Mitingler her gün yapılacak, ışıklar her gün saat 20.00'de bir dakika söndürülecek...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Mayıs 2007 07:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sırada ilk Manisa mitingi var

Ankara'da 14 Nisan'da başlayan, önceki gün İstanbul Çağlayan'da ikincisi gerçekleştirilen cumhuriyet mitingleri, Manisa, Çanakkale ve İzmir'le devam edecek. Mitinglere destek için, ışıklar her gün saat 20.00'de bir dakika söndürülecek...

Ümran Avcı

Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle toplumda başlayan hassasiyet mitinglerle devam ediyor. Yerel gruplar 5 Mayıs'ta TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın memleketi Manisa ile Çanakkale'de miting yapacak. Manisa'daki mitinge Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) 95 şubesiyle destek verecek. 13 Mayıs Anneler Günü'nde İzmir'de yapılacak açık hava etkinliğine de Çağlayan'daki mitinge imza atan 9 sivil toplum kuruluşunun kadın girişimcileri destek verecek.

Cumhuriyet İçin Çağlayan Mitingi Düzenleme Komitesi'nde yer alan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Başkanı Prof. Dr. Türkân Saylan, artık halktan kendilerine "miting yapalım" çağrıları geldiğini belirterek şöyle konuştu:

"Telefonlar yağıyor, 'Cumhurbaşkanlığı için ikinci tur oylama olursa Çankaya yollarına düşelim' diye haber gönderiyorlar. Arayan 'biz varız' diyor. İnsanlar Meclis yollarını doldurmak istiyor, yerlerinde duramıyorlar. Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan arayıp teşekkür ediyorlar."

Seyid Onbaşı benzetmesi

Mitinge katılanların kilometrelerce yol yürümelerine ve saatlerce ayakta kalmalarına rağmen yorgunluk hissetmediklerine dikkat çeken Saylan, bu durumu Çanakkale Savaşı'nda 275 kilo ağırlığındaki top mermisini kaldırmayı başaran Seyid Onbaşı örneğiyle açıkladı. Saylan, "72 yaşında bir kadın, 'Ayağım yara olduğu halde, beş saat yürüdüm hiç yorulmadım' diyor. Böyle şeyler ancak çok büyük coşkularda olur. Çanakkale'de ağırlığını hissetmeden mermiyi kaldıran Seyid Onbaşı gibi. Kimse yorgunluk hissetmedi. Kimse 'bu benim işim değil' demedi" diye konuştu.

Çağlayan'daki mitingin ardından, vatandaşların bireysel olarak da harekete geçtiğini söyleyen Saylan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mitingin olduğu gün saat 15.00'ten sonra Şişli'de yığılan insanlar yavaş yavaş dönüşe geçmişler. Geri dönüş yolunda Atatürk'ün evinde İstiklal Marşı söylemişler, oradan da Taksim'e geçip İstiklal Marşı okumuşlar. Bunlar bizim dışımızda oldu."

Mitinglere desteği "insanlarda yeni bir değer yargısı ortaya çıktı" diye açıklayan Saylan, "Herkes bu işin ne kadar ciddi ve bizim elimizde olduğunu anladı. Hükümet hâlâ halkı dinlemesi gerektiğini anlamamışsa, doktora gitsinler, muayene olsunlar diyorum. Anlama kıtlığı var herhalde. Bundan sonra Meclis dışından herkesin saygı duyacağı, gerçekten Cumhuriyet'i, Atatürk'ün Çankaya'sını temsil edecek bir aday gösterebilirler" dedi.

Saylan, "5 Mayıs'ta Manisa'daki miting için 95 şubeyi oraya yönlendirdik. 13 Mayıs İzmir mitingi için de başvuruyu yaptık, izni bekliyoruz" diye konuştu.

Baykal'a sitem

Mitingde, darbe istemedikleri mesajını da verdiklerini vurgulayan Saylan şunları söyledi:

"AKP'ye, 'Şeriat istemiyoruz, Çankaya'da şeriat çağrıştıran bir çift istemiyoruz' mesajı verdik. Bu hükümetten kurtulabilmek için demokratik seçimler istiyoruz. Demokratik yollarla kendimizi kurtarmak zorundayız, ama orduyu da dışlayamayız. Ordu gerektiğinde bir sivil toplum örgütü gibi de çalışıyor. Ordumuz farklı bir ordu. Öte yandan bu seçimlerin demokratik olabilmesi için barajın yüzde 5'e düşürülmesi lazım."

Merkez sol ve merkez sağ partilere seçim ittifakı yapmaları çağrısını tekrarlayan Saylan, "Ne yazık ki sayın Baykal mitingde yoktu. Umursamadı bu işi. Biz bir arada olmak ve eleştirileri de dinlemek zorundayız. Baykal'ı da orada görmek istiyorduk. Bütün partilere orada el ele verip 'Sizin çağrınızı, mesajınızı aldık' deselerdi bundan güzel bir puan alabilirler miydi?" dedi.

Ampuller sönüyor

Öte yandan Tandoğan ve Çağlayan mitinglerine elekronik posta yoluyla da destek verilmeye başlandı. "Cumhuriyetine sahip çık" başlığıyla gönderilen elektronik posta zincirinde, "Tandoğan ve Çağlayan mitinglerine gidenler sadece bir kısmımızdı. Gidemeyip yüreğiyle destek olanlar ne kadar büyük olduğumuzu göstermek için bu akşamdan itibaren her gün sesimizi duyurana dek saat 20.00'de 1 dakika ampulleri söndürüyoruz" deniliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber