyasi bir rolleri olamaz. Avrupa Konseyi üyesi bir devlette askerlerin, devlet başkanı seçimi gibi demokratik ve anayasal bir sürecin ortasında böyle bir biçimde hareket etmesinden şoke oldum. Silahlı kuvvetlerin siyasi sürece müdahalesine karşı tüm siyasi partileri tutum almayı çağırıyorum.? .

AK Genel Sekreteri, Türkiye'nin olgun bir demokrasi olarak Anayasası'nda öngörüldüğü biçimde cumhurbaşkanını seçilebileceğine güvendiğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber